Piylənməyə aparan yol: Maddələr mübadiləsini ləngidən qidalar

Piylənməyə aparan yol: Maddələr mübadiləsini ləngidən qidalarMetabolizm vasitəsilə bədənimiz yediyimiz qidaları enerjiyə çevirir. Maddələr mübadiləsi nə qədər sürətli olarsa, əlavə çəki problemindən də o qədər uzaq olarıq.

Qidalanma mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar maddələr mübadiləsini ləngidir və onların arasında sağlam pəhrizdə istifadə etdiklərimiz də var.

Lent.az həmin qidaları təqdim edir:

Undan hazırlanmış qidalar həm maddələr mübadiləsi, həm də bütövlükdə orqanizm üçün zərərli qidalar sırasında birinci yeri tutur. Bunlara ilk növbədə ağ çörək, makaron və tort daxildir. Belə qidalar asanlıqla parçalanan sadə karbohidratları ehtiva edir və buna görə də istehlak edildikdə, metabolizm praktiki olaraq işləmir. Bunu düzəltmək üçün bərk makaron və tam taxıl çörəyi yeyin. Ancaq xəmirdən hazırlanmış yeməklərdən imtina etmək daha məsləhətdir.

Alkoqol yalnız daxili orqanların işləməsi üçün zərərlidir. Bütün alkoqollu içkilərin kalorisi yüksəkdir və araşdırmalar göstərib ki, spirt içmək orqanizmin yağ yandırma qabiliyyətini 73% azaldır.

Çoxlarının sağlam hesab etdiyi meyvəli süd məhsulları maddələr mübadiləsini ləngidir və çəki artımına səbəb olur. Tərkibindəki şəkər və meyvə əlavələri sadə karbohidratlardır. Tez həzm olunur və maddələr mübadiləsini işə məcbur etmir. Qəlyanaltılar üçün şəkərsiz yoqurt, həmçinin kefir və ya az yağlı kəsmik seçmək daha yaxşıdır.

Qablaşdırılmış şirələr yüksək şəkər və aşağı lif ehtiva edir ki, bu da qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsinə və maddələr mübadiləsinin yavaşlamasına səbəb ola bilər. Onları təbii təzə sıxılmış şirələrlə əvəz etmək daha yaxşıdır.

Qazlı içkilər şirələrdən daha zərərlidir. Çünki onlar tez-tez yüksək fruktoza qarğıdalı siropu ilə şirinləşdirilir. Və böyük miqdarda fruktoza istifadəsi yalnız maddələr mübadiləsini müvəqqəti olaraq yavaşlada bilməz, həm də metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər.

Dietoloqlar hesab edirlər ki, sağlam qidalardan herkules tipli qidalar maddələr mübadiləsini pozan əsas qidalardandır. Bu məhsullar geniş şəkildə reklam olunur və buna görə də bir çox insan sağlamlığı üçün faydalı olduğunu düşünərək hər gün istifadə etməyə çalışır. Ancaq bu belə deyil, çünki herkulesə çox miqdarda şəkər, yüksək fruktoza qarğıdalı siropu və konservantlar əlavə edirlər.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 944   Tarix: 26 iyun 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Müvəqqəti korluq insulta səbəb ola bilər

Mütəxəssislər insultdan bir neçə saat əvvəl baş verən qeyri-adi əlaməti açıqlayıblar. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, insultdan əvvəl müvəqqəti korluq yaranır. Adətən bir neçə saniyədən bir neçə dəqiqəyə qədər davam edən qısamüddətli görmə itkisi müxtəlif səbəblərdən yarana bilər. Məlumdu

07.04.2024 411
.

Arıqlamaq üçün ən yaxşı və doyumlu səhər yeməyi hansıdır? - Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

"Arıqlamaq istəyənlər üçün ən yaxşı səhər yeməyi pendirli omlet və avokado ilə tost ola bilər". Bu barədə rusiyalı endokrinoloq və qastroenteroloq Dilyara Lebedeva "Doctor Piter" portalına müsahibəsində bildirib. Onun sözlərinə görə, bu, ən azı altı saat aclıq hiss etməməyə imka

30.03.2024 650
.

Həkimlərdən təhlükəli ağrıkəsicilər barədə XƏBƏRDARLIQ

Dəri prosedurları zamanı istifadə edilən tərkibində lidokain olan ağrıkəsicilər qıcolma və ürək problemlərinə səbəb ola bilər. Bu barədə ABŞ Qida və Dərman Administrasiyasına (FDA) məlumat verib. Lidokainli kremlər, gellər, spreylər və sabunlar mikrodermabraziya, lazer epilyasiyası, tatuaj və pirsin

07.04.2024 522
.

Hər gün süd içmək olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Süd sağlam və qidalı bir məhsul hesab olunur. Ancaq həkimlər onun həddindən artıq istehlakının böyüklər üçün zərərli ola biləcəyini açıqlayıblar. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, buna görə mütəxəssislər gündəlik süd içməyi və ya bu məhsulu çox miqdarda istehlak etməyi məsləhət görmürlər. Həkimlərin sözlərin

16.03.2024 851
.

Alimlər dünyada xərçəngə yoluxma hallarının artdığını açıqlayıblar

Xərçəngə yoluxma halları bütün dünyada artır və daha çox gənclərdə diaqnoz qoyulur. Bu barədə araşdırma "BMJ Oncology" jurnalında dərc olunub. Araşdırmalara görə, ABŞ-də 20 il ərzində xərçəng diaqnozunun göstəricisi 12,8% artıb. Tədqiqat, həmçinin bütün dünyada, ilk növbədə Şimali Amerika

13.01.2024 1079
.

Cücərmiş kartofu atmayın - Qızıl dəyərində

Adətən payız aylarında kisələrlə alınan kartof müəyyən müddət ərzində istehlak edilmədikdə cücərməyə başlayır. Təəssüf ki, cücərməyə başlayan bu kartoflar zibilliyə atılır. Məlum olub ki, atılan bu kartoflar o qədər faydalı olublar ki, sözün əsl mənasında çəkisi qızıla bərabərdir. Bu üsulu öyrəndikdə

24.03.2024 1226
.

Mədə ağrısı olanların diqqətinə

Mədə müxtəlif səbəblərə görə ağrıya səbəb ola bilər. Tətbiq edəcəyiniz sadə üsullarla mede agrisi xilas ola bilərsiz. xəbər verir ki, ağrın başlayanda daha rahat bir mövqeyə keçərək, qidalanmaya ara verməyiniz lazımdır. Beləliklə, ağrının haradan qaynaqlandığını anlaya bilərsiniz. Mədə ağrısı səbəblər

23.03.2024 23411
.

Həkimlər bağırsaq xərçənginə qarşı ilk peyvəndi sınaqdan keçiriblər

Surreya Kral Universitetinin həkimləri Böyük Britaniya və Avstraliyadakı xəstələrdə bağırsaq xərçənginə qarşı peyvəndi sınaqdan keçiriblər. "Report" "Daily Mail"ə istinadən xəbər verir ki, dərman iki ildən sonra geniş istifadə üçün hazır ola bilər ki, bu da xəstələri cərrahi müdaxil

28.01.2024 854
.

Gənclərdə bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb olan risk faktorları hansılardır?

İtaliyanın Milan Universitetinin alimləri gənclər arasında bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb olan risk faktorlarını açıqlayıblar. Araşdırmanın nəticələri "Annals of Oncology" jurnalında dərc olunub. Alimlər gənclər arasında bağırsaq xərçənginin artmasına səbəb olan əsas amillərə artıq çəki

03.02.2024 1064