Ürək xəstələri ət yeyərkən bunlara diqqət etməlidir- AÇIQLAMA
Qurban bayramında xroniki xəstəlikləri olan insanların daha diqqətli olması lazım olduğunu vurğulayan mütəxəssislər ət və şirniyyatdan çox istifadənin müxtəlif arzuolunmaz nəticələrə səbəb ola biləcəyini vurğulayırlar.
BiG.AZ türk mediasına istinadən xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı Kardiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Həsən danışıb.
Kardiologiya Mütəxəssisi Qurban bayramında ürək və təzyiq xəstələrinin qidalanarkən nələrə diqqət etmələri ilə bağlı açıqlamalar verib.
"Bayramda sağlam qidalanmanın gözardı edilməməlidir".
Ürək xəstələri Qurban bayramında olduğu kimi, ümumi həyatlarında da qurbanlıq ət yeyə bilərlər. Burada önəmli məsələ qurban ətinin nə qədər tez-tez, hansı miqdarda və hansı tərkibdə yeyə biləcəyidir. Qırmızıya ümumi məhdudiyyət var. Ürək xəstələrinin qida rasionunda ət istehlakını qurban ətini qırmızı ət çərçivəsində götüsək, demək olar ki, bayram və sonrakı günlərdə həftədə iki dəfədən çox olmamaqla yeyilə bilər. Ürək xəstəliyindən əziyyət çəkənlər qurban ətinin yağda bişirilməsindən çox qaynadılmış formada qəbuluna üstünlük versələr daha yaxşı olar. Çünki, bu ətə daha uyğun bir üsuldur.
Karbohidratların zənginləşdirilməsinə üstünlük verilməlidir. Ət, düyü və ya kartof kimi qidalar yerinə salatlar istehlak etmək daha asan həzm olunduğundan və daha az kalorili olduğu üçün istifadə edilməsinin daha uyğun olduğunu deyə bilərik".
Həddindən artıq ət istehlakının zərərlərini izah edən Prof. Dr. Turhan, "Qurban bayramında həddindən artıq ət istehlakı heyvani qidalardan alınan doymuş yağlar səbəbiylə xolosterinin səviyyəsini artırır. Həmçinin çox miqdarda qurban ətinin istehlakı həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Anur HÖKMÜRƏVAN
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Həkimdən XƏBƏRDARLIQ: Bu idman növləri onurğa üçün təhlükəlidir
İdmançıların sağlamlığı üçün ən təhlükəlisi xokkey, futbol, ağır atletika, idman gimnastikası və dağ xizəyidir. BİG.AZ Bizim.Media-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı neyrocərrah Aleksey Nevzorov məlumat verib. O, hansı idman növlərinin onurğanın həddindən artıq yüklənməsinə səbəb olduğun
16.12.2024 593 Azərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
01.12.2024 568 Nar qabığındakı möcüzə - Qaynadıb içən şəfa tapır...
Nar qabığı əsrlər boyu xalq təbabətində müxtəlif xəstəliklərin müalicəsi və sağlamlığı dəstəkləmək üçün istifadə edilmişdir. Nar qabığında güclü antioksidantlar, antibakterial və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlər mövcuddur. xəbər verir ki, onun qaynadılıb içilməsi bir çox sağlamlıq faydası ilə əlaqələndirilir:
17.11.2024 811 "Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25.11.2024 1467 Çayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir
Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc
11.12.2024 780 Qəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini
24.11.2024 1183 Qəhvə içməyin gizli təhlükələri - ÜST XƏBƏRDARLIQ EDİR
Qəhvə dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və milyonlarla insan hər gün bu içkini böyük həvəslə istehlak edir. Lakin son zamanlar Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı kofein asılılığını kliniki xəstəlik kimi tanıyıb və bu barədə ciddi xəbərdarlıqlar edib. ABŞ Səhiyyə Departamenti isə 400 milliqramdan (mq
23.11.2024 664 Suyun düzgün saxlanılmaması fəsadlara səbəb ola bilər
İçməli su bir neçə kateqoriyaya bölünür, xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənir. Butulka suyunun saxlama müddəti istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədər dəyişir. Bütün saxlama müddəti ərzində qablaşdırılmış içməli su təhlükəsizdir, onda gözlə görünən əlavələr, çökünt
21.12.2024 69 Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...
Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə
01.12.2024 924