Bu yeməklər xəstəlikdən qoruyur

Bu yeməklər xəstəlikdən qoruyur

Antioksidandan zəngin yeməklər sanki xəstəliklərə qarşı qalxan funksiyası yerinə yetirir. Çünki bu maddələr insanı, soyuq qəbulunluğunda qripə, xərçəngdən ürək xəstəliklərinə qədər bir çox narahatlıqdan qoruyur

Terapiya Mütəxəssisi Dr. Gürkan Yurteri'ye görə, antioksidan yeməklərlə sağlam qalmaq mümkün. "Xəstəliklərə təslim olmamaq əlimizdə" deyən Dr. Yurteri, antioksidanlar haqqında bunları söylədi:
"Bədənimizin ən kiçik vahidi olan hüceyrələrə hücum edən və hüceyrələrdə böyük dəyişmələrə səbəb olan dağıdıcı molekullara" sərbəst radikallar "adı verilər. Canlılardakı kimyəvi proseslər xüsusilə oksidlənmə, sərbəst radikalların meydana gəlməsinə səbəb olar. Yüksək dərəcədə reaktif olan bu sərbəst radikallar, bədənimizdəki fərqli molekullarla reaksiyaya girərək hüceyrələrimizə zərər verərlər. Beləcə hüceyrələrin anormalleşmesine, ölümünə, xərçəng meydana gətirməsinə səbəb olan bəzi zəncir reaksiyalara gətirib çıxararlar. Nəysə ki, bədənimizdə bu oksidan sistemə qarşı inkişaf etdirilmiş antioksidan bir müdafiə etmə mexanizmi mövcuddur. Bu sistem sayəsində yaşlılıq təsirlərinin minimum olduğu daha sağlam bir həyat sürdürmekteyiz. Antioksidan xüsusiyyəti kəşf edilən bir çox maddə var. Bu maddələrin bir qisimini diyetimizle (bitkilərdən) alarkən, bir qisimini bədən özü, sərbəst radikallara qarşı bir müdafiə etmə sistemi olaraq çıxarar. "
MİSİR, düyü, QOZ VƏ BADAM E vitamini anbarı
Yaxşı, antioksidanlardan kifayət qədər faydalana bilmək üçün nələr etməli, hansı qidadan nə qədər istehlak etməli? Dr. Yurteri'nin cavabı belə: "E vitamininin içində alfa, beta, qamma və delta tokoferolleri olur. Bunların içindən xüsusilə E vitamini əhəmiyyətli bir antioksidandır. Xüsusilə buğda, misir, darı, düyü kimi taxıllarda çox olur. Bunun xaricində günəbaxan yağı, qarğıdalı, pamukyağı kimi yağlarda, qoz, badam və yerfıstığı kimi quru yemiş və yaşıl tərəvəzlərdə olur. E vitamini eyni zamanda bişirməyə və istiyə dayanıqlıdır, beləcə pişirilme əsnasında təxrib olmazlar. Lakin yağda qızartma və taxılların öğütülmesi əsnasında E vitaminləri də təxrib olar və çox pozular. Buna görə E vitamini ehtiva edən məhsulları yağda kızartmadan bişirmək və xüsusilə beyazlatılmadan keçməmiş taxıl məhsullarını (kəpəkli məhsullar kimi) istehlak etmək daha ağıllıca və sağlam olar.
PORTAĞAL VƏ NARİNGİ mövsümünü qaçırmayın
C vitamini; sitrus bitkiləri, pomidor, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (brokoli, ispanaq və s.) Və kartof kimi tərəvəz və meyvələrdə olur. Ancaq C vitaminin işə yaramaz hala gəlməməsi üçün, C vitamini ehtiva edən qidaların yüngül bişirilməsi, yenilebiliyorsa çiy yeyilməsi və hazırlayarkən də kəsildikdən qısa bir müddət sonra istehlak edilməsi təklif edilər.
KÖK VƏ ispanaq A vitamini ilə zəngindir
Bədəndə depolanarak A vitamininə də çevrilən bu qırmızımtıl-narıncı pigment çox güclü bir antioksidandır. Bir çox xərçəng növünə tutulma riskini azaltmasıyla məşhurdur. Kök, ispanaq və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər ilə ərik və şaftalı kimi meyvələrdə çox olur.
ALMA antioksidan təsiri nəticəsində faydalanın
Falvonoidlər bir çox meyvə və tərəvəzi yüksək nisbətlərdə olan sarı-ağ pigmentlerdir. Bitkilərin çoxunda olan bu antioksidan, yenə antioksidan olan C və E vitamini ilə çox daha çox miqdarda tapıldığı üçün xüsusilə meyvə və tərəvəz ağırlıqlı bir diyet ilə bədənə çox miqdarlarda alına bilər. Alma, çiyələk, üzüm kimi meyvələr, şokolad və xüsusilə çay, müəyyən nisbətlərdə flavonoid ehtiva edir.
ET Məhsul və BALIĞI balanslı İstehlak edin
Xüsusilə xərçəng və müəyyən nevroloji xəstəliklərə olan müsbət təsirləriylə uzun müddətdir gündəmdə olan koenzim q əhəmiyyətli bir antioksidandır. Bədən tərəfindən çıxarılar, diyet yoluyla da alına bilər. Hər nə qədər ciyər, ürək və böyrək kimi et məhsullarında və balıqda yüksək nisbətdə olsa da, diyetə möhkəmlətmə məqsədli alınan koenzim K həbləri ilə bədənə alınması daha təsirlidir.
QIRMIZI MEYVƏLƏRİ Likopen QAYNAĞI
Beta-caroten və lutanın ilə eyni ailənin üzvü olan likopen bir çox meyvəyə qırmızı rəngi verən maddədir. Kardiyovasküler xəstəliklər və xərçəngə qarşı təsirləri ilə immunitet sisteminə olan müsbət təsirləri üzündən uzun müddətdir gündəmdə olan bir maddədir. Antioksidan xüsusiyyəti sübut edilmişdir. Xüsusilə pomidorda çox böyük miqdarlarda var. Prostat və qalın bağırsaq kanserlerinin risklərini böyük nisbətdə saldığı laboratoriya işləriylə sübut edilmişdir. "
Antioksidan dərmanlara qarşı təmkinli OLUN
Bədənə təbii qidalardan alınan antioksidanların xaricində, son illərdə antioksidan ehtiva edən diyet möhkəmlətmə məhsulları və dərmanların da bazarda satıldığını ifadə edən Terapiya Mütəxəssisi Dr. Gürkan Yurteri, "Hər nə qədər bu ana qədər ciddi yan təsirlər və mənfi nəticələr görülməmiş olsa da, uzun dövrdə bu cür dərmanların necə nəticələr və ya yan təsirlər doğura biləcəyi qəti deyil. Antioksidanlar xərçəng və yaşlılıq təsirlərinin risklərini azaltmaqda əhəmiyyətli olsalar da, 'sehrli düstur' deyil, ancaq müəyyən ölçülərdə alınmaları sağlamlıq üçün son dərəcə əhəmiyyətlidir "deyə danışdı.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 4775   Tarix: 01 mart 2012  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qadınlarla bağlı ŞOK ARAŞDIRMA: Bu qorxulu proses ölüm riskini 14-21 faiz artırır

Orta yaşda təəccüblü şəkildə boy itkisi yaşayan qadınlarda ürək-damar xəstəliyinə bağlı erkən ölüm ehtimalının arta biləcəyi xəbərdarlığı edilib. "British Medical Journal"da dərc olunan elmi məqalədə qadınlarda orta yaşda boy itkisi ürək-damar narahatlığına bağlı erkən ölüm riskinin yüksəlməs

21.08.2021 1128
.

Boypik - Boy inkişafı üçün məcun

Çox vaxt valideynləri narahat edən faktorlardan biri də övladlarının boy inkişafının geri qalmasıdır. Həmyaşıdlarından nə qədər ölçü uzun və ya kiçik olması ilk baxışdan cəlb ediləcək məsələlərdəndir. İstər az yaşlı, istərsə də məktəbli və yeniyetmələrin boy inkişafında vücuda lazım olacaq mineral v

30.08.2021 2311
.

Saç tökülməsi sizi qorxutmasın! Çarə TAPILDI!!!

Dəmir, zülal və sinkin orqanizdə çatmamazlığı saçların tökülməsiinə səbəb olur. Hamiləlik, tiroid, şəkər, qaraciyər və böyrək xəstəlikləri də saçı tökür. Həddindən artıq diaeta, xərçəng xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilən bəzi dərmanlar da saçları tökər, həmçinin rənglənmədə istifadə edilə

17.09.2021 1439
.

Koronavirusun yeni ştammına "Mu" ADI VERİLDİ

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Yunanıstan əlifbasındakı hər sıralamasına uyğun olaraq Dominikan Respublikasında rast gəlinən koronavirusun yeni ştammını (B.1.621) "Mu" adlandırıb. APA-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə ölkənin Səhiyyə Nazirliyi məlumat yayıb. May ayından etibarən Domikanı

02.09.2021 994
.

Möcüzəvi meyvə: Xərçəng riskini azaldır, şəkəri salır

Çində həyat dərmanı olaraq tanınan innab saysız faydası ilə məşhurdur. Uzun illərdir şəfa qaynağı olaraq tanınan bu meyvənin yeni faydası öyrənilib. -a istinadən xəbər verir ki, innab yemək sizi bir çox xəstəliklərdən qoruyacaq. Tərkibi A və C vitamini boldur. Ürək sağlamlığı üçün xeyirlidir. Bağırsa

23.08.2021 1865
.

Yemiş yeyənlər bu xəstəliklərdən uzaqdırlar

Yay aylarında qarpızdan sonra ən məşhur meyvə sayılan yemiş bədəni sərinlədir və rahatlıq verir. Yemişin tərkibi bol su ilə yanaşı, yod və xrom mineralları, A və C vitamini ilə də zəngindir. Yemiş gözdə katarakta yaranmasının qarşısını alır, hamiləliyi asanlaşdırır, immun sistemini gücləndirir, sidikqovucudur

15.08.2021 2008
.

Stress, həyəcan və yuxusuzluğa qarşı 10 ÇARƏ

Əgər təşviş, stress sizi içdən yeyirsə, yuxunuz ərşə çəkilibsə, əsəbləriniz dincəlmirsə, o zaman stressə qarşı bitki yığnaqlarından istifadə etməklə, əsəb sakitləşdiciri çay hazırlayın. -a istinadən sakitləşdirici bitkililəri təqdim edir. Mütəxəssislər çay üçün bunlardan ikisini seçib qarışdırmağı tövsiy

01.09.2021 1893
.

Saçlarını uzatmaq istəyən xanımlara 7 MƏSLƏHƏT

Saçların tez uzanması üçün bir sıra şərtlərə əməl etmək lazımdır. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin verdiyi 7 məsləhəti gözardı etmək olmaz:. 1. Saçların sürətlə uzanması üçün tez-tez saçqıranları təmizləmək lazımdır. 2. Saçlarınızı çox isti və çox soyuq su ilə yumayın. İsti su saç köklərin

19.08.2021 1451
.

Günəşlənmənin xeyri və ziyanı - Diqqətli olun!

Hamımız bir az günəşi sevirik. Lakin işıq şüalarına daha çox məruz qalsanız səhhətinizə həqiqətən ziyan vura bilərsiniz. Xeyri. Günəş şüaları bədənimizə dəydiyində D vitamininə çevrilir. Bu güclü sümüklər və dişlər üçün çox əhəmiyyətlidir. Ekzema və sızanaq problemləri olanlar günəşdən faydalanırlar

29.08.2021 641