Pomidor yeyənlərə XƏBƏRDARLIQ: Bu xəstəliyin inkişafına səbəb ola bilər
Pomidor yemək mədə xorasının inkişafına səbəb ola bilər və buna görə də bu tərəvəzi hər kəs, xüsusən də mədə-bağırsaq traktında problemi olan insanlar ehtiyatla istehlak etməlidirlər.
Lent.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, bu barədə ABŞ-ın diabet, həzm və böyrək xəstəlikləri milli institutunun araşdırmasında deyilir.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, amerikalıların 6 faizə qədəri mədə xorası və ya peptik xoradan əziyyət çəkir. Bəzi insanlar xoşagəlməz mədə-bağırsaq əlamətləri olan xoralarla qarşılaşırlar və bu, pomidor kimi bəzi qidalar yeyilməsi səbəbindən daha da pisləşə bilər.
"Mədə-bağırsaq traktında turşu yığılması mədə xorasının inkişafına kömək edir, tərkibində yüksək turşu olan qidalar bu yığılmanı artırır və pomidor bu qidalardan biridir", - ekspertlər izah edirlər.
Onlar həmçinin xəbərdarlıq edirlər ki, pomidor mədə xorası inkişaf riskini artıra və onsuz da bu xəstəliyi olanlarda vəziyyəti daha da pisləşdirə bilər.
"Əgər pomidor mütəmadi olaraq mədə problemi yaradırsa, onları rasionunuzdan çıxarın. Mədə xorası olan insanlar üçün faydalı qidalar var, məsələn, tərkibində probiotiklər olanlar - tempe, kimçi və ya qatıq.
Pomidordan fərqli olaraq, qırmızı bolqar bibəri başqadır. əla seçimdir, çünki o, mədə xoralarına qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malik ola bilər", - alimlər yekunlaşdırırlar.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Dəri xərçəngindən qorunmağın sadə üsulu AÇIQLANDI
ABŞ-nin Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirən mexanizmi necə işə sala biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətl
16.11.2025 507 Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26.11.2025 555 İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25.11.2025 773 Çox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır
27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə
03.12.2025 248 "Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar
Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı
22.11.2025 442 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 394 Təzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29.11.2025 335 COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16.11.2025 559 Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21.11.2025 575