Dönərdən zəhərlənmə olduğu vaxtda yeni qaydalar nə işə yarayacaq?
Son günlər dönərdən zəhərlənmə halları artıb. Hətta ard-arda baş verən kütləvi dönər zəhərlənmələri artıq ciddi narahatlıq yaratmağa başlayıb. Buna görə də Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi "Dönər emalı və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları" adlı yeni texniki normativ hüquqi akt layihəsi hazırlayıb.
Bəs dönərdən zəhərlənmələrin çox olduğu bir vaxtda bu qaydalar nə işə yarayacaq?
Mövzu ilə bağlı BiG.AZ-a açıqlama verən sağlam qida təbliğatçısı Asim Vəliyev bildirib ki, yeni texniki normativ hüquqi akt layihəsi olan "Dönər emalı və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları" dönər istehsalında və satışında müəyyən olunan standartlara və tələblərə əsaslanan bir normativ sənəddir:
"Əslində biz bu hüquqi aktı çoxdan gözləyirdik və təqdirəlayiq addımdır. Gözləntilərimiz çoxdur. Bu qaydalar, xüsusilə dönər istehsalında gigiyenik və təhlükəsizlik standartlarının artırılmasını hədəfləyir. İstehsal prosesi zamanı mikrobioloji çirklənmələrin qarşısının alınması, xammalın saxlanma şərtləri, emal texnologiyaları, işçi heyətin gigiyenası və təchizatın təmizliyi kimi əsas məsələlər yeni qaydaların tənzimləmə sahəsinə daxildir.
Yeni qaydalarda məhsulun istehsalı və emalı zamanı istifadə edilən avadanlıq və texnologiyaların gigiyenik tələblərə cavab verməsi ön planda tutulur. Dönərin saxlanma və bişirilmə proseslərinin müəyyən edilmiş temperatur rejimlərinə uyğun həyata keçirilməsi və bu temperatur rejimlərinin müntəzəm yoxlanılması, zəhərlənmə hallarının riskini minimuma endirəcək bir addımdır. Eyni zamanda dönərin saxlanma müddəti, uyğun olmayan xammaldan istifadənin qarşısının alınması və işçi heyətin gigiyenik təlimlərinin vacibliyi kimi tədbirlər, dönərin təhlükəsizliyini təmin etmək üçün əsas amillərdəndir".
Asim Vəliyev qeyd etdi ki, istehsal və satış məntəqələrində dönərin hazırlanması zamanı gigiyenik standartlara uyğunluq üçün xüsusi tələblər irəli sürülüb. Məsələn, məhsul istehsalçıları işçi heyətin tibbi müayinələrdən keçməsini təmin etməli və işçilərə gigiyena qaydaları ilə bağlı təlimlər keçirməlidirlər. Eyni zamanda bu qaydalar dönərin tərkibində olan maddələrin tənzimlənməsini və əlavə maddələrin istifadəsini də nəzarət altına alır. Bu qaydalar dönərin içərisinə qatılan souslar və ya ədviyyatların da müəyyən tələblərə cavab verməsini və onların təhlükəsizlik standartlarına uyğun olmasını şərtləndirir:
"Bu normativ qaydaların əsas məqsədi istehlakçılar üçün dönərin sağlamlıq üçün təhlükəsiz və gigiyenik şəraitdə hazırlanmasını təmin etməkdir. Yeni qaydaların tətbiqi dönər istehsalı və satışı sahəsində normativ nəzarətin gücləndirilməsi və bu sahədə sanitar gigiyena tələblərinin yüksək səviyyədə icrasını təmin edəcəyini ümid edirik. Bu qaydalar həm də dönərin istehsalı və satışı ilə məşğul olan sahibkarlar üçün ciddi məsuliyyətlər müəyyənləşdirir və onlara dair cərimə və ya cəzalar nəzərdə tutur.
Yeni sanitariya qaydaları dönərin istehsalında gigiyenik tələblərin gözlənilməsini və istehlakçıların zəhərlənmə hallarının qarşısının alınmasını təmin etməyə yönəlmişdir. Müvafiq dövlət orqanlarının bu sahədə nəzarət funksiyalarını gücləndirməsi və yeni qaydaların icrasının təmin edilməsi, istehlakçıların daha təhlükəsiz dönər məhsulları ilə təmin olunmanı artıracaqdır. Nəticə etibarilə, yeni qaydalar dönərdən zəhərlənmə hallarının azalmasına ciddi təsir göstərə bilər və istehsalçıların məsuliyyətini artıraraq, istehlakçılar üçün daha keyfiyyətli məhsul təmin edə bilər. Təbii ki, hər şeyi zaman göstərəcək".
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş