Günəş şüalarındakı dəhşətli TƏHLÜKƏ: gündə ən çox nə qədər qalmaq olar?

Günəş şüalarındakı dəhşətli TƏHLÜKƏ: gündə ən çox nə qədər qalmaq olar?"İstirahət zamanı içilən limonat və portağal şirəsi, o cümlədən günəş kremləri dəridə ləkələrə səbəb olur".

BiG.AZ medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu türkiyəli dermotoloq Mustafa Özdəmir bildirib.

Onun sözlərinə görə, günəşlənmə zamanı istifadə edilən makiyaj vasitələri - ətir, kolonya və rəngi tündləşdirən kremlər ləkələri dərinləşdirir.

"Yay mövsümündə ifrat dərəcədə portağal şirəsi, limon suyu, berqamotlu çay qəbul edilsə, ləkənin miqyası genişlənir. Aparılan son araşdırmalara görə, dəri xərçənginə başlıca səbəb məhz ultrabənövşəyi şüalardır.

Günəş işıqları dərimizdə müxtəlif infeksiyalara yol açan bakteriyaları və göbələkləri təsirsiz edir. Orqanizm üçün olduqca vacib olan D vitamini ilə təmin edir. Həmçinin günəş işığı allergik dərilərə yaxşı təsir edir. Lakin günəş altında çox qalmaq da olmaz. Çünkü ultrabənövşəyi şüaların ən böyük qaynağı günəşdir".

HƏDDİNDƏN ÇOX GÜNƏŞ D VİTAMİNİNİ YUYUR

Həkimin sözlərinə görə, günəşdən alınan ultrabənövşəyi şüalar dəridə dərin yanıqlara səbəb olur. Həmçinin ifrat qaralmaqdan doğan bir çox xəstəliklərlə də nəticələnir.

"Günəş altında çox qalan adamların hərəkətində nizamsızlıq olur. Günvurma halları yaranır. Günəş yanığı sızanaq və başqa dəri problemlərini də ardınca gətirir. Məsələn, isti aylarda günəş kremsiz 20 dəqiqədən çox günəşlənmək yanıqlara səbəb olur. 15-20 dəqiqə bəs edir. Daha çox günəş altında qalmaq isə tam əksinə D vitaminini yuyur".


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1141   Tarix: 29 iyun 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yorğun hiss edirsinizsə, bunları yeyin

Yorğunluq özünü daha çox qış ayında büruzə verir. Əksər insanlar fəsil dəyişən zaman bu haldan əziyyət çəkir. Ancaq halsızlıq, yorğunluq çox zaman qanazlığı və vitamin çatışmazlığının da əlaməti ola bilər. Axşam.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, əgər sizdə yorğunluqla yanaşı saç tökülməsi

25.02.2024 1315
.

Rənglər sağlamlığınızın qeydinə qalır

Yeməklərdəki rəngarənglik iştahanı artırır. Elə buna görə də aşpazlar yemək hazırlayarkən daha çox tərəvəzdən istifadə etməyə çalışırlar. Axşam.az xəbər verir ki, tərəvəzlərdəki rəngarənglik sağlamlığa da xeyirlidir. Bənövşəyi. Bu rəngdə olan tərəvəzlər sinir sisteminin sağlamlığı üçün yaxşıdır. Bu rən

30.03.2024 523
.

"Fastfood" yaddaş üçün ciddi təhlükədir

"Fastfood" və un məhsulları yemək yaddaşı zəiflədir". Bu barədə Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb fakültəsinin baş elmi işçisi Zuxra Pavlova danışıb. Onun fikrincə, yeniyetməlik dövründə həddindən artıq "zibil" yesəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırma

21.04.2024 273
.

Alkoqol zəhərlənməsinin hansı əlamətləri var?

Həkim ağır alkoqol zəhərlənməsinin təhlükəli əlamətlərini açıqlayıb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, alkoqolun həddin artıq istehlakı çaşqınlıq, nitqin pozulması və koordinasiyanın olmamasına gətirib çıxarır. Bundan əlavə zəhərlənmə bulantı ilə müşayiət oluna bilər. Zəhərlənmə bədən istiliyini

06.01.2024 1161
.

Cücərmiş kartofu atmayın - Qızıl dəyərində

Adətən payız aylarında kisələrlə alınan kartof müəyyən müddət ərzində istehlak edilmədikdə cücərməyə başlayır. Təəssüf ki, cücərməyə başlayan bu kartoflar zibilliyə atılır. Məlum olub ki, atılan bu kartoflar o qədər faydalı olublar ki, sözün əsl mənasında çəkisi qızıla bərabərdir. Bu üsulu öyrəndikdə

24.03.2024 1235
.

Baş ağrısının səbəbi nələrdir və bundan necə qurtulmaq olar?

Baş ağrısının səbəbləri stres, qidalanma vərdişləri, göz problemləri, dərmanların yan təsirləri, diş çürüməsi, həmçinin qulaq, burun və boğaz xəstəliklərindən yarana bilər. Axşam.az xəbər verir ki, baş ağrının əsas səbəbləri aşağıdakı kimidir:. - Soyuqdəymə və qrip kimi xəstəliklər. - Stres. - Həddində

21.01.2024 965
.

Koronavirus epidemioloqları təhlükəli xəstəliyi tamamilə MƏHV ETDİLƏR

Koronavirus epidemioloqları arasında ciddi narahatlıq yaradan təhlükəli xəstəlik tamamilə məhv edilib. Bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı məlumat yayıb. Bildirilib ki, söhbət qripin "B" ştamının "Yamagato" nəslindən gedir. 2020-ci ilə qədər bu virus kifayət qədər aktiv olub. Laki

17.03.2024 777
.

Xərçəng xəstəliyi riskini ən çox artıran qida açıqlanıb

Qırmızı ətin normadan artıq istehlakı bağırsaq və prostat vəzi xərçəngi xəstəliyinə tutulmaq riskini artırır. "Report" xəbər verir ki, belə bir xəbərdarlıqla Türkiyənin tanınmış onkoloqu Nilüfər Avcı çıxış edib. Mütəxəssis qeyd edib ki, xərçəng dünyada ən çox insan ölümünə səbəb olan xəstəliklərdəndir

28.01.2024 2078
.

Səhər qəhvə içmək zərərlidir - SƏBƏB

Mütəxəssislər qəhvə içmək üçün ən yaxşı vaxtın yuxudan oyandıqdan bir neçə saat sonra olduğunu iddia edirlər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, acqarına çox erkən qəhvə içmək kortizol səviyyəsini artıra və həmçinin həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Həddindən artıq kortizol səviyyəsinin depressiyay

26.02.2024 1149