Bu yeməklər xəstəlikdən qoruyur

Bu yeməklər xəstəlikdən qoruyur

Antioksidandan zəngin yeməklər sanki xəstəliklərə qarşı qalxan funksiyası yerinə yetirir. Çünki bu maddələr insanı, soyuq qəbulunluğunda qripə, xərçəngdən ürək xəstəliklərinə qədər bir çox narahatlıqdan qoruyur

Terapiya Mütəxəssisi Dr. Gürkan Yurteri'ye görə, antioksidan yeməklərlə sağlam qalmaq mümkün. "Xəstəliklərə təslim olmamaq əlimizdə" deyən Dr. Yurteri, antioksidanlar haqqında bunları söylədi:
"Bədənimizin ən kiçik vahidi olan hüceyrələrə hücum edən və hüceyrələrdə böyük dəyişmələrə səbəb olan dağıdıcı molekullara" sərbəst radikallar "adı verilər. Canlılardakı kimyəvi proseslər xüsusilə oksidlənmə, sərbəst radikalların meydana gəlməsinə səbəb olar. Yüksək dərəcədə reaktif olan bu sərbəst radikallar, bədənimizdəki fərqli molekullarla reaksiyaya girərək hüceyrələrimizə zərər verərlər. Beləcə hüceyrələrin anormalleşmesine, ölümünə, xərçəng meydana gətirməsinə səbəb olan bəzi zəncir reaksiyalara gətirib çıxararlar. Nəysə ki, bədənimizdə bu oksidan sistemə qarşı inkişaf etdirilmiş antioksidan bir müdafiə etmə mexanizmi mövcuddur. Bu sistem sayəsində yaşlılıq təsirlərinin minimum olduğu daha sağlam bir həyat sürdürmekteyiz. Antioksidan xüsusiyyəti kəşf edilən bir çox maddə var. Bu maddələrin bir qisimini diyetimizle (bitkilərdən) alarkən, bir qisimini bədən özü, sərbəst radikallara qarşı bir müdafiə etmə sistemi olaraq çıxarar. "
MİSİR, düyü, QOZ VƏ BADAM E vitamini anbarı
Yaxşı, antioksidanlardan kifayət qədər faydalana bilmək üçün nələr etməli, hansı qidadan nə qədər istehlak etməli? Dr. Yurteri'nin cavabı belə: "E vitamininin içində alfa, beta, qamma və delta tokoferolleri olur. Bunların içindən xüsusilə E vitamini əhəmiyyətli bir antioksidandır. Xüsusilə buğda, misir, darı, düyü kimi taxıllarda çox olur. Bunun xaricində günəbaxan yağı, qarğıdalı, pamukyağı kimi yağlarda, qoz, badam və yerfıstığı kimi quru yemiş və yaşıl tərəvəzlərdə olur. E vitamini eyni zamanda bişirməyə və istiyə dayanıqlıdır, beləcə pişirilme əsnasında təxrib olmazlar. Lakin yağda qızartma və taxılların öğütülmesi əsnasında E vitaminləri də təxrib olar və çox pozular. Buna görə E vitamini ehtiva edən məhsulları yağda kızartmadan bişirmək və xüsusilə beyazlatılmadan keçməmiş taxıl məhsullarını (kəpəkli məhsullar kimi) istehlak etmək daha ağıllıca və sağlam olar.
PORTAĞAL VƏ NARİNGİ mövsümünü qaçırmayın
C vitamini; sitrus bitkiləri, pomidor, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (brokoli, ispanaq və s.) Və kartof kimi tərəvəz və meyvələrdə olur. Ancaq C vitaminin işə yaramaz hala gəlməməsi üçün, C vitamini ehtiva edən qidaların yüngül bişirilməsi, yenilebiliyorsa çiy yeyilməsi və hazırlayarkən də kəsildikdən qısa bir müddət sonra istehlak edilməsi təklif edilər.
KÖK VƏ ispanaq A vitamini ilə zəngindir
Bədəndə depolanarak A vitamininə də çevrilən bu qırmızımtıl-narıncı pigment çox güclü bir antioksidandır. Bir çox xərçəng növünə tutulma riskini azaltmasıyla məşhurdur. Kök, ispanaq və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər ilə ərik və şaftalı kimi meyvələrdə çox olur.
ALMA antioksidan təsiri nəticəsində faydalanın
Falvonoidlər bir çox meyvə və tərəvəzi yüksək nisbətlərdə olan sarı-ağ pigmentlerdir. Bitkilərin çoxunda olan bu antioksidan, yenə antioksidan olan C və E vitamini ilə çox daha çox miqdarda tapıldığı üçün xüsusilə meyvə və tərəvəz ağırlıqlı bir diyet ilə bədənə çox miqdarlarda alına bilər. Alma, çiyələk, üzüm kimi meyvələr, şokolad və xüsusilə çay, müəyyən nisbətlərdə flavonoid ehtiva edir.
ET Məhsul və BALIĞI balanslı İstehlak edin
Xüsusilə xərçəng və müəyyən nevroloji xəstəliklərə olan müsbət təsirləriylə uzun müddətdir gündəmdə olan koenzim q əhəmiyyətli bir antioksidandır. Bədən tərəfindən çıxarılar, diyet yoluyla da alına bilər. Hər nə qədər ciyər, ürək və böyrək kimi et məhsullarında və balıqda yüksək nisbətdə olsa da, diyetə möhkəmlətmə məqsədli alınan koenzim K həbləri ilə bədənə alınması daha təsirlidir.
QIRMIZI MEYVƏLƏRİ Likopen QAYNAĞI
Beta-caroten və lutanın ilə eyni ailənin üzvü olan likopen bir çox meyvəyə qırmızı rəngi verən maddədir. Kardiyovasküler xəstəliklər və xərçəngə qarşı təsirləri ilə immunitet sisteminə olan müsbət təsirləri üzündən uzun müddətdir gündəmdə olan bir maddədir. Antioksidan xüsusiyyəti sübut edilmişdir. Xüsusilə pomidorda çox böyük miqdarlarda var. Prostat və qalın bağırsaq kanserlerinin risklərini böyük nisbətdə saldığı laboratoriya işləriylə sübut edilmişdir. "
Antioksidan dərmanlara qarşı təmkinli OLUN
Bədənə təbii qidalardan alınan antioksidanların xaricində, son illərdə antioksidan ehtiva edən diyet möhkəmlətmə məhsulları və dərmanların da bazarda satıldığını ifadə edən Terapiya Mütəxəssisi Dr. Gürkan Yurteri, "Hər nə qədər bu ana qədər ciddi yan təsirlər və mənfi nəticələr görülməmiş olsa da, uzun dövrdə bu cür dərmanların necə nəticələr və ya yan təsirlər doğura biləcəyi qəti deyil. Antioksidanlar xərçəng və yaşlılıq təsirlərinin risklərini azaltmaqda əhəmiyyətli olsalar da, 'sehrli düstur' deyil, ancaq müəyyən ölçülərdə alınmaları sağlamlıq üçün son dərəcə əhəmiyyətlidir "deyə danışdı.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 4775   Tarix: 01 mart 2012  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yayda qripdən qorunmaq üçün həkim MƏSLƏHƏTİ

Payız-qış və yaz-yay aylarında insanlar tez-tez qripə yoluxurlar. BİG.AZ bildirir ki, -a açıqlama verən həkim-terapevt Şücaət Həşimov bildirir ki, qripə yoluxmaq təhlükəlidir. "Yaz-yay aylarında vitaminli meyvələr tam yetişmədiyinə görə orqanizmin ressusu aşağı düşür. Bu zaman orqanizmdə vitami

29.08.2021 879
.

Qadınlarla bağlı ŞOK ARAŞDIRMA: Bu qorxulu proses ölüm riskini 14-21 faiz artırır

Orta yaşda təəccüblü şəkildə boy itkisi yaşayan qadınlarda ürək-damar xəstəliyinə bağlı erkən ölüm ehtimalının arta biləcəyi xəbərdarlığı edilib. "British Medical Journal"da dərc olunan elmi məqalədə qadınlarda orta yaşda boy itkisi ürək-damar narahatlığına bağlı erkən ölüm riskinin yüksəlməs

21.08.2021 1128
.

Həddən artıq tərləmənin SƏBƏBLƏRİ

Tərləmə fizioloji prosesdir. Tərləmənin köməyi ilə bədənimiz öz normal hərarətini saxlayır. -a istinadla bildirir ki, mütəxəssislər bununla bağlı maraqlı məlumatlar verir:. - Bundan əlavə tərlə birlikdə orqanizmdən artıq və ziyanlı maddələr (toksinlər, şlaklar və s.) ifraz olunur. İnsana isti oland

18.08.2021 1367
.

Beyin və yaddaş üçün faydalı olan idman

Alimlər üzgüçülük ilə müntəzəm olaraq məşğul olmağın beynin idrak funksiyalarını yaxşılaşdırdığını, eyni zamanda beyində yeni sinir əlaqələrini yaratdığını bildirir. Mardi Hardin-Baylor Universitetinin nevrologiya kafedrasının professoru Cena Metyu qeyd edir ki, belə bir aerob (nisbətən aşağı intensivlikdə

15.08.2021 882
.

Günəşlənmənin xeyri və ziyanı - Diqqətli olun!

Hamımız bir az günəşi sevirik. Lakin işıq şüalarına daha çox məruz qalsanız səhhətinizə həqiqətən ziyan vura bilərsiniz. Xeyri. Günəş şüaları bədənimizə dəydiyində D vitamininə çevrilir. Bu güclü sümüklər və dişlər üçün çox əhəmiyyətlidir. Ekzema və sızanaq problemləri olanlar günəşdən faydalanırlar

29.08.2021 641
.

Baş ağrılarının ƏSL SƏBƏBİ BU İMİŞ - Məşhur həkim AÇIQLADI

Keçmişdə yaşanan xəsarətlər kəskin baş ağrısının ən çox yayılmış səbəbləridir. Bu barədə Osteopat Vladimir Jivotov "Moskva danışır" radiostansiyasına müsahibəsində açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bütün məsələ diaqnozu çətin olan sümüklərin mikro yerdəyişməsidir: "Heç bir araşdırma bun

05.09.2021 2454
.

Vitamin artıq qəbul olunarsa nələr baş verər? - XƏBƏRDARLIQ

Koronavirus pandemiyası dövründə immun sisitemini gücləndirmək üçün D vitamininə tələbat artıb. Bu gün çoxları immuniteti gücləndirmək üçün əlavə olaraq D vitamini qəbul edir. Çox zaman isə bu, qanda D vitamini səviyyəsini öyrənmədən, həkim tövsiyəsi olmadan baş verir. Mütəxəssislər isə bildirir ki

11.09.2021 998
.

Dünyanın ən məşhur dietoloqlarının tarixə düşən pəhrizləri

Məşhur dietoloq Pol Breq deyirdi ki, ömrü uzatmağın ən yaxşı yolu onu qısaltmamaqdır. O, hesab edirdi ki, ömrü qısaldan və xəstəliklərin yaranmasına səbəb olan başlıca amil qeyri-sağlam qidalanmadır. -a istinadən bu yazıda oxucuları dünyanın populyar dietoloqlarının pəhrizləri ilə tanış edir. Anri Şeno

20.08.2021 1329
.

Koronavirusun yeni ştammına "Mu" ADI VERİLDİ

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Yunanıstan əlifbasındakı hər sıralamasına uyğun olaraq Dominikan Respublikasında rast gəlinən koronavirusun yeni ştammını (B.1.621) "Mu" adlandırıb. APA-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə ölkənin Səhiyyə Nazirliyi məlumat yayıb. May ayından etibarən Domikanı

02.09.2021 994