Dondurma haqqında bilmədikləriniz
Çoxumuz yeməkdə tərəddüd edərik, kilo almaqdan qorxarıq, bizi xəstə edəcəyini düşünərik.. Amma əslində dondurma digər şirniyyat növlərinə nisbətən daha yüngüldür...
Bunun yanında qida dəyəri də daha üstündür. Hər şeydən əvvəl kalsium ehtiyatı yüksəkdir. Tərkibindəki südün bütün xeyirli tərəfləri onda da vardır; fosfor, sink, maqnezium kimi minerallar, A, B2, B12 və E vitaminlərini də ehtiva edir.
Həyatda heç bir qida tək başına kilo aldırmaz, nəticədə sərf etdiyiniz enerjidən daha çox asılı olaraq sizə kilo aldıra bilər. Dondurmanı şirin xəmirli və başqa qidalarla əvəz edərik. Müqayisə etdikdə dondurmanın da xeyri daha çoxdur və onlara görə kalorisi daha aşağıdır. Dondurma uşaqların sevərək qəbul etdiyi bir qidadır. Xüsusilə süd içməyən, pendir, qatıq və s. qidaların qəbul edilməsində problemi olan uşaqlarda xoş bir qida alternativi ola bilər. Əslində yalnız yaz aylarında deyil bütün mövsümlərdə rahat yeyilə biləcək bir qidadır. Düşünülənin əksinə insanın xəstə olmasını təmin etməz, yəni soyuqlama və qripə yaxalanma ya da boğaz ağrısına səbəbiyyəti yoxdur.
Yalnızca nəfəs problemi olan, alergiya və başqa xroniki problemi olan uşaqlarda qızdırma və boğaz infeksiyalarına yol aça bilər. Bronxlarda olan əməliyyat sonrası uşağa verilən ilk qidadır. Yalnız diqqət yetirilməsi əsas olan, etibarlı bir marka və ya yerdən alınmasıdır. Əks təqdirdə qida zəhərlənməsi riskiylə qarşı qaşıya qala bilərik. Ən başda südün alındığı mühit; sağılma şəkli və sağan adamın sağlam olması və istifadə edilən qabların ya da böyük sənayelərdə sağımda istifadə edilən alətlərin təmizliyi hər hansı bir xəstəliyə yoluxmağa maneə törətmək üçün əhəmiyyətlidir.
Süd bişirildikdən sonra saxlama şəraiti və istiliyi uyğun deyilsə pozulma riski yüksək bir qidadır. Başqa sözlə qeyri-sağlam bir şərtdə çıxarılmış dondurma qida zəhərlənilməsinə yol aça bilər. Pasterizə südlə edilən dondurmadan salmonellaya yoluxma şansı ortadan qalxar. Bir də qida boyaları və qatqı maddələrinin etibarlı şərtlərdə əlavə olunduğundan əmin olunmalıdır. Sağlamlığı hədələyən ölçülərdə olmamalıdır. Hər yaş qrupu üçün gündəlik kalsium ehtiyacı 800 – 1200 mq, böyümə – inkişaf çağındakı uşaqlarda, menopoz dövründəki qadınlarda və yaşlılarda isə daha çoxdur. Təxminən 100 qr sadə dondurma qəbul edildiyində təxminən 1 böyük su stəkanı südün ehtiva etdiyi kalsiumu əldə etmiş oluruq. Ancaq dondurmanın şəkər tərkibi daha yüksəkdir. Parça şokoladlı olanları daha da kalorilidir. Bir də üzərinə əlavə olunan souslar, fındıq və ya toz fıstıq kaloriyə bir az daha qatqı təmin edir. Kilo probleminiz varsa daha çox sadə və meyvə parçalı souslu dondurmalardan uzaq dayanmalısınız.
Sadəcə qəbul etdiyiniz müddət əhəmiyyət qazanmaqdadır; yeməklərdən dərhal əvvəl yeyilən dondurma uşaqda iştahsızlığa səbəb olacaqdır. Gec saatlarda yeyildiyində, bir də hərəkətsiz qaldığınız saatlarda aldığınız enerjini çox sərf etmənizə və kilo alma meylinə bu şərtdə yol açır. Şəkər tərkibi səbəbiylə; qəbul edildikdən sonra dişlərin yaxşı fırçalanmaması diş çürüklərinə zəmin hazırlayır. Kilo probleminiz yoxdursa istənildiyində yeyilə bilər. Amma kilolu isək həftədə ən çox 2 dəfə yeyilə bilər. Günün hərəkətli olduğumuz saatlarında yaz aylarının sərin dadı ola bilər.
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş