Səhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır

Səhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açırYeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər.

BAKU.WS "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlərə nisbətən daha aşağı koqnitiv funksiyalara sahib olduğunu ortaya qoyub.

Araşdırma haqqında məlumat

Araşdırma 2015-2018-ci illərdə Çinin Sıçuan əyalətinin Chengdu şəhərində aparılıb. 859 nəfər iştirakçı 60 yaşından yuxarı, heç bir ciddi ürək xəstəliyi və ya mərkəzi sinir sistemi infeksiyası olmayan insanlardan ibarət olub. İştirakçılar üç il müddətində müşahidə edilib. Araşdırmada müntəzəm olaraq səhər yeməyini atlayan şəxslər səhər yemək yeyənlərlə müqayisədə Mini-Psixi Dövlət İmtahanında (MMSE) daha aşağı bal alıblar və onların koqnitiv funksiyaları daha zəif olub.

Səhər yeməyini atlamağın təsiri

Araşdırma nəticələri göstərib ki, səhər yeməyini atlayan insanlarda neyrodegenerasiya biomarkerləri daha yüksək səviyyədədir. Bundan əlavə, səhər yeməyi atlayan 34 nəfərdə beyin kiçilməsi müşahidə olunub. Tədqiqatın nəticələrinə görə, səhər yeməyini atlama ilə bağlı ən çox təsir edən faktorlar arasında aşağı təhsil səviyyəsi, piylənmə və yüksək qan təzyiqi də mövcuddur.

Bədən və beyin sağlamlığına təsiri

Tədqiqatda səhər yeməyi atlamağın beyin sağlamlığına mənfi təsir etdiyi və demans riskini artırdığı sübut edilib. Səhər yeməyini müntəzəm olaraq atlayanların koqnitiv geriləmə və beyin kiçilməsi ilə üzləşdiyi görülüb. Alimlər, səhər yeməyini atlamağın potensial olaraq neyrodegenerasiya proseslərini sürətləndirə biləcəyini bildirirlər.

Bu tədqiqat, səhər yeməyinin yalnız fiziki sağlamlıq üçün deyil, həm də beyin sağlamlığı üçün vacib olduğunu bir daha vurğulayır.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 633   Tarix: 09 dekabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq

Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa

06.12.2024 427
.

Limon sizi arıqladacaq

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immuniteti gücləndirərək, viruslara qarşı mübarizə aparır. Axşam.az xarici KİV-ə istinadə

24.11.2024 1181
.

Vitaminlərin qəbulu uzunömürlülüyə necə təsir edir? – ARAŞDIRMA

Vitaminlər metabolik proseslərdə əsas rol oynayır və hüceyrələrin, toxumaların və orqanların sağlamlığını dəstəkləyir. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Amerikalı alimlər tərəfindən ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutu tərəfindən aparılan son araşdırma multivitamin əlavələrinin gözlənilən ömür uzunluğun

03.11.2024 721
.

Duş başlıqlarından yayılan xəstəliklər: İnsanı yavaş-yavaş öldürür

Təmizlənməmiş duş başlıqları ciddi sağlamlıq riskləri yaradır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu gigiyenik məhsullar lazımi qaydada təmizlənməzsə, legioner xəstəliyi, göz infeksiyaları, pontiak qızdırması və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. BİG.AZ xəbər verir ki, duş başlıqları su buxarı və hava vasitəsil

07.11.2024 1129
.

Ömrü 10 il qısaldan meyvənin adı açıqlanıb

Stanford Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı manqoların müntəzəm istehlakı ilə ömür uzunluğunun azalması arasında narahatedici əlaqə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu tropik meyvənin gündəlik istehlakı insanın ömrünü orta hesabla 10 il qısalda bilər. Bu mənfi təsirin əsa

20.11.2024 1186
.

Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları

Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi

08.12.2024 474
.

Bu qidada ölümcül bakteriya aşkar edildi - Masanızda varsa, dərhal atın

Türklərin səhər süfrələrinin vazkeçilməz hissəsi olan küncüt halvası ilə bağlı böyük qalmaqal yaşanıb. Həmin halvanın tərkibində sağlamlığa zərərli maddə aşkar edilib. Xüsusilə səhər yeməyində 7-70 yaş arası bir çox insanın həvəslə istehlak etdiyi küncüt halvasında insan sağlamlığına zərərli bakteriyala

03.11.2024 917
.

Qaşıq-qaşıq zəhər yeyirmişik - İnsanı DƏLİ, orqanizmi MƏHV EDİR - ŞOK XƏBƏRDARLIQ

Türkiyənin məşhur həkim və sağlam qidalanma mütəxəssisi, professor Canan Karatay insan sağlamlığı üçün riskli hesab olunan bir qida ilə bağlı vacib xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, Karatay "dəli bal" adlanan xüsusi növ balın tərkibindəki toksinlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ol

01.12.2024 23192
.

Qəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini

24.11.2024 1096
TOP MP3