"Daha ağıllı və daha yaradıcı düşünməyə vadar edir" - Alimlər çayın faydasını araşdırdı...
Pekin Universitetinin alimləri bir fincan çay içməyin yaradıcı düşüncəni inkişaf etdirdiyini aşkar ediblər. Araşdırma nəticəsində mütəxəssislər çayın bioloji komponentlərinin deyil, çay içmək prosesinin özünün insanları "daha ağıllı və daha yaradıcı" olduqlarını düşünməyə sövq etdiyi qənaətinə gəliblər.
"Növbəti dəfə krossvord həll edə bilməyəndə bir fincan çay için", - deyə Çin alimləri məsləhət görürlər. "The Times" qəzetinin yazdığına görə, Pekin Universitetinin tədqiqatçıları bir fincan çay içməyin yaradıcılıq potensialını artıra biləcəyi qənaətinə gəliblər.
Alimlər təcrübə çərçivəsində 100 iştirakçıya çay və ya su veriblər və sonra yaradıcı, xüsusən də konvergent düşüncənin səviyyəsi üçün testlər vermələrini xahiş ediblər. İnsanlardan sözlər arasında məna əlaqələri tapmaları və bir neçə tapmacanı həll etmələri istənilib.
Əldə edilən nəticələri zəkanın və dil qabiliyyətinin potensial təsirini istisna etməklə təhlil etdikdən sonra çay içənlərin bu vəzifələri daha yaxşı yerinə yetirdiklərini təsbit ediblər.
Çay içənlər söz axtarma oyununda orta hesabla 13,89, tapmacaların həllində 10,94, su içənlər isə uyğun olaraq 12,94 və 9,0 bal toplayıblar.
Əldə olunan nəticələr alimləri çayın insanın yaradıcı düşüncəsinə faydalı təsir göstərdiyi qənaətinə gəlməyə vadar edib. Buna baxmayaraq, mütəxəssislər bu təsirin səbəbini hələ müəyyən etməyiblər. "The Times"ın qeyd etdiyi kimi, çayın tərkibində kofein və L-teanin var ki, bunların hər ikisi diqqəti artıra bilər, lakin tədqiqat iştirakçıları yalnız az miqdarda çay, orta hesabla 90 ml, içdikdən dərhal sonra testləri həll ediblər, əks halda təsiri cüzi olardı.
"Bu nəticə çayın bioloji komponentlərinin deyil, çay içmə prosesinin özünün mühüm rol oynadığını göstərir", - deyə tədqiqatçılar yekun nəticəyə gəliblər. Bir qrup alim təxmin edib ki, hər bir insanın çay içmə prosesini zəka, yaradıcılıq, zövq, inam və sabitlik kimi müəyyən şəxsi keyfiyyətləri ilə əlaqələndirmək olar.
Alimlər inanırlar ki, çay içənlər "şüuraltı daha ağıllı və daha yaradıcı olmaq lazım gəldiyini düşünüblər" ki, bu da onların beynində formalaşmış çay içməyi sevən insan obrazından qaynaqlanır.
"Sonrakı tədqiqatlar xüsusi mexanizmlərə yönəlməli və çay istehlakının insanların konverqent düşüncəsinə necə təsir etdiyini aydınlaşdırmalıdır", - deyə Pekin Universitetinin mütəxəssisləri bildiriblər.
2017-ci ildə elə bu çinli alimlər qrupu çayın fərqli düşünmə kimi tanınan başqa bir yaradıcılıq növünü də inkişaf etdirə biləcəyini kəşf etmişdi.
"The Times" qeyd edir ki, çay meyvə və tərəvəz kimi sərbəst radikalların səbəb olduğu hüceyrə zədələnməsi ilə mübarizə aparan antioksidanlar olan polifenol və flavonoidlərin təbii mənbəyidir.
Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbi tərəfindən daha əvvəl aparılan bir araşdırma çay içənlərin şəkərin polifenollarla tənzimlənməsi ilə əlaqəli olduğu düşünülən diabet xəstəliyinə tutulma ehtimalının daha az olduğunu ortaya qoymuşdu. Bundan əlavə, çayın ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək etdiyinə inanılır.(moderator.az)
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş