Xərçəng xəstəliyi riskini ən çox artıran qida açıqlanıb

Xərçəng xəstəliyi riskini ən çox artıran qida açıqlanıbQırmızı ətin normadan artıq istehlakı bağırsaq və prostat vəzi xərçəngi xəstəliyinə tutulmaq riskini artırır.

"Report" xəbər verir ki, belə bir xəbərdarlıqla Türkiyənin tanınmış onkoloqu Nilüfər Avcı çıxış edib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, xərçəng dünyada ən çox insan ölümünə səbəb olan xəstəliklərdəndir. Nilüfər Avcı artıq çəki və qeyri-kafi fiziki fəaliyyətin döş, uşaqlıq yolu, qida borusu xərçəngi xəstəliyinə səbəb ola biləcəyini vurğulayıb.

O, qeyd edib ki, duzlu ət bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Sağlam qidalanma və idman vərdişləri ölümcül xəstəliklərə qarşı ən güclü sipərdir. Onkoloq balıq əti istehlakının xərçəng xəstəliyi riskini azaltdığını vurğulayıb.

"Bir sıra qidalarda zəhərli komponentlər var. Həmin komponentlərin bəziləri bişirmə üsullarından asılı olaraq orqanizmə zərərli formada daxil olur. Bunlardan bəziləri kənd təsərrüfatında istifadə olunan pestisidlərin, kimyəvi maddələrin, kimyəvi gübrələrin və parazit pestisidlərin qalıqlarıdır. Bu kimyəvi maddələrin qidadakı qalıqları insan sağlamlığı üçün son dərəcə zərərlidir.

Pestisidlərin ilk qurbanları bu təhlükədən xəbərsiz fermerlər olur. Məhsul yığımının sonunda məhsulların saxlanması, mühafizəsi, emalı və təmizlənməsi texnikası son dərəcə vacibdir. Bu mərhələlərdə edilən səhvlər sağlamlığımız üçün lazım olan qidaları zərərli elementlərə çevirə bilər", - onkoloq vurğulayıb.

Onun sözlərinə görə, orqanizmin su və mineral ehtiyacları balanslı şəkildə qarşılanmalıdır:

"İnsanın gündəlik su tələbatı 2,5 litrdir. Bunun 1 litrini istehlak etdiyimiz qidalardan aldığımız halda, qalan 1,5 litrini içkilərdən almalıyıq.

Gündə az 4 porsiya meyvə qəbul olunmalı, mövsümi meyvələrə üstünlük verilməlidir. Meyvələr müxtəlif qidaların, yeməklərin tərkibində qəbul olunmalıdır. Gündə bir və ya iki porsiya tərəvəz, azı bir porsiya bişmiş tərəvəz istehlak edilə bilər", - o deyib.

Onkoloqun sözlərinə görə, noxud, paxlalı bitkilər qırmızı ətdən daha çox istehlak edilməlidir. Balıq əti isə həftədə azı bir, mümkünsə hətta iki və ya üç dəfə istehlak olunmalıdır: "Tərkibində süni dadverici olan bütün içkilərin qəbulunda çəkinmək lazımdır. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, xüsusən portağal və ispanaq antioksidant təsir göstərən beta-karoten və digər maddələrlə zəngindir".

Aralıq dənizi ölkələrində zeytun yağının daha çox istehlak edildiyini bildirən mütəxəssis polifenol istehlakının xərçəngə tutulma və ürək-damar xəstəlikləri səbəbindən ölüm hallarının sayını azaltdığını vurğulayıb: "Soğan və sarımsaq çox istehlak edilməlidir. Soğan və sarımsaq güclü kanserogenlər olan maddələrin zərərsizləşdirərək bizi xərçəng xəstəliyindən qoruyur. Moruq, çiyələk və qaragilə antikanserogen olan largik turşusu ilə zəngindir. Təbiətdəki bir çox qida mənbələri insanın inkişafı üçün lazımdır".

"Sağlam yaşamaq üçün sağlam yaşamağı öyrənmək lazımdır. İdmanla məşğul olmalı, zərərli vərdişlərdən, stresdən uzaq durmalı, gündəlik normaya uyğun dincəlməli, müxtəlif hobbilərlə məşğul olmalıyıq. Unutmayaq ki, bizi xərçəng xəstəliyindən qoruya və ya xərçəngimizi sağalda biləcək tək bir qida yoxdur", - o əlavə edib.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 2595   Tarix: 28 yanvar 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Elektron siqaretin insan sağlamlığına zərərləri açıqlanıb

Pulmonoloq Yelena Qorbaçova elektron siqaretlərin insan orqanizmə vurduğu zərərlərdən danışıb. xəbər verir ki, mütəxəssisi fikirlərini "RİA Novosti" agentliyi dərc edib. "Elektron siqaretin tərkibində olan yağ kiçik damlacıqlara çevrilir. Orqanizm onu yad cisim hesab edə bilər və immu

23.03.2025 869
.

Uzanıb oxusanız, başınıza nə gələcək?

Uzanıb oxumağı ideal istirahət hesab edirsiniz?. xarici mediaya istinadla bildirir ki, o zaman bu görünüşcə zərərsiz vərdişin əslində görmə qabiliyyətinizə, qamətinizə və onurğa-boyun sağlamlığınıza necə zərər verdiyini öyrənin. Həkimlərin xəbərdarlığı: bu vərdiş sağlamlığa mənfi təsir edir. Həkimlə

25.04.2025 107
.

Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət

Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər. Alimlərin yeni araşdırması buna aydınlıq gətirib. Saqqız haqqında nə məlum olub?. Yaxınlarda dərc olunan tədqiqat elm dünyasında əsl rezonans doğurub və bi

19.04.2025 372
.

Yazda xəstələnməmək üçün bunları bilməlisiz

Yaz aylarında havanın həm günəşli, həm də soyuq keçməsi insanların sağlamlığına müxtəlif təsirlər göstərə bilər. Belə hava şəraitində bədənin istilik tənzimləmə sistemi gərginləşir və bu da bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bu tip hava dəyişiklikləri xüsusilə immun sistemini zəiflətmiş v

08.04.2025 739
.

Hicama haqqında nələri bilirik?

Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu

30.03.2025 5624
.

Niyə səhər banan yeməməlisiniz: Heç vaxt şübhələnmədiyiniz TƏHLÜKƏLƏR

İlk baxışdan səhərlər banan yeməyin heç bir qəbahəti yoxdur. Belə görünür ki, belə səhər yeməyinin yalnız üstünlükləri var: soba qarşısında dayanmağa ehtiyac yoxdur, kifayət qədər kalorili tərkib, vacib komponentlərin olması, qida dəyəri. Ümumiyyətlə, dadlı, sağlam və rahatdır. -ın xarici mediaya istinadl

13.04.2025 740
.

Sağlamlıq iksirinin resepti açıqlandı

Yerkökü şirəsinin sarıkök ilə birləşməsi və ona zəncəfillə qara bibər əlavə edilməsi iltihabı azaltmağa və immun sistemini dəstəkləməyə kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu dietoloq və sağlam həyat tərzi meneceri Meqan Rou bildirib. Onun sözlərinə görə, yerkökü və zəncəfil güclü antioksidan

23.03.2025 764
.

Banan yeməyin "ən zərərli" vaxtı AÇIQLANDI

Banan ən əlçatan və faydalı meyvələrdən biri hesab olunur - bu təsadüfi deyil. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, o, kalium, maqnezium, lif və mürəkkəb karbohidratlarla zəngindir. Lakin bu qədər ideal görünən məhsul belə, düzgün olmayan zamanda və formada qəbul edildikdə zərərli ola bilər. Dietoloqla

09.04.2025 1115
.

İnsult riskini artıran vərdişlər

"Beyin insultu – bu, beyin qan dövranının pozulması nəticəsində yaranan təhlükəli və kəskin bir haldır. Bu vəziyyət müxtəlif növ nevroloji əlamətlərə, hətta ölümə səbəb ola bilər". Ölkə.az xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Olqa Zintseva deyib. Həkimin sözlərinə görə, insult iki növdə olur

25.04.2025 163
.

TOP MP3