Yumurtanın xərçəngi məhv etdiyini bilirdiniz?

Yumurtanın xərçəngi məhv etdiyini bilirdiniz?Yumurta insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Çünki tərkibində 90% kalsium, 10% dəmir var.

BiG.AZ metbuat.az-a istinadən xəbər verir ki, vitaminlərlə zəngin olan yumurta insanda enerji yaratmaqla yanaşı, görmə qabiliyyətini gücləndirir, bədənin inkişafında mühüm rol oynayır. Toyuq yumurtasında olan B12 vitamini orqanizmimizdə olan zərərli maddələri bədəndən xaric edir. Ona görə də insanlara gün ərzində bir neçə yumurta yeməsi məsləhət görülür.

Yaqub Qurbanov – Respublikanın baş terapevti: "İntizamlı qidalanma insnaın sağlamlığının birinci amildir. İnsan gündə 1-2 yumurta yeyə bilər. Yumurta yemək lazımdır və xeyirlidir".

Tədqiqatlar göstərir ki, xüsusilə də qadınlar həftə ərəzində ən azı 6-10 ədəd yumurta qəbul etməlidilər. Çünki yumurtanın sarısının tərkibində olan maddə xərçəng xəstəliyinə gətirib çıxaran amilləri 24% azaldır. Onun tərkibindəki E vitamini xərçəng xəstəliyi ilə mübarizəyə kömək edir.

Elmi araşdırmalara görə, yumurtadan imtina edən insanlarla müqayisədə həftədə ən azı 6 yumurta yeyən qadınların xərçəngə yoluxma riski 40 % azdır. Yumurta sarısında olan Xolin maddəsi xüsusilə də süd vəzi xərçənginə xeyirlidir. Xərçəng xəstəliyi isə özünü birbaşa deyil, müəyyən fəsadlarla büruzə verir.

Yumurta sarısının tərkibində olan "Lesitin" maddəsi xüsusuilə qaraciyər və öd yollarının funksiyasını yaxşılaşdırır. Odur ki, riskli xəstəlikdən uzaq olmaq üçün qida rasionunuza yumurta əlavə etməniz məsləhət görülür.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1555   Tarix: 18 aprel 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!

Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:

23.11.2025 666
.

Qış depressiyasından qoruyan 4 tövsiyə: Kimlər daha həssasdır?

Qışa daxil olarkən günlərin qısalması və günəş işığının azalması ilə birlikdə artan yorğunluq, istəksizlik və yuxuluq qış depressiyasının əlaməti ola bilər. Bəs kimlər daha həssasdır və bu depressiyadan necə qorunmaq olar?. Qaynarinfo xəbər verir ki, türk psixiatr Umut Mert Aksoy dərman istifadəsi olmada

27.11.2025 415
.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql

15.11.2025 659
.

Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır

Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla

24.11.2025 693
.

Təzyiqiniz normada olmur?

Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş

29.11.2025 339
.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28.11.2025 446
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28.11.2025 435
.

Hicama haqqında nələri bilirik?

Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu

30.11.2025 8999
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

01.12.2025 400
.

TOP MP3