"Koronovirus təhlükəsi hələ sovuşmayıb, arxayın olmamalıyıq" - RƏY

"Koronovirus təhlükəsi hələ sovuşmayıb, arxayın olmamalıyıq" - RƏY"COVID-19 pandemiyası zamanı istər qlobal miqyasda, istərsə də Azərbaycandakı proseslərin gedişinə nəzər yetirsək, görərik ki, dövlətimiz bu istiqamətdə bütün imkanlarını səfərbər etdi. Azərbaycan səhiyyə təşkilatları, o cümlədən dövlətin müvafiq qurumları pandemiya ilə mübarizədə Azərbaycan modelini ortaya qoydu".

Bunu "Report"a açıqlamasında Milli Məclisin Səhiyyə komitəsinin üzvü, deputat Müşfiq Məmmədli deyib.

O söyləyib ki, Azərbaycan koronovirus pandemiyası ilə mübarizədə kifayət qədər uğur qazanmış ölkədir:

"Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) da dəfələrlə Azərbaycanın yanaşmasını bəyəndiyini bildirib. Hazırda ölkədə epidemioloji vəziyyət nəzarət altındadır. Bu, həm ölkəyə virusun daxil olmasının, həm də ölkə daxilində yoluxmanın qarşısının alınması istiqamətində aparılan tədbirlərin kifayət qədər uğurla həyata keçirilməsinin göstəricisidir. Vaksinasiya prosesində də Azərbaycanın qazandığı uğurlar danılmazdır".

M.Məmmədli bildirib ki, payız-qız mövsümü, eləcə də COVID-19-un hələ də davam etməsi riskini nəzərə alaraq, təhlükə hələ sovuşmayıb:
"Kütləvi peyvəndləmə hesabına insanlarda immunitet yüksəlib, müəyyən qədər də alovlanmalar sönüb. Buna arxayın olmamalıyıq, çünki xəstələnmə halları hələ də var. RNT tərkibli virusların mutasiya olunma riski pandemiya dövründə də olub".

Deputat vurğulayıb ki, viruslar davamlı mutasiyalara uğradığından ehtiyatlı olmaq və prosesi nəzarətdə saxlamaq lazımdır:

"İstər yaxın, istərsə də uzaq xarici ölkələrdə müxtəlif ştammların meydana çıxması müşahidə olunur. Ermənistanda daha fərqli ştammın aşkarlanması hələ də risk faktorlarının qalmasının sübutudur. Yoluxuculuq qabiliyyəti yüksək və xəstəliyi daha ağır formada keçirməyə səbəb olan koronavirus mutasiyasının meydana çıxması təhlükəsi hər zaman var".

Parlament üzvünün fikrincə, COVID-19 əleyhinə peyvənd olunan insanların immunitet yüksəldiyinə görə orqanizm törədici ilə daha intensiv mübarizə aparır, virusun özü də təkmilləşməyə doğru gedir:

"İmmun reaksiyalara qarşı dözümlü ştammların mutasiyaya getmə ehtimalı var. Bütün bunlara baxmayaraq arxayınlaşmamalı, mübarizəyə davam etməliyik. Hələ də koronavirusla əlaqəli araşdırmalar davam edir. Çünki koronovirusa yoluxanlar bu gün də aşkarlanır. Təbii ki, həmin şəxslərə nəzarət olmalıdır. Xarici ölkələrdən gələn təhlükələri nəzarət altında saxlayan təşkilatlardan lazımı məlumatları almalı, bu istiqamətdə tədbirlər görülməlidir".


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1207   Tarix: 02 dekabr 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik

Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri

15.12.2024 761
.

Həkimdən XƏBƏRDARLIQ: Bu idman növləri onurğa üçün təhlükəlidir

İdmançıların sağlamlığı üçün ən təhlükəlisi xokkey, futbol, ağır atletika, idman gimnastikası və dağ xizəyidir. BİG.AZ Bizim.Media-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı neyrocərrah Aleksey Nevzorov məlumat verib. O, hansı idman növlərinin onurğanın həddindən artıq yüklənməsinə səbəb olduğun

16.12.2024 572
.

Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...

Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə

01.12.2024 923
.

Qaralmış bananı yemək olar? - İstifadə etməyin yolları

Bananın qaralması meyvənin yetişmə prosesinin davam etdiyini və içindəki şəkərin artdığını göstərir. Bu, bananı daha şirin və yumşaq edir. Bəs, qaralmış bananı hansı hallarda yemək olmaz?. xəbər verir ki, bananı bu hallarda yemək olmaz:. Kif və ya pis qoxu: Əgər bananın qabığında və ya içində kif əlamətlər

21.12.2024 207
.

Çiy də faydalıdır, bişmişi də...

Turşəng həzmi, qaraciyəri və öd kisəsinin funksiyalarını yaxşılaşdıran, yaraları sağaldan, qanazlığı, ürək-damar xəstəliklərinə faydalı bitkidir. BİG.AZ qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, tərkibindəki A, C və E vitaminləri sayəsində həm dəriyə xeyirlidir, həm də xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsi

17.11.2024 694
.

Səhər acqarına bir stəkan su içmək faydalıdırmı?

Səhər acqarına bir stəkan su içməyin həzmi yaxşılaşdıra biləcəyi fikri çox populyardır. Lakin əslində bu, həzmə heç bir təsir göstərmir, hətta onu çətinləşdirə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Aliya Useyeva -ya danışıb. Səhər içilən bir stəkan suyun həzm proseslərini aktivləşdirmə

14.12.2024 452
.

Qəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini

24.11.2024 1183
.

Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq

Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa

06.12.2024 666
.

Limon sizi arıqladacaq

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immuniteti gücləndirərək, viruslara qarşı mübarizə aparır. Axşam.az xarici KİV-ə istinadə

24.11.2024 1276
.

TOP MP3