Yayda necə qidalanmalıyıq?
Yay gəlişi ilə istiləri də gətirir. İstidə yemək vərdişləri də dəyişə bilər. Yayda nə yemək və nəyi yeməmək lazımdır? Bu sual hamını düşündürür.
"Qafqazinfo" xarici KİV-ə istinadən sizə yay qidalanmasında əməl etməli olduğunuz 8 tövsiyəni təqdim edir:
1. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər yeyin
Vücudunuzun müqavimətini artırmaq üçün mövsümi tərəvəz və meyvələrdən istifadə edin. İmmunitet sistemini gücləndirmək üçün gündə 4-5 porsiya tərəvəz və 2-3 porsiya meyvə istehlak etmək vacibdir. Fol turşusu, kalium və C vitamini ilə zəngin olduğu üçün xüsusilə yaşıl tərəvəzlərə üstünlük verilməlidir.
2. Sağlam qidalanma üçün yağlı qidalardan uzaq durun
Qızardılmış və qovrulmuş kimi yağlı qidalar yerinə daha çox qril və ya buxarda bişirilmiş qidaları istehlak edin.
3. Meyvəni həddindən artıq yeməyin
"Sağlam qidalanacam" deyərək meyvəni çox istehlak etməyin. Çünki meyvənin tərkibindəki şəkərin miqdarı sürətli çəki artımına səbəb ola bilər.
4. Su vacibdir
Yayda sağlam qidalanmada diqqət edilməli olan ən vacib məsələ su sərfiyyatıdır. Hər kiloqram çəki üçün 30 ml su istehlak etməyi unutmayın, çünki temperaturun artması ilə bədəndən suyun ifrazı artacaq. Gündəlik su istehlakını 2,5-3 litr civarında saxlamaq sağlamlıq üçün çox vacibdir. Bundan əlavə, idman edərkən daha çox su istehlak etdiyinizə əmin olun.
5. Qazlı içkilər qəbul etməyin
Su ilə yanaşı, maye ehtiyacınızı qarşılamaq və sərinləmək üçün süd, ayran, mineral su, şəkərsiz limonad, soyuq bitki çayları, şəkərsiz kompotlar və təzə sıxılmış meyvə şirəsi kimi içkiləri də seçə bilərsiniz. Qazlı içkilər, həddindən artıq çay və həddindən artıq qəhvə istehlak etməkdən çəkinin.
6. "Dörd yarpaqlı yonca" modelinin qidalanması
Sağlam bir qidalanma üçün gündəlik istehlakınızda "Dörd yarpaqlı yonca" modelinə əməl edin. Bu, adekvat və balanslı qidalanmanıza kömək edir. 4 əsas qida qrupundan 4 yarpaqlı yonca yaradın. Hər yarpaq 1 qida qrupudur. Bu qruplar; süd və süd məhsulları qrupu (süd, qatıq, ayran), ət-quru paxlalılar-yumurta-pendir, çörək-taxıllı bitkilər qrupu (çörək, makaron, düyü) və meyvə-tərəvəz qrupu.
7. Yaxşı çeynəyin
Toxluq hissi yeməkdən 15-20 dəqiqə sonra hiss olunmağa başlayır. Buna görə də yavaş-yavaş yeməyə diqqət edin.
8. Gigiyenaya diqqət yetirin
Qida zəhərlənməsindən qorunmaq üçün gigiyenaya diqqət yetirin. Yay aylarında artan qida zəhərlənmələri əsasən yüngül və qısa müddətli xəstəliklər olsa da, ağır keçən hallar da ola bilər. Xüsusilə çöldə və ya açıq şəkildə satılan qidaları istehlak etməyin. Tez xarab olan, potensial riskli qidaları (ət, yumurta, süd, balıq və s.) açıq yerdə saxlamayın. Qida alarkən, hazırlayarkən, bişirərkən və saxlayarkən gigiyenaya diqqət yetirin.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bel ağrılarına ucuz çarə tapıldı
Norveç və Danimarka alimlərinin apardıqları araşdırmaya əsasən, gündə 100 dəqiqə yerimək beldə xroniki ağrının əmələ gəlmə riskini təxminən 25 faiz azaldır. bu barədə CNN telekanalına istinadla xəbər verir. "Bu mühüm kəşfdir, çünki yerimək sadə, ucuz və əlçatan bir fəaliyyətdir və bel ağrısını
15.06.2025 295 Qaralmaq istəyərkən xərçəng ola bilərsiniz - Diqqət!
Yay gələndə insanlar qaralmaq üçün günün altında saatlarla qalırlar. Ölkə.Az xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bir daha qaralmanın dəri sağlamlığı üçün böyük təhlükə olduğuna diqqət çəkib. Rəsmi qurumların elmi məlumatlarına görə, qaralmanın əsasını dərini zədələyən ultrabənövşəyi (UV
05.06.2025 419 Gündə nə qədər gilas yemək olar? - Mövsüm meyvəsinin inanılmaz faydaları
Gilasların tərkibində çoxlu miqdarda şəkər və üzvi turşular var ki, bu da çəkiyə, mədə-bağırsaq traktının vəziyyətinə və bir sıra xroniki xəstəliklərin gedişatına təsir edə bilər. xəbər verir ki, bunu "Moskva 24"ə dietoloq və terapevt Natalya Lazurenko deyib. Onun sözlərinə görə, ümumiyyətlə
27.05.2025 633 Yaşıl banan xərçəngə yoluxmanın qarşısını alır
Bananlar yuxarı həzm sistemi xərçəngi riskini azalda və ümumilikdə onkoloji xəstəliklərin qarşısının alınmasına kömək edə bilər. xarici mətbuata istinadla bildirir ki, lakin burada bir nüans var, bananlar yaşıl olmalıdır. Yaşıl bananlar niyə belə faydalıdır?. Bu meyvələrdə olan davamlı nişasta unika
15.06.2025 167 Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur
İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, çiy pomidor mədə turşusunu artıraraq reflü və qastrit kimi narahatlıqları gücləndirə bilər. Səhər acqarın
08.06.2025 289 Növbəti koronavirus pandemiyasına gəlir? - virus AŞKARLANDI
Amerikalı alimlər insan üçün potensial təhlükə yaradan yeni koronavirus aşkarlayıblar. Bu barədə təhqiqatın nəticələri "Nature Communications" elmi jurnalında dərc edilib. HKU5-CoV-2 adlandırılan bu virus yalnız bir mutasiya ilə insan hüceyrələrinə daxil ola və növbəti pandemiyaya səbəb ol
08.06.2025 340 İsti hava yorğunluq hansı xəstəliyin xəbərçisidir?
İsti havalarda yaranan yorğunluq bəzən çox ciddi bir xəstəliyin – yayılmış (skleroz) sklerozun əlaməti ola bilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin (NHS) ümumi təcrübə üzrə həkimi Dr. Asif Əhməd "Daily Mail" nəşrinə danışıb. Dr. Əhməd qeyd edi
02.06.2025 549 Hər səhər içsəniz, möcüzəni görəcəksiniz
Gün ərzində yeyilən qidaların əksəriyyətinin orqanizmə faydası az olduğu üçün bir çox sağlamlıq problemləri yaşanır. Axşam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bütün xəstəliklərə qalib gəlmək üçün immuniteti yüksək tutmaq mütlləqdir. Mütəxəssislər məsləhət görür ki, hər gün zeytun yağı içmək bi
14.06.2025 239 İtlərlə təmas uşaqları ekzema xəstəliyindən qoruya bilər - Alimlər
Uşaqların heyvanlarla, xüsusilə də itlərlə erkən təması atopik ekzemanın - dəriyə təsir edən xroniki iltihablı xəstəliyin yaranma ehtimalını azalda bilər. Bu nəticəyə Edinburq Universitetinin alimləri gəliblər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Allergy" jurnalında dər
08.06.2025 255