Saç tökülməsinin qarşısını alan QİDALAR - SİYAHI

Saç tökülməsinin qarşısını alan QİDALAR - SİYAHIGündəlik 50-200 saç tükünün tökülməsi normaldır. Amma bundan çox saç tökülməsi qidalanmada nəyinsə düzgün olmadığına işarədir.

BiG.AZ "ölkə.az"-a istinadən saç tökülməsinin qarşısını alan qidaların siyahısını təqdim edir.

Mövsümlərin dəyişməsi, hormonal faktorlar və qeyri-stabil həyat tərzi saçlara mənfi təsir edir.

Xüsusən də protein, dəmir və digər maddələrin olduğu qidalarla saç sağlamlığını bərpa etmək mümkündür. Saç keratin proteindən ibarətdir.

Saç sağlamlığı üçün protein kifayət deyil. Bunun yanında saç və saç dərisi üçün faydalı olan digər qidalar: dəmir, biotin, sink, selenium, mis və maqneizum, A, B6, C, D,P E vitaminləri lazımdır.

Selenium

Selenium balıq, taxıl bitkiləri, gül kələmi, kələm, kərəviz, xiyar, soğan, turp, sarımsaq, göbələk, yumurta və günəbaxan tumunun tərkibində olur.

D vitamini

Ən yaxşı D vitamini mənbəyi günəşdir. Amma uzun müddət günəş şüasına məruz qalan saçlar da ziyan çəkir. Bu səbəbdən də yağlı balıq, yumurtanın sarısı, pendir və süd qəbul etmək lazımdır.

Sink

Dəniz məhsulları, ət, quru paxla və göbələyin tərkibində var.

A vitamini

Balıq, yumurta, qırmızı ət, süd, qatıq, yerkökü, ərik qurusu, yemiş, şaftalı, ispanaq, gül kələmi, cəfəri kimi qidaların tərkibində var.

E vitamini

Bitki yağları, günəbaxan tumu, yer fındığı, yaşıl yarpaqlı tərəvəz və kəpəkli unun tərkibində var.

Dəmir
Qırmızı ət, yumurta, quru paxla, bəhməz, yaşıl tərəvəz, pomidor, quru meyvələrin tərkibində var.

Niasin

Toyuq, hind quşu, balıq, göbələk, buğda kəpəyi, yer fındığı, günəbaxan tumu, süd, qatıq, pendir, yumurta və kartofun tərkibi niasinlə zəngindir.

B6 vitamini

Banan, kartof, noxud, balıq, toyuq, yemiş, ispanaq, gül kələmi, qırmızı ət, pomidor, günəbaxan tumu, yer fındığının tərkibində olur.

Maqnezium

Günəbaxan tumu, qabaq çəyirdəyi, badam, balqabaq, gül kələmi, kartof, lobya, ət, süd, balıq, yumurta, pivə və şokaladın tərkibində var.

Mis

Dəniz məhsulları, kartof, qara ciyər, quru paxlalar, kakao, ərik qurusu, quru meyvələr və yağlı yoxumlarda olur.

C vitamini
İtburnu, kivi, narıncı meyvələr, çiyələk, gül kələmi, qırmızı və yaşıl bibər, yemiş, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, pomidor və kartofun tərkibində var.

Biotin

Yumurta sarısı, pendir və yer gındığı biotinlə zəngindir.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1983   Tarix: 09 sentyabr 2018  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Baş ağrılarının ƏSL SƏBƏBİ BU İMİŞ - Məşhur həkim AÇIQLADI

Keçmişdə yaşanan xəsarətlər kəskin baş ağrısının ən çox yayılmış səbəbləridir. Bu barədə Osteopat Vladimir Jivotov "Moskva danışır" radiostansiyasına müsahibəsində açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bütün məsələ diaqnozu çətin olan sümüklərin mikro yerdəyişməsidir: "Heç bir araşdırma bun

05.09.2021 2454
.

COVID-19-u öldürən maska

Meksika Milli Muxtar Universitetinin tədqiqatçıları, COVID-19-a səbəb olan SARS-CoV-2 virusunu zərərsizləşdirə bilən unikal SakCu qoruyucu maska ​​hazırlayıblar. -ın -a istinadla verdiyi xəbərə görə, o, gümüş və misdən ibarət üç nano qatdan ibarətdir. Yaradıcıların fikrincə, gümüş və misdən ibarət bi

31.08.2021 1798
.

Möcüzəvi meyvə: Xərçəng riskini azaldır, şəkəri salır

Çində həyat dərmanı olaraq tanınan innab saysız faydası ilə məşhurdur. Uzun illərdir şəfa qaynağı olaraq tanınan bu meyvənin yeni faydası öyrənilib. -a istinadən xəbər verir ki, innab yemək sizi bir çox xəstəliklərdən qoruyacaq. Tərkibi A və C vitamini boldur. Ürək sağlamlığı üçün xeyirlidir. Bağırsa

23.08.2021 1865
.

Beyin və yaddaş üçün faydalı olan idman

Alimlər üzgüçülük ilə müntəzəm olaraq məşğul olmağın beynin idrak funksiyalarını yaxşılaşdırdığını, eyni zamanda beyində yeni sinir əlaqələrini yaratdığını bildirir. Mardi Hardin-Baylor Universitetinin nevrologiya kafedrasının professoru Cena Metyu qeyd edir ki, belə bir aerob (nisbətən aşağı intensivlikdə

15.08.2021 882
.

Xərçəngə qarşı hər gün yeyilməli 8 QİDA

Onkoloqlar xərçəng riskini azaltmaq üçün hər gün yeyilməli olan super təsirli 8 qidanı açıqlayıblar. -a stinadən xəbər verir ki, bu qidalar şiş hüceyrələrinin aktivləşməsinin qarşısını alır. 1. Sarımsaq. Elmi tədqiqatlar göstərib ki, müntəzəm sarımsaq yemək mədə-bağırsaq xərçəngini 12% azaldır. Sarımsağ

11.08.2021 1542
.

Ölüm riskini 17 faiz azaldan TƏBİİ MÖCÜZƏ

Macarıstanın Zemmelvels (Semmelweis) Universiteti bu günə qədər reallaşdırılan ən geniş qəhvə araşdırması aparıb. 11 il boyu 468 min 629 adamın qəhvə istehlakı ilə sağlıq problemləri arasındakı əlaqə araşdırılıb. Nəticəsinə gəlinib ki, qəhvə ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli ölçüdə azaldır. Araşdırmay

05.09.2021 1101
.

Yayda qripdən qorunmaq üçün həkim MƏSLƏHƏTİ

Payız-qış və yaz-yay aylarında insanlar tez-tez qripə yoluxurlar. BİG.AZ bildirir ki, -a açıqlama verən həkim-terapevt Şücaət Həşimov bildirir ki, qripə yoluxmaq təhlükəlidir. "Yaz-yay aylarında vitaminli meyvələr tam yetişmədiyinə görə orqanizmin ressusu aşağı düşür. Bu zaman orqanizmdə vitami

29.08.2021 879
.

"Qarpızın yağlı yeməkdən sonra yeyilməsi düzgün deyil" - HƏKİM

Adətən hər yayda bu mövsüm üçün xarakterik olan hadisələr müşahidə edilir. Qarpızdan zəhərlənmələr, ilan, həşərat sancmaları və sair. Bu il də bədbəxt hadisələrsiz ötüşmədi. Öncə qeyd edək ki, rəsmi məlumatlarda bu vaxta kimi qarpızla bağlı zəhərlənmə hallarının olmadığı iddia edilir. Yayın ən çox sərinləşdiric

22.08.2021 1038
.

ŞOK ARAŞDIRMA: Koronavirus xəstəlikdən bir neçə ay sonra BU ORQANA KEÇİR

"Koronavirus xəstəlikdən bir neçə ay sonra da bağırsaq divarlarından alınan nümunələrdə aşkar edilə bilər". Bu barədə Rospotrebnadzor Mərkəzi Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun klinik və analitik işlər üzrə direktor müavini Natalya Pşeniçnaya TASS-a məlumat verib. O qeyd edib ki, bəzi xəstələrd

29.08.2021 1543