Kokteylin faydaları

Kokteylin faydalarıKokteyl alkohollu və alkoholsuz içkilərin qarışımından hazırlanan içkidir. Kokteyl servis edilərkən onun miqdarını 150 ml-dən çox artırmırlar. Kokteylin tərkibində bir çox komponentlər var.
İlk dəfə kokteyl və onun hazırlanması barədə 1806-cı ildə Nyu Yorkda çıxan "Balance" qəzetində məlumatlar yayılmışdır.
Bir çoxları kokteylin 200 ildən çox yaşı olduğunu söyləyirlər. Əvvəllər kokteyl iri çəlləklərdə qarışdırılaraq hazırlanmış və sonra şüşələrə doldurmuşlar. İlk dəfə 1862-ci ildə kokteyl haqqında məlumat kitabçasını barmen Ceri Tomas yazmışdır. O müəllifi olduğu kitabda müxtəlif növ kokteyllərin hazırlanması qaydalarını və tərkibini yazmışdır. Sonradan barmen yeni kokteyl reseptləri olan kitablar yazmış və kitablar yüksək tirajla satılmışdır.
Hazırlanma qaydasınadan asılı olaraq kokteyllər müxtəlif növ olur:
* hazır şəkildə satılan və birbaşa qədəhə süzülən
* stəkanda qarışdırılaraq hazırlanan
* qarışdırıcıda hazırlanan
* blenderdə qarışdırılan.
Kokteylin ən yaxşı xüsusiyyəti onun alkoholsuz içki olmasıdır. Son illərin ən məşhur kokteyli oksigenli kokteyldir. Kokteylin köpüyəbənzər maddə olması və tərkibində olan meyvələr onun vitaminlə zəngin olmasının göstəricisidir. Oksigenli kokteyl oksigenli kokteylerdən hazırlanır. Bu zaman onun tərkibində olanlar qarışdırılmaqla yanaşı, həm də oksigenləşdirilir. 400 ml kokteyl hazırlamaq üçün 100 qr təbii komponentləri(təbii və təzə sıxılmış şirə, süd və s.), 2 qr köpük əmələ gətirən maddə lazımdır. Hazırlanması üçün qarışım oksigenlə zənginləşdirilir. Mədəyə düşən kokteylin tərkibində olan oksigen qısa bir zamanda qana sorulur və qanla orqanizmin bütün toxumalarına daşınır. Bu kokteyl maddələr mübadiləsini normallaşdırır, metobolizmi sürətləndirir və hüceyrələrin oksidləşməsinə səbəb olur. Oksidləşmiş kokteyl xırda kapillyarların yaxşı işləməsinə və immunitetin yaxşılaşmasına səbəb olur. Kapilyarların oksidləşməsi onun tərkibindəki maddələrin orqanizm tərəfindən 2 dəfə daha tez sorulmasına səbəb olur.
Hamilə qadınlara, iri sənaye şəhərlərində yaşayanlara, yaşadığı şəhərdə urbanizasiyanın miqdarı çox olan insanlara, xroniki hipoksiyadan, ürək-damar xəstəliklərindən, yuxusuzluqdan və xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkənlərə hər gün kokteyl içmək məsləhət görülür. Təzə meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanan kokteyl insan orqanizmi üçün çox faydalıddır. Onun tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var. Kokteyl içmək maddələr mübadiləsinin və mədə-bağırsaq sisteminin işinin sürətlənməsinə səbəb olur. Ondan istifadə etmək immunitetin yüksəlməsinə, oksigen balansının saxlanılmasına və piy hüceyrələrinin yanmasına səbəb olur.
Kokteylin zərərli xüsusiyyətləri
Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara tərkibində spirt olan kokteyl içmək məsləhət görülmür. Çoxlu miqdar tərkibində alkohol olan kokteyl içmək əsəb sisteminə pis təsir edir. Bu zəhərlənmələrə və alkohol asılılığına səbəb ola bilir. Öddaşı və sidik kisəsinin daş xəstəliklərindən, hipertoniyadan, astma və tənəffüs yollarının xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə oksigenləşdirilmiş kokteyl içmək məsləhət görülmür. Tərkibindəki meyvələrə qarşı allergiyası olanlara meyvəli kokteyl içmək tövsiyə edilmir.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 715   Tarix: 17 noyabr 2020  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

İnfarktı bir ay öncədən bilmək olur

Bəzi əlamətlər infarktı 1 ay əvvəldən müəyyən etməyə imkan verir. xəbər verir ki, sinə ağrısı, sinə içində ağırlıq və ürək döyüntüsünün artması infarktdan bir ay əvvəl baş verə biləcək ümumi simptomlardır. Bədəniniz ürəyə qan və oksigen axınının azalması ilə mübarizə apardıqca bu simptomlar inkişaf edir

20.03.2024 884
.

Müvəqqəti korluq insulta səbəb ola bilər

Mütəxəssislər insultdan bir neçə saat əvvəl baş verən qeyri-adi əlaməti açıqlayıblar. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, insultdan əvvəl müvəqqəti korluq yaranır. Adətən bir neçə saniyədən bir neçə dəqiqəyə qədər davam edən qısamüddətli görmə itkisi müxtəlif səbəblərdən yarana bilər. Məlumdu

07.04.2024 300
.

Kakaonun qan təzyiqinə möcüzəvi təsiri AÇIQLANDI

Kakao qan təzyiqini, damarlardakı sərtliyin göstəriciləri yüksək olan zaman aşağı sala bilir. Bu barədə britaniyalı alimlərin araşdırmasından məlum olub. Bildirilib ki, mütəxəssislər kakaonun tərkibində olan birləşmələri, xüsusilə flavanolları təhlil ediblər. Sonra təcrübə iştirakçılarından bir neç

04.02.2024 908
.

Hər gün bir banan yesək, orqanizm necə reaksiya verəcək?

İndiki vaxtda sağlam qidalanma və düzgün qida seçimi hər zamankından daha vacibdir. Bu nöqtədə bəzi sirli və təsirli qidalar var ki, onların möcüzəvi təsiri göz ardı edilə bilməz. xəbər verir ki, meyvənin tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlar orqanizmi qidalandırır, immunitet sistemin

07.04.2024 550
.

Baş ağrısının səbəbi nələrdir və bundan necə qurtulmaq olar?

Baş ağrısının səbəbləri stres, qidalanma vərdişləri, göz problemləri, dərmanların yan təsirləri, diş çürüməsi, həmçinin qulaq, burun və boğaz xəstəliklərindən yarana bilər. Axşam.az xəbər verir ki, baş ağrının əsas səbəbləri aşağıdakı kimidir:. - Soyuqdəymə və qrip kimi xəstəliklər. - Stres. - Həddində

21.01.2024 939
.

Çayı əsla belə içməyin - ciddi xəstəliklər yaradır

Çox isti çay və ya hər hansı isti içki ağız, boğaz və həzm sisteminə ciddi şəkildə zərər verə bilər. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bununla bağlı xəbərdarlıq edib. Bildirilir ki, içkilər 65 dərəcədən yuxarı istilikdə içildikdə qida borusunda yanma və qıcıqlanmaya səbəb olan ezofagit xəstəliyinə

18.02.2024 1704
.

Qarğıdalının faydaları

Qarğıdalı PP, E, D, K, C, B qrupu vitaminlərlə zəngindir. Bundan əlavə qarğıdalının tərkibində kalium, kalsium, fosfor, maqnezium, dəmir, mis kimi vacib mikroelementlər, çox faydalı əvəzsiz aminoturşular var. Qarğıdalının faydaları orqanizmi şlaklardan, toksinlərdən və digər zərərli maddələrdən təmizləyir

23.03.2024 2803
.

Yorğun hiss edirsinizsə, bunları yeyin

Yorğunluq özünü daha çox qış ayında büruzə verir. Əksər insanlar fəsil dəyişən zaman bu haldan əziyyət çəkir. Ancaq halsızlıq, yorğunluq çox zaman qanazlığı və vitamin çatışmazlığının da əlaməti ola bilər. Axşam.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, əgər sizdə yorğunluqla yanaşı saç tökülməsi

25.02.2024 1188
.

Zərərsiz hesab etdiyimiz vərdişlər mədə xərçəngi yaradırmış

Həddindən artıq çox yemək və ya ayaqüstü istehlak vərdişi mədə xərçənginə səbəb olan zərərsiz faktorlardandır. Bu barədə rusiyalı onkoloq və cərrah Beslan Balkarov xəbərdarlıq edib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, mədədə xərçəng hüceyrələrinin digər potensial səbəbi "Helicobacter pylori" bakteriyasıdır

20.01.2024 1206