Qarpızı kəsəndə bu baş verirsə... - Zəhərlidir, yeməyin
Qarpız ən çox istehlak edilən yay meyvələrindən biridir. Həm sağlam, həm də təravətləndirici qida olan qarpız xüsusilə yüngül qəlyanaltı istəyənlər üçün ideal meyvə kimi tanınır. Ancaq hər yay qarpızdan zəhərlənmələr baş verir.
Bəs qarpız istehlak edərkən nələrə diqqət etməlisiniz?
BiG.AZ medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ilk diqqət edilməli məqam qarpızı düzgün vaxtda yeməkdir. Qarpız yeməkdən 2 saat sonra istehlak edilməlidir. Bu sayədə qan şəkərinizin ani yüksəlməsinin qarşısı alınacaq və həzm sisteminiz daha düzgün işləyəcək.
Həddindən artıq qarpız istehlak etsəniz, bəzi təhlükələrlə üzləşə bilərsiniz. Qarpızın tərkibindəki təbii şəkər qan şəkərinizdə nizamsızlıqlara və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, qarpızı yeməklə birlikdə istehlak etmək də təhlükəlidir. Qarpızla birlikdə çoxlu çörək yesəniz, bunun orqanizminizə mənfi təsirləri ola bilər. Hər iki qida karbohidrat qrupunda olduğu üçün çəki problemi yaradacaq.
Qarpızı aldıqdan bir müddət sonra onun orta hissələri xarab olmağa və ya çürüməyə başlayır. Belə qarpız kəsiləndə pis qoxu gəlir və dadı dəyişmiş olur. Eləcə də xarab olmuş qarpız həddən artıq yumşaq olur və təravətləndirici xüsusiyyətlərini itirir.
Qarpızda bunları müşahidə etdikdə onu zibilə atmalısınız.
Bundan əlavə, qarpızı kəsdikdən sonra soyuducuda 3 gündən çox gözlətməməyiniz tövsiyə olunur.
Qarpız tumları ümumiyyətlə təsirsiz bir element kimi görünsə də, həzm oluna bilmədiyi üçün onları həddindən artıq istehlak etmək tövsiyə edilmir. Tumları yemək insan sağlamlığına ciddi bir zərər vermir. Ancaq həddindən artıq yedikdə həzm və qaz problemlərinə səbəb ola bilər.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA
Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmir mənbəyi kimi mühüm üstünlüklərə malikdir. Lakin eyni zamanda yüksək miqdard
29.03.2025 476 Yeni pandemiya qapıda - Ölkələr bunu etməsə...
ÜST yenidən dünyanı xəbərdar etdi; həkimlər də hazır olmağa çağırır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) baş direktoru Tedros Adhanom Qebreyesus dünyanı yeni pandemiyanın istənilən an baş verə biləcəyi ilə bağlı xəbərdar edib. xəbər verir ki, o, ölkələri pandemiyaların qarşısının alınması üçün beynəlxal
05.04.2025 551 Komada olanların sağalma potensialına dair mühüm nəticələr ortaya çıxdı
Komada olan xəstələrin sağalma potensialına dair mühüm nəticələr ortaya çıxıb. "MedicalXpress" saytına istinadla xəbər verir ki, "JAMA Network Open"də dərc olunan araşdırma bu xəstələrin əksəriyyətinin ən azı bir faizinin sağalma potensialına malik olduğunu göstərir. Pittsburq Universitet
30.03.2025 537 Möcüzəvi Vişnevskiy mazının tarixi – Sağaldır, yoxsa...?
Kəskin qoxulu, nənələrin 100 dərdə dərmanı, yara, çibanların qənimi Vişnevskiy məlhəmi deyildiyi qədər universaldırmı və faydalıdırmı?. Vişnevskinin məlhəmi, daha dəqiq desək, "Vişnevskinin balzam linimenti" yağlı bir bazada birləşdirilən üç komponentin birləşməsidir. Bu komponentlər ağcaqayı
13.04.2025 683 Saç boyası alarkən DİQQƏT - Sağlamlığınızı gözəlliyinizə qurban verməyin
Müasir dövrdə saç boyaları estetik görünüşün və fərdi tərzin ayrılmaz parçasına çevrilib. Ancaq mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, gözəllik naminə sağlamlığınızı riskə atmayın. xəbər verir ki, dermatologiya mütəxəssisi Dr. Nermin Bahat saç boyalarının tərkibindəki kimyəvi maddələrin, xüsusilə ammia
12.04.2025 449 "Toyuq korluğu", görmə zəifliyi, "katarakta" - Gözlərimizə hansı qidaların ZƏRƏR VERİR?
"Gözlərin vəziyyəti orqanizmin ümumi sağlamlığından, xüsusilə damar və sinir sistemlərindən asılıdır. Qeyri-sağlam qidalanma göz və görmə problemlərinə səbəb ola bilər. Məsələn, yağlı və duzlu qidalar gözün tor qişasının damarlarına zərər verə bilər". BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, b
23.03.2025 611 Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət
Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər. Alimlərin yeni araşdırması buna aydınlıq gətirib. Saqqız haqqında nə məlum olub?. Yaxınlarda dərc olunan tədqiqat elm dünyasında əsl rezonans doğurub və bi
19.04.2025 297 Sağlam insanlarda ani ürək durmasının əlamətləri - Nə etməli?
Ani ürək durması hətta görünüşdə tamamilə sağlam olan gənclərdə də baş verə bilər. Tibb ekspertləri bu qorxulu hadisənin erkən əlamətlərini və risk faktorlarını açıqlayıblar. Ani Ürək Durması nədir?. Ani ürək durması, ürəyin qəfil və gözlənilmədən işləməyi dayandırmasıdır. Bu, ürək ritminin pozulmas
06.04.2025 867 Dubay şokoladı təhlükəli ola bilər: Yeni ARAŞDIRMA
Altı fərqli şokolad çubuğu üzərində aparılan araşdırmalar məyusedici nəticələr verib. Dubay şokoladının populyarlığı eksklüzivlik və sosial media tendensiyaları sayəsində artır, lakin müstəqil testlər keyfiyyətin həmişə yüksək qiymətlərə uyğun olmadığını göstərir. -ın xaici mediaya istinadla xəbərin
23.03.2025 699