Yağla bağlı səhv olan MİFLƏR
Kərə yağı hər bir insanın gündəlik qida rasionunda ortaq bir yer olsa da, onun sağlam olmayan yağlarla yüklənməsindən tutmuş, kökəlməyə səbəb sayılmasına qədər bu haqda çoxlu miflər var. Faydalarına baxmayaraq, yağ yüksək yağ və kalorili məzmuna görə tez-tez pis təsir bağışlayır. Bildirilir ki, bu, insanların çox asanlıqla qurbanı olduqları ən çox yayılmış miflərdən biridir.
Lent.az yağla bağlı yanlış bilinən bir neçə mifi təqdim edir:
Mif 1: Ən çox yayılmış miflərdən biri yağlardakı bütün yağların zərərli olmasıdır. Həqiqət budur ki, yağlar müxtəlif növ yağları ehtiva edir: doymuş, doymamış (bir doymamış və çoxlu doymamış) və trans yağlar.
"Trans yağlar və həddindən artıq miqdarda doymuş yağlar ürək xəstəliyi riskini artırsa da, zeytun, kanola və avokado kimi yağlarda olan doymamış yağlar faydalıdır", - deyə dietoloq bildirib. Bu yağlar ürək xəstəliyi riskini azaldaraq pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər
Mif 2: Hindistancevizi yağı super qida kimi qəbul edilir və ən sağlam qidalardan biri hesab olunur. Onun yeməkdə faydalı ola biləcəyini düşünməyə vadar edən antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir. Bununla birlikdə, kokos yağı 100% yağdır, bunun 80-90% doymuş yağdır, zeytun yağında isə 14%. Və çox miqdarda doymuş yağ istehlak etmək ürək xəstəliyi riskinizi artıra bilər. Dietoloqlar qeyd edir ki, "Kokos yağı normada istehlak edilə bilsə də, əsas yemək yağınız olmamalıdır."
Mif 3: Zeytun yağı, xüsusilə sızma zeytun yağı antioksidantlarla və sağlam yağlarla zəngindir, lakin bəzi insanlar onunla yemək bişirməyin onun faydalarını məhv etdiyinə inanırlar. İstiliyin bəzi antioksidanları öldürə biləcəyi doğru olsa da, zeytun yağı orta-yüksək temperaturda sabit qalır və qida dəyərinin çox hissəsini saxlayır. Aparılan bir araşdırma, sızma zeytun yağının qızdırıldıqdan sonra belə antioksidanların və faydalı birləşmələrin yüksək faizini saxladığını aşkar edib. Odur ki, tərəvəzlərinizi zeytun yağında qızardın.
Mif 4: "Bitki yağı" termini əvvəlcə faydalı səslənir, lakin bu, çox vaxt aldadıcı addır. Bitki yağları soya, qarğıdalı və xurma kimi müxtəlif yağların qarışığına aiddir, tez-tez yüksək emal olunur və yüksək səviyyədə omeqa-6 yağ turşuları ehtiva edə bilər. Omeqa-6 yağ turşuları vacib olsa da, bu yağın çoxu iltihaba və xroniki xəstəliyə səbəb ola bilər, araşdırma tapır. Omeqa-6 qəbulunu balıq və kətan toxumu kimi mənbələrdən alınan omeqa-3 yağ turşuları ilə balanslaşdırmaq tövsiyə olunur.
Mif 5: Yağların üzərindəki "yüngül" etiketi aşağı yağ və ya kalorili məzmuna deyil, yağın dadına və ya rənginə aiddir. Məsələn, yüngül zeytun yağı, sadəcə olaraq, daha yüngül ləzzətli və daha az kalorili olmayan daha təmizlənmiş versiyadır. Bütün yemək yağları, rəngindən və dadından asılı olmayaraq, təxminən eyni 14 qram ümumi yağ və hər xörək qaşığı üçün təxminən 120 kalori ehtiva edir. Ən sağlam yağı seçməyin açarı marketinqdən təsirlənmək deyil, onun qida dəyərini və pəhrizinizə necə uyğun olduğunu anlamaqdır.
Mif 6: "Yağların kalorisi yüksəkdir, lakin bu, onların arıqlamaq üçün diyetinizdən xaric edilmələri demək deyil", - deyə dietoloq bildirib. Sağlam yağlar qida maddələrinin udulması, hormonal balans və toxluq üçün vacibdir. Beynəlxalq Molekulyar Elmlər Jurnalında dərc edilən bir araşdırmaya görə, zeytun yağından sağlam yağlarla zəngin olan Aralıq dənizi pəhrizi az yağlı pəhrizdən daha çox kilo itkisi və ürək sağlamlığı üçün daha təsirli olub. Əsas odur ki, moderasiya və düzgün yağ növlərini seçməkdir.
Mif 7: "Ayrı-ayrı toxumlardan alınan yağlar tam qidalanma təmin edir". Bu yanaşmada səhvdir. Heç bir tək toxum yağı bədəni ehtiyac duyduğu bütün yağ turşuları, vitaminlər və qidalarla təmin edə bilməz. Məsələn, günəbaxan yağı E vitamini ilə zəngindir, lakin ürək və beyin sağlamlığı üçün vacib olan omeqa-3 yağ turşuları yoxdur. Üstəlik, kətan toxumu yağı omeqa-3-lərlə zəngindir və avokado yağı təkli doymamış yağların yaxşı mənbəyidir. "Qida maddələrinin balanslaşdırılmış qəbulunu əldə etmək üçün yemək hazırlayarkən müxtəlif yağlardan istifadə etmək yaxşıdır" dedi Vahi.
Mif 8: Sonuncu miflərdən biri də odur ki, yağı qızartdıqdan sonra təkrar istifadə edə bilərsiniz. Yemək üçün yağın təkrar istifadəsi adi bir təcrübədir, lakin bu, təhlükəlidir. Yağ hər dəfə qızdırıldıqda, xərçəng və digər sağlamlıq problemləri ilə əlaqəli olan aldehidlər kimi zərərli birləşmələri parçalayır və buraxır. Bundan əlavə, təkrar istifadə edilən yağ, qida dəyərini itirə və potensial olaraq iltihab riskini artıra bilər. Qızartmaq üçün təzə yağdan istifadə etmək və sağlamlıq faydalarını qorumaq üçün onu təkrar istifadə etməmək məsləhətdir.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş