Şəkər xəstələri üçün pəhriz qidaları - SİYAHI

Şəkər xəstələri üçün pəhriz qidaları - SİYAHITərəvəzlər: Liflə dolu olan tərəvəzlərdə təbii olaraq az kalori var. Qabınızı tərəvəzlə doldursanız daha az karbonhidrat (qan şəkərini artırır) və doymuş yağ (insilin müqavimətini artırır) istehlak edərsiniz. Gündə 4-5 boşqab tərəvəz yeməyə çalışın. (1 boşqab yarım kasa konserv ya da bişmiş tərəvəz ya da 1 kasa çiy tərəvəz mənasını verər.) Ancaq kartof, qarğıdalı və göy noxud kimi nişastalı tərəvəzlərdə digərlərindən daha çox kalori olduğunu ağılınızdan çıxarmayın.

Meyvə: Yağı və kalorisi az olan meyvələrdə də bol miqdarda lif vardır. Ayrıca, meyvələr sinirlərinizi, gözlərinizi və ürəyinizi qorumağa köməkçi antioksidanlarla doludur. Meyvədə daha çox təbii şəkər və bir çox tərəvəzdən daha çox kalori var. Gündə 3-4 boşqab yeyə bilərsiniz. (1 boşqab bir bütün meyvə, yarım kasa bişmiş ya da konserv meyvə ya da 1 çiy meyvədir) Suyunu sıxmaq yerinə meyvənin özünü istehlak edin. Çünki bir çox qida maddəsi və lif meyvənin qabığında, özündə və nüvəsindədir. Meyvəni sıxarkən bunları itirərsiniz və geriyə daha çox kalori və şəkər qalar.

Paxla: Ən yaxşı lif qaynaqlarından biri olan paxlalar sizi daha uzun müddət tox məbləğ, həzmi yavaşladar və yeməkdən sonra qan şəkərinin ani yüksəlməsini önləyər. Bu təsirlər elə güclüdür ki bütün qan şəkəri səviyyənizi sala bilər. Konserv paxlaları durulaydıqdan sonra etdiyiniz hər salata əlavə edin. Quru paxla ya da mərci şorbası günorta yeməyi üçün yaxşı bir variantdır.

Balıq: Hazırlanması asan və sürətli olan balıq yaxşı bir zülal qaynağıdır. Ayrıca çox yağlı ətlərin yerini ala bilər. Eyni zamanda, yağlı balıq ən yaxşı omeqa-3 yağ turşusu qaynağıdır. Bu yağlar damarlarınızın təmiz qalmasını təmin edir. Şəkər xəstəliyi olanlarda trigliserid səviyyəsi daha yüksəkdir, yaxşı xolesterol səviyyəsi isə aşağıdır. Omeqa 3 yağ turşuları hər iki ədədin də təşkil edilməsinə köməkçi olar. Həftədə ən az 2 dəfə balıq istehlak edin. Xüsusilə somon, uskumru və ton balığında daha çox omeqa-3 vardır.

Ev heyvanları: Son dərəcə yağsız, kalorisi az olan toyuq sinəsi, şəkər xəstələri üçün çox yaxşıdır. Bifşteks və ətli fastfood qidalara bənzəməyən toyuq sinəsində pis xolesterolu artıran və insilin müqavimətini yüksəldən doymuş yağ nisbəti azdır. 85 qram dərisiz toyuq sinəsi, yalnız 142 kalori və 3 qram yağ ehtiva edir. Hind toyuğu sinəsi isə daha az yağlıdır və kalorisi daha aşağıdır.

Qabıqlı yemişlər: Yaxşı yağlarla dolu olan qabıqlı yemişlər, ürək xəstəliyini dəstəklər. Bunlar eyni zamanda insilin müqavimətini salmağa kömək edər və qan şəkərinin daha asan nəzarət edilməsini təmin edər. Hətda E vitamini baxımından zəngin olan qabıqlı yemişlər hüceyrələri qoruyar və sinir ilə göz ziyanını önləməyə kömək edər. Lif və maqnezium baxımından zəngin olan bu qida, qan şəkərini tənzimləməyə kömək edər. Nizamlı və mülayim olaraq istehlak edilsə kilo verməyə köməkçi olar, ancaq bol miqdarda kalori ehtiva etdiyindən çox istehlak etməyin.

Zeytun yağı: İnfarkt riskini azaltmağa kömək edən, Aralıq dənizi bəslənməsində əhəmiyyətli yeri olan zeytunyağı, insilin müqavimətini salaraq qan şəkərini nizamlı tutmağa kömək edər. Evdə və restoranlarda çörəyinizi zeytun yağına salın. Ancaq nə qədər zeytun yağı yediyinizə diqqət yetirin, çünki 1 yemək qaşığı zeytunyağında 119 kalori var.

Qatıq: Zülal və kalsium baxımından zəngin olan qatıq, kilo verməyə köməkçi. Müxtəlif araşdırmalar bol miqdarda kalsium baxımından zəngin qidalarla bəslənən insanların daha asan kilo verdiyini göstərir. Bu səbəblə təzə meyvələrinizə qatıq əlavə edə bilər ya da qatığınıza az yağlı granola kimi taxıllar qatıb yeyə bilərsiniz.

Darçın: Yeməklərinizə darçın səpmək qan şəkərinizi sala bilər. Darçındakı komponentlər bədənə insilini təsirli şəkildə istifadə etməsinə kömək edir. Bu səbəblə daha çox qikoz hüceyrələrə girə bilir. Son edilən araşdırma gündə yalnız yarım çay qaşığı darçının qan şəkəri səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə saldığını göstərir. Tam taxıllı ədviytınıza, sobada bişmiş almalarınıza və hətta toyuq yeməklərinizə toz darçın səpin. Ya da darçın çubuğunu isti suya batırın və bir fincan sakitləşdirici və şəfalı darçın çayı hazırlayın.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1607   Tarix: 13 yanvar 2014  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Koronaviruslu insanların peyvənd vurdurması hansı nəticələrə səbəb olur?

"Koronavirus infeksiyası müəyyən edilən şəxslər peyvənd vurdurmalı deyillər". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə biologiya elmlər doktoru, Corc Meyson Universitetinin Sistem Biologiyası Məktəbinin professoru Ança Baranova "Sputnik" radiosuna açıqlamasında deyib. Həmçinin, nəzər

27.08.2021 1409
.

Saç tökülməsi sizi qorxutmasın! Çarə TAPILDI!!!

Dəmir, zülal və sinkin orqanizdə çatmamazlığı saçların tökülməsiinə səbəb olur. Hamiləlik, tiroid, şəkər, qaraciyər və böyrək xəstəlikləri də saçı tökür. Həddindən artıq diaeta, xərçəng xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilən bəzi dərmanlar da saçları tökər, həmçinin rənglənmədə istifadə edilə

17.09.2021 1439
.

Vitamin artıq qəbul olunarsa nələr baş verər? - XƏBƏRDARLIQ

Koronavirus pandemiyası dövründə immun sisitemini gücləndirmək üçün D vitamininə tələbat artıb. Bu gün çoxları immuniteti gücləndirmək üçün əlavə olaraq D vitamini qəbul edir. Çox zaman isə bu, qanda D vitamini səviyyəsini öyrənmədən, həkim tövsiyəsi olmadan baş verir. Mütəxəssislər isə bildirir ki

11.09.2021 998
.

"Delta"dan sonra yeni mutasiya daha sürətlə yayılır

Cənubi Afrika tədqiqatçıları yeni koronavirus variantının aşkarlandığını açıqlayıblar. Alimlər 2021-ci ilin may ayında C.1.2 adlı bir mutasiya aşkarladıqlarını açıqlasalar da, bu variantın ilk dəfə Uhanda aşkar edilən COVID-19-dan daha çox fərqləndiyini bildiriliblər. -a istinadən xəbər verir ki, Cənub

30.08.2021 1188
.

Yaşlanma ilə mübarizə aparan ƏN FAYDALI BİTKİ

Alimlər doqquzdonkimilər fəsiləsinə aid olan lonisera kaerulea bitkisinin ürək funksiyalarını yaxşılaşdıran faydalı giləmeyvə hesab edir. Tərkibindəki yüksək miqdarda antioksidantlar, vitaminlər və mikroelementlər onu immunitetin ən faydalı bitkilərindən birinə çevirir. Bitkinin bu xüsusiyyətləri barəd

29.08.2021 1493
.

Beyin və yaddaş üçün faydalı olan idman

Alimlər üzgüçülük ilə müntəzəm olaraq məşğul olmağın beynin idrak funksiyalarını yaxşılaşdırdığını, eyni zamanda beyində yeni sinir əlaqələrini yaratdığını bildirir. Mardi Hardin-Baylor Universitetinin nevrologiya kafedrasının professoru Cena Metyu qeyd edir ki, belə bir aerob (nisbətən aşağı intensivlikdə

15.08.2021 882
.

Yemiş yeyənlər bu xəstəliklərdən uzaqdırlar

Yay aylarında qarpızdan sonra ən məşhur meyvə sayılan yemiş bədəni sərinlədir və rahatlıq verir. Yemişin tərkibi bol su ilə yanaşı, yod və xrom mineralları, A və C vitamini ilə də zəngindir. Yemiş gözdə katarakta yaranmasının qarşısını alır, hamiləliyi asanlaşdırır, immun sistemini gücləndirir, sidikqovucudur

15.08.2021 2008
.

Dünyanın ən məşhur dietoloqlarının tarixə düşən pəhrizləri

Məşhur dietoloq Pol Breq deyirdi ki, ömrü uzatmağın ən yaxşı yolu onu qısaltmamaqdır. O, hesab edirdi ki, ömrü qısaldan və xəstəliklərin yaranmasına səbəb olan başlıca amil qeyri-sağlam qidalanmadır. -a istinadən bu yazıda oxucuları dünyanın populyar dietoloqlarının pəhrizləri ilə tanış edir. Anri Şeno

20.08.2021 1329
.

Soyuqdəyməyə qarşı mübarizədə balın faydaları

İngiltərənin Oksford Universitetinin alimləri, balın soyuqdəymə simptomları və tənəffüs yoluxucu xəstəliklərlə mübarizədə, antibiotiklərdən və həddindən artıq dərmanlardan daha çox və daha faydalı ola biləcəyini göstərib. Mütəxəssislər 1761 nəfərin iştirak etdiyi 14 araşdırmanı nəzərdən keçirib. Balı

15.08.2021 780