Bu yeməklər xəstəlikdən qoruyur
Terapiya Mütəxəssisi Dr. Gürkan Yurteri'ye görə, antioksidan yeməklərlə sağlam qalmaq mümkün. "Xəstəliklərə təslim olmamaq əlimizdə" deyən Dr. Yurteri, antioksidanlar haqqında bunları söylədi:
"Bədənimizin ən kiçik vahidi olan hüceyrələrə hücum edən və hüceyrələrdə böyük dəyişmələrə səbəb olan dağıdıcı molekullara" sərbəst radikallar "adı verilər. Canlılardakı kimyəvi proseslər xüsusilə oksidlənmə, sərbəst radikalların meydana gəlməsinə səbəb olar. Yüksək dərəcədə reaktif olan bu sərbəst radikallar, bədənimizdəki fərqli molekullarla reaksiyaya girərək hüceyrələrimizə zərər verərlər. Beləcə hüceyrələrin anormalleşmesine, ölümünə, xərçəng meydana gətirməsinə səbəb olan bəzi zəncir reaksiyalara gətirib çıxararlar. Nəysə ki, bədənimizdə bu oksidan sistemə qarşı inkişaf etdirilmiş antioksidan bir müdafiə etmə mexanizmi mövcuddur. Bu sistem sayəsində yaşlılıq təsirlərinin minimum olduğu daha sağlam bir həyat sürdürmekteyiz. Antioksidan xüsusiyyəti kəşf edilən bir çox maddə var. Bu maddələrin bir qisimini diyetimizle (bitkilərdən) alarkən, bir qisimini bədən özü, sərbəst radikallara qarşı bir müdafiə etmə sistemi olaraq çıxarar. "
MİSİR, düyü, QOZ VƏ BADAM E vitamini anbarı
Yaxşı, antioksidanlardan kifayət qədər faydalana bilmək üçün nələr etməli, hansı qidadan nə qədər istehlak etməli? Dr. Yurteri'nin cavabı belə: "E vitamininin içində alfa, beta, qamma və delta tokoferolleri olur. Bunların içindən xüsusilə E vitamini əhəmiyyətli bir antioksidandır. Xüsusilə buğda, misir, darı, düyü kimi taxıllarda çox olur. Bunun xaricində günəbaxan yağı, qarğıdalı, pamukyağı kimi yağlarda, qoz, badam və yerfıstığı kimi quru yemiş və yaşıl tərəvəzlərdə olur. E vitamini eyni zamanda bişirməyə və istiyə dayanıqlıdır, beləcə pişirilme əsnasında təxrib olmazlar. Lakin yağda qızartma və taxılların öğütülmesi əsnasında E vitaminləri də təxrib olar və çox pozular. Buna görə E vitamini ehtiva edən məhsulları yağda kızartmadan bişirmək və xüsusilə beyazlatılmadan keçməmiş taxıl məhsullarını (kəpəkli məhsullar kimi) istehlak etmək daha ağıllıca və sağlam olar.
PORTAĞAL VƏ NARİNGİ mövsümünü qaçırmayın
C vitamini; sitrus bitkiləri, pomidor, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (brokoli, ispanaq və s.) Və kartof kimi tərəvəz və meyvələrdə olur. Ancaq C vitaminin işə yaramaz hala gəlməməsi üçün, C vitamini ehtiva edən qidaların yüngül bişirilməsi, yenilebiliyorsa çiy yeyilməsi və hazırlayarkən də kəsildikdən qısa bir müddət sonra istehlak edilməsi təklif edilər.
KÖK VƏ ispanaq A vitamini ilə zəngindir
Bədəndə depolanarak A vitamininə də çevrilən bu qırmızımtıl-narıncı pigment çox güclü bir antioksidandır. Bir çox xərçəng növünə tutulma riskini azaltmasıyla məşhurdur. Kök, ispanaq və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər ilə ərik və şaftalı kimi meyvələrdə çox olur.
ALMA antioksidan təsiri nəticəsində faydalanın
Falvonoidlər bir çox meyvə və tərəvəzi yüksək nisbətlərdə olan sarı-ağ pigmentlerdir. Bitkilərin çoxunda olan bu antioksidan, yenə antioksidan olan C və E vitamini ilə çox daha çox miqdarda tapıldığı üçün xüsusilə meyvə və tərəvəz ağırlıqlı bir diyet ilə bədənə çox miqdarlarda alına bilər. Alma, çiyələk, üzüm kimi meyvələr, şokolad və xüsusilə çay, müəyyən nisbətlərdə flavonoid ehtiva edir.
ET Məhsul və BALIĞI balanslı İstehlak edin
Xüsusilə xərçəng və müəyyən nevroloji xəstəliklərə olan müsbət təsirləriylə uzun müddətdir gündəmdə olan koenzim q əhəmiyyətli bir antioksidandır. Bədən tərəfindən çıxarılar, diyet yoluyla da alına bilər. Hər nə qədər ciyər, ürək və böyrək kimi et məhsullarında və balıqda yüksək nisbətdə olsa da, diyetə möhkəmlətmə məqsədli alınan koenzim K həbləri ilə bədənə alınması daha təsirlidir.
QIRMIZI MEYVƏLƏRİ Likopen QAYNAĞI
Beta-caroten və lutanın ilə eyni ailənin üzvü olan likopen bir çox meyvəyə qırmızı rəngi verən maddədir. Kardiyovasküler xəstəliklər və xərçəngə qarşı təsirləri ilə immunitet sisteminə olan müsbət təsirləri üzündən uzun müddətdir gündəmdə olan bir maddədir. Antioksidan xüsusiyyəti sübut edilmişdir. Xüsusilə pomidorda çox böyük miqdarlarda var. Prostat və qalın bağırsaq kanserlerinin risklərini böyük nisbətdə saldığı laboratoriya işləriylə sübut edilmişdir. "
Antioksidan dərmanlara qarşı təmkinli OLUN
Bədənə təbii qidalardan alınan antioksidanların xaricində, son illərdə antioksidan ehtiva edən diyet möhkəmlətmə məhsulları və dərmanların da bazarda satıldığını ifadə edən Terapiya Mütəxəssisi Dr. Gürkan Yurteri, "Hər nə qədər bu ana qədər ciddi yan təsirlər və mənfi nəticələr görülməmiş olsa da, uzun dövrdə bu cür dərmanların necə nəticələr və ya yan təsirlər doğura biləcəyi qəti deyil. Antioksidanlar xərçəng və yaşlılıq təsirlərinin risklərini azaltmaqda əhəmiyyətli olsalar da, 'sehrli düstur' deyil, ancaq müəyyən ölçülərdə alınmaları sağlamlıq üçün son dərəcə əhəmiyyətlidir "deyə danışdı.
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş