Çörəyi çox yeyənlərə bəd xəbər

Çörəyi çox yeyənlərə bəd xəbərDiabet hər il on minlərlə insanı cənginə alır. Diabet valideynlərdən genlərlə gələcək nəslə ötürülür.

Azərbaycanda 10 ilə diabet xəstələrinin sayı yarım milyona çata bilər. Diabet xəstəliyinin cörək və karbohidrat çox qəbul edən millətlərdə geniş yayılması göz önündədir.

BiG.AZ medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Moskvanın məşhur qastroenteroloqu Aleksey Paramanov istər ağ, istər qara çörəyin normadan çox yeyilməsinin diabetə səbəb olmasını bildirib və çörək qəbulunda bəzi normalara aydınlıq gətirib.

Həkim, çörəyin toxluq yaratmasını inkar edib. İndi hazırlanan çörəklər çox emal olunmuş, kəpəksiz undan hazırlanır ki, bu da çox asanlıqla qlükozaya çevrilir.

Çörək ən yüksək qlikemik indeksə malik ərzaqdır, ona görə qanda şəkəri artırır, hiperinsulinemiya yaradır, qaraciyəri yağlandırır. Davamlı çörəklə özünü tox tutanlarda bel, qarın hissə piylənir, insulin rezidentliyi yaranır, II dip diabet yaranmasını sürətləndirir.

Şəkərli diabetdə ağ çörəyi qara ilə əvəz etmək də mifdir və əsası yoxdur. Bu çörəklər arasında yeganə fərq kəpəkli undur. Qara çörək yüksək mədə turşuluğu və reflüksü olan insanlara olmaz.

Qlütensiz çörək sizə lazımdırmı?

Qlütensiz çörək ən sağlıklıdır fikri də mifdir. Qlütensiz çörək düyü və ya qarğıdalı unundan hazırlanır və kalori, kökəltmək, qlikemik indeks baxımından adi çörəkdən fərqlənmir. Çeliakiy və qlüten həssaslığı olan insanların bağırsağını iltihabdan qoruya bilər, bir çox xəstə insanlara faydalıdır, amma hamı üçün vacibdir, sağlıklıdır demək olmaz. Əgər sizin Çeliakiy diaqnozunuz yoxdursa, qlütensiz çörəyə keçməyə ehtiyac yoxdur.

Mayasız çörək də maya effektli məhlul istifadə edilir. O zaman alıcıları mayasız çörək adı ilə məyə cəlb edib, çörəyi baha satırlar, buna isə həkim kimi izahım yoxdur. Bu, biznesdir.

ƏTRAFLI
Project GLO

Təzə bişmiş, isti çörək gec həzm olunur, qəbilik zamanı bağırsaqlarda keçirməməzlik yarada bilər. Eləcə də reflüksü artırır. Ona görə bir qədər ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Çörək hazırda satılan kulinar bir qidadır, ondan qaçmaq yox, sadəcə düzgün istifadə etmək lazımdır. Hər gün normadan artıq istifadə olunan bir çörək dilimləri ayda 1-2 çörək miqdarında olaraq, orqanizmdə aylar sonra piylənmə və diabetin əsasını qoyur.

Çörəkdən ağılla istifadə etmək lazımdır.

Səhərlər bir dilim tost, günorta yeməyində bir dilim yemək, axşam isə çörəksiz də keçinmək olar. Sutkalıq doza 150-200 qramı aşmamalıdır.

Uşaqlar isə ümumiyyətlə az çörək yeməlidir.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1704   Tarix: 09 fevral 2020  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Yay aylarında çəki atmaq istəyənlərin NƏZƏRİNƏ!

Sizə "Lipotrim" arıqladıcı kapsullarını təqdim edirik:. 1 İştahı kəsir ✔️. 2 Metobalizmanı gücləndirir✔️. 3 Piy qatlarını əridir✔️. 4 Kapsullar bitki tərkibli və ziyansızdır. Bir kurs ərzində orqanizmdən asılı olaraq qadınlarda 1 aya 20 kq və kişilərdə arıqlamaq mümkündür. Səhər tezdən ac qarın

23.08.2021 561
.

Sinənizdəki ağrı 20 dəqiqədən çox davam edərsə... - EHTİYATLI OLUN

İnfarkt ürəyi qidalandıran damarların ani tıxanması nəticəsində yaranan və ölümlə nəticələnən ciddi bir təhlükədir. Bəs bu problem özünü hansı əlamətlərlə göstərir? Hansı hallar infarkt riskini artırır? . -a istinadən türkiyəli kardioloq Refik Erdimin bununla bağlı fikirlərini təqdim edir. Soyuq və küləkl

24.08.2021 1827
.

Yayda qripdən qorunmaq üçün həkim MƏSLƏHƏTİ

Payız-qış və yaz-yay aylarında insanlar tez-tez qripə yoluxurlar. BİG.AZ bildirir ki, -a açıqlama verən həkim-terapevt Şücaət Həşimov bildirir ki, qripə yoluxmaq təhlükəlidir. "Yaz-yay aylarında vitaminli meyvələr tam yetişmədiyinə görə orqanizmin ressusu aşağı düşür. Bu zaman orqanizmdə vitami

29.08.2021 879
.

Soyuqdəyməyə qarşı mübarizədə balın faydaları

İngiltərənin Oksford Universitetinin alimləri, balın soyuqdəymə simptomları və tənəffüs yoluxucu xəstəliklərlə mübarizədə, antibiotiklərdən və həddindən artıq dərmanlardan daha çox və daha faydalı ola biləcəyini göstərib. BİG.AZ deyerler.org-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər 1761 nəfərin iştira

29.08.2021 1334
.

Məşhur dieotoloqların arıqlama sirri

Dünyanın məşhur dietoloqlarının hansı yollarla arıqlaması hər zaman maraq kəsb edib. Axşam.az Rusiya mətbuatına istinadən məşhur dietoloqların arıqlama üsulunu təqdim edir:. Ekspert-dietoloq Yuliya Çexoninadan möhtəşəm pəhriz. Doğru səhər yeməyi - 5 kq. arıqladır. "Sağlam bəslənməyə çalışıram. Amm

21.08.2021 1439
.

Saç tökülməsi sizi qorxutmasın - ÇARƏ TAPILDI

Saçlarınızın tökülməsi sizi narahat edir? "BLACK SERUM" saç losyonu ilə bunun qarşısını almaq indin daha rahatdır. - Saç tökülməsinin qarşısını alır. - Yeni tüklər əmələ gətirir. - Saçlar daha tez uzanır. - Saçda kəpəyin qarşısını alır. - Saç yağlığını aradan qaldırır. - Saç tökülm

08.09.2021 598
.

Yemiş yeyənlər bu xəstəliklərdən uzaqdırlar

Yay aylarında qarpızdan sonra ən məşhur meyvə sayılan yemiş bədəni sərinlədir və rahatlıq verir. Yemişin tərkibi bol su ilə yanaşı, yod və xrom mineralları, A və C vitamini ilə də zəngindir. Yemiş gözdə katarakta yaranmasının qarşısını alır, hamiləliyi asanlaşdırır, immun sistemini gücləndirir, sidikqovucudur

15.08.2021 2008
.

Ölüm riskini 17 faiz azaldan TƏBİİ MÖCÜZƏ

Macarıstanın Zemmelvels (Semmelweis) Universiteti bu günə qədər reallaşdırılan ən geniş qəhvə araşdırması aparıb. 11 il boyu 468 min 629 adamın qəhvə istehlakı ilə sağlıq problemləri arasındakı əlaqə araşdırılıb. Nəticəsinə gəlinib ki, qəhvə ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli ölçüdə azaldır. Araşdırmay

05.09.2021 1101
.

"Qarpızın yağlı yeməkdən sonra yeyilməsi düzgün deyil" - HƏKİM

Adətən hər yayda bu mövsüm üçün xarakterik olan hadisələr müşahidə edilir. Qarpızdan zəhərlənmələr, ilan, həşərat sancmaları və sair. Bu il də bədbəxt hadisələrsiz ötüşmədi. Öncə qeyd edək ki, rəsmi məlumatlarda bu vaxta kimi qarpızla bağlı zəhərlənmə hallarının olmadığı iddia edilir. Yayın ən çox sərinləşdiric

22.08.2021 1038