Bitki çayları haqqında vacib məsləhətlər: Bəziləri dəmlənməli, digərləri qaynadılmalıdır - SİYAHI
Bitki çayları bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, xüsusilə həzm problemlərini yüngülləşdirməkdə effektiv rol oynayır. Ancaq bu məhsuldan istifadə edərkən düzgün növləri seçilməli, uyğun şəkildə dəmlənməli və nəzarətli istehlak olunmalıdır.
Oxu.Az-ın "Haber Global"a istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə türkiyəli qastroenteroloq və fitoterapiya üzrə mütəxəssis Bülent Yaşar xəbərdarlıq edib.
O, bitki çaylarının həm bəzi xəstəlik əlamətlərini yüngülləşdirdiyini, həm də gündəlik sağlamlıq rejiminə müsbət təsir göstərdiyini deyib.
"Həzm sistemi narahatlıqlarının müalicəsində çobanyastığı, nanə və ballınanə (melisa) çayları önə çıxır. Bu çaylarla yanaşı, adaçayı, zəncəfil, cirə və razyana kimi bitkilər də həzmin asanlaşdırılmasına töhfə verir", - deyə o bildirib.
Mütəxəssis bitki çaylarının hazırlanmasında dəmləmə və qaynatma kimi iki əsas üsulun olduğunu qeyd edib:
"Əsasən yarpaq və çiçək hissəsi istifadə olunan bitkilər qaynadıldıqdan sonra soyudulmuş suya əlavə edilərək dəmlənməlidir. Zəncəfil kimi kök bitkilər əvvəlcə su ilə birlikdə qaynadılmalı, sonra süzülərək istehlak edilməlidir".
Onun sözlərinə görə, bitki çaylarını gün ərzində 1-3 stəkan içmək idealdır.
"Daha çox istehlak bitki tərkiblərinə görə orqanizmdə yan təsirlərə səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssis vurğulayıb.
O, xüsusilə çobanyastığı çayında diqqət edilməli fərqli növlərin olduğunu vurğulayıb:
"Xalq arasında may çobanyastığı kimi tanınan növü tövsiyə edirik. Təbiətdəki hər çobanyastığı çay kimi istehlak edilə bilməz; yanlış növ istifadəsi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər", - deyə o bildirib.
Mütəxəssis bitki çaylarının etibarlı mənbələrdən alınmasının vacib olduğunu qeyd edib.
"İstehlakçılara bitki çaylarını əldə edərkən mənbəyinə diqqət yetirmələrini və mütəxəssis məsləhəti ilə istifadə edilməsini tövsiyə edirik", - deyə o vurğulayıb.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Qəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini
24.11.2024 1061 Paket çayın içindəki inanılmaz TƏHLÜKƏLƏR: həşərat dərmanı və...
Yəqinki bir çoxumuz çay içməyi sevməklə yanaşı, hətta adət halına gətirmişik. İş çay dəmləməyə gəldikdə isə tənbəllik edirik. Bəzilərimizin əli həmən dəqiqə paket çaylara uzanır. Bəs paket çay içməyin sağlamlığa zərəri varmı? . BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, az əmək sərf edərək hazırlanan bu çayla
24.11.2024 580 Vitaminlərin qəbulu uzunömürlülüyə necə təsir edir? – ARAŞDIRMA
Vitaminlər metabolik proseslərdə əsas rol oynayır və hüceyrələrin, toxumaların və orqanların sağlamlığını dəstəkləyir. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Amerikalı alimlər tərəfindən ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutu tərəfindən aparılan son araşdırma multivitamin əlavələrinin gözlənilən ömür uzunluğun
03.11.2024 716 Nar qabığındakı möcüzə - Qaynadıb içən şəfa tapır...
Nar qabığı əsrlər boyu xalq təbabətində müxtəlif xəstəliklərin müalicəsi və sağlamlığı dəstəkləmək üçün istifadə edilmişdir. Nar qabığında güclü antioksidantlar, antibakterial və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlər mövcuddur. xəbər verir ki, onun qaynadılıb içilməsi bir çox sağlamlıq faydası ilə əlaqələndirilir:
17.11.2024 770 Azərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
01.12.2024 377 Limon sizi arıqladacaq
Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immuniteti gücləndirərək, viruslara qarşı mübarizə aparır. Axşam.az xarici KİV-ə istinadə
24.11.2024 1142 "Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25.11.2024 1267 Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
08.12.2024 416 Dərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz
Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyinə və təhlükəsizliyinə mühüm təsir etdiyini bildirib. O, dərmanların düzgü
23.11.2024 675