Unun xarab olmasının əsas əlamətləri
Unun xarab olduğunu və sağlamlıq üçün təhlükə yarada biləcəyini göstərən sadə bir əlamət var.
Bişirməyə başlamazdan əvvəl unu diqqətlə yoxlamaq lazımdır.
Lent.az bu əsas əlamətləri təqdim edir:
Unun saxlama müddəti
Un uzunmüddətli saxlama qabiliyyətinə malik olsa da, zamanla xarab ola bilər. Bütün un kisələrində "ən yaxşısı bu tarixədək istifadə et" və ya "istifadə müddəti" göstərilir. Bu, istehsalçı tərəfindən məhsulun ən yaxşı keyfiyyətini təmin etmək üçün tövsiyə olunan tarixdir.
Unun tərkibindəki təbii yağlar xarab olmağa meyllidir. Əslində, un nə qədər çox yağ saxlayırsa, bir o qədər tez xarab olur. Əlavə inqrediyentlər (məsələn, duz və ya qabartma tozu) unun xarab olmasına təsir etmir, amma zamanla effektini itirir. Unun hansı taxıldan hazırlandığı da onun saxlanma müddətini müəyyən edir. Buna görə də müxtəlif növ un müxtəlif vaxt ərzində yararlı qalır:
Buğda və çovdar (ağ, ən yüksək/digər sortlar) - 12 aya qədər
Tam taxıllı (kəpəkli) - 6 ayadək (yağlı olduğuna görə tez acılaşır)
Qarğıdalı, qarabaşaq, yulaf unu - təxminən 4-6 ay
Qoz-fındıq və toxum unları (badam, kokos, kətan) - 3-4 ay (tez oksidləşir)
Düyü unu - 6-8 ay
Unun xarab olmasının əlamətləri
Əgər unu açanda ondan xoşagəlməz qoxu gəlirsə, çox güman ki, un xarab olub. Bu, əsas əlamətdir çünki undakı yağ oksidləşir və adətən köhnəlmiş və ya turş qoxu əmələ gətirir. Un həmçinin topalaşa və ya saralmağa başlaya bilər bu, nəmin düşdüyünü göstərir. Əgər içində həşərat görsəniz, onu dərhal atmaq lazımdır.
İstifadə müddəti keçmiş unu əgər keyfiyyəti itməyibsə, hələ də işlətmək olar. Amma unun xarab olub-olmadığını qoxu və xarici görünüşə görə anlamaq mümkündür. Əgər un hava və ya nəmlə təmasda olubsa, ondan hazırlanan xəmir quru və tez dağılacaq.
Unu düzgün saxlamağın iki yolu
Anbarda (otaq temperaturunda):
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinə görə, un uzun müddət otaq temperaturunda təhlükəsiz qala bilər. Ən yaxşısı onu hava keçirməyən qabda, sərin, quru və qaranlıq yerdə saxlamaqdır.
Soyuducu və ya dondurucuda
Unu soyuducuda saxlamaq onun yararlılıq müddətini uzatmağın əla üsuludur. Əsas şərt – havadan və nəmdən qorunmaq üçün qabı möhkəm bağlamaqdır. Belə halda un soyuducuda təxminən 1 il, dondurucuda isə 2 ilə qədər qala bilər. Amma istifadə etməzdən əvvəl unu otaq temperaturuna gətirmək vacibdir, xüsusilə çörək bişirərkən əks halda topaqlar əmələ gələ bilər.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Xəbərlər Baxılıb: 625 Tarix: 08 sentyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
ABŞ-nin xüsusi elçisi: Lukaşenko ilə münasibətlərimizin nizamlanmasını müzakirə etdik
Minskdə Belarus Prezidenti Aleksandr Lukaşenko ilə iki ölkə arasında münasibətlərin nizamlanması məsələlərini müzakirə etdik. "Report" Belarus KİV-inə istinadən xəbər verir ki, bu barədə Con Koul görüşlərin yekunları ilə bağlı məlumat verərkən verib. Onun sözlərinə görə, A.Lukaşenko ilə danışıqla
13.12.2025 142 Azərbaycan Türkiyədən metal idxalına çəkdiyi xərci 5 %-ə yaxın azaldıb
Bu ilin yanvar-noyabr aylarında Azərbaycan Türkiyədən 124,06 milyon ABŞ dolları dəyərində qara və əlvan metal idxal edib. "Report" Türkiyə İxracatçılar Məclisinə istinadən xəbər verir ki, bu, 2024-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisədə 4,9 % azdır. Təkcə noyabr ayında Türkiyə Azərbaycana 9,695 milyo
10:10 107 Azərbaycan Türkiyədən mebel idxalına çəkdiyi xərci 9 %-ə yaxın azaldıb
Bu ilin yanvar-noyabr aylarında Azərbaycan Türkiyədən 126,667 milyon ABŞ dolları dəyərində mebel, kağız və meşə məhsulları idxal edib. "Report" Türkiyə İxracatçılar Məclisinə istinadən xəbər verir ki, bu, 2024-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisədə 8,8 % azdır. Təkcə noyabrda isə Türkiyə Azərbaycan
11:50 86 Sabah bəzi ərazilərdə leysan olacaq, qar yağacaq - PROQNOZ
Bakıda və Abşeron yarımadasında dekabrın 15-də havanın bəzi yerlərdə arabir yağıntılı olacağı gözlənilir. Bu barədə BİG.AZ-a Milli Hidrometeorologiya Xidmətindən məlumat verilib. Məlumata görə, gündüz yarımadanın bəzi yerlərində qısamüddətli leysan xarakterli olacağı ehtimalı var. Cənub-qərb küləyi gündü
12:54 81 Səidə Haqverdiyeva vəzifədən azad olundu
Azərbaycan Dövlət Kukla Teatrında kadr dəyişikliyi baş verib. xəbər verir ki, teatrın quruluşçu rejissoru Səidə Haqverdiyeva tutduğu vəzifədən ayrılıb. O, bu barədə özü məlumat verib. Bildirilib ki, S.Haqverdiyeva işdən öz ərizəsi əsasında azad olunub
13.12.2025 205 TƏCİLİ: Bu, baş versə pensiya yaşı 60-a endiriləcək
Azərbaycanda cəmiyyəti narahat edən əsas sosial məsələlərdən biri də pensiya yaşının ilbəil artmasıdır. Maraqlıdır, pensiya yaşı yenidən artırıla bilərmi?. Mövzu ilə bağlı -a açıqlama verən iqtisadçı Rəşad Həsənov bildirib ki, pensiya yaşının artırılması prosesi yeni deyil və buna 2017-ci ildə qanunvericiliy
00:13 539 Binaların getdikcə artan dağılmadan mühafizəsi ilə bağlı yeni qaydalar təsdiqlənib
"Bina və qurğuların getdikcə artan dağılmadan mühafizəsi. Layihələndirmə normaları" təsdiq olunub. xəbər verir ki, bununla bağlı Dövlət Şəhərsalma və Arxitektura Komitəsinin sədri Anar Quliyev qərar imzalayıb. Qərara əsasən, bina və qurğunun hər hansı bir mərtəbəsinin yükdaşıyan konstruksiyaların
13.12.2025 158 Bu il problemli kreditlərin həcmi 13,5 faiz artıb
2025-ci il noyabrın 1-nə ölkənin bank və digər kredit təşkilatlarının kredit portfeli əvvəlki ilin eyni dövrü ilə müqayisədə 8.3 faiz artaraq 31 milyard 169.4 milyon manat təşkil edib. Azərbaycan Mərkəzi Bankına (AMB) istinadən xəbər verir ki, ümumi kredit portfelinin 25 milyard 701.7 milyon manatı v
11:00 98 Elçin Əmirbəyov: Zəngəzur dəhlizi eyni anda bir neçə strateji marşrutu birləşdirir
Zəngəzur dəhlizi - bir neçə marşrutu özündə birləşdirən genişmiqyaslı layihədir. "Report" xəbər verir ki, bunu Azərbaycan Prezidentinin xüsusi tapşırıqlar üzrə xüsusi nümayəndəsi Elçin Əmirbəyov Polşanın "TVP World" telekanalına verdiyi müsahibəsində bildirib. O xatırladıb ki, "Tram
13.12.2025 155