Saç tökülməsinin qarşısını alan QİDALAR — SİYAHI

Saç tökülməsinin qarşısını alan QİDALAR — SİYAHIGündəlik 50-200 saç tükünün tökülməsi normaldır. Amma bundan çox saç tökülməsi qidalanmada nəyinsə düzgün olmadığına işarədir.

Mövsümlərin dəyişməsi, hormonal faktorlar və qeyri-stabil həyat tərzi saçlara mənfi təsir edir.

Xüsusən də protein, dəmir və digər maddələrin olduğu qidalarla saç sağlamlığını bərpa etmək mümkündür. Saç keratin proteindən ibarətdir.

Saç sağlamlığı üçün protein kifayət deyil. Bunun yanında saç və saç dərisi üçün faydalı olan digər qidalar: dəmir, biotin, sink, selenium, mis və maqneizum, A, B6, C, D,P E vitaminləri lazımdır.

Selenium

Selenium balıq, taxıl bitkiləri, gül kələmi, kələm, kərəviz, xiyar, soğan, turp, sarımsaq, göbələk, yumurta və günəbaxan tumunun tərkibində olur.

D vitamini

Ən yaxşı D vitamini mənbəyi günəşdir. Amma uzun müddət günəş şüasına məruz qalan saçlar da ziyan çəkir. Bu səbəbdən də yağlı balıq, yumurtanın sarısı, pendir və süd qəbul etmək lazımdır.
Sink

Dəniz məhsulları, ət, quru paxla və göbələyin tərkibində var.

A vitamini

Balıq, yumurta, qırmızı ət, süd, qatıq, yerkökü, ərik qurusu, yemiş, şaftalı, ispanaq, gül kələmi, cəfəri kimi qidaların tərkibində var.

E vitamini

Bitki yağları, günəbaxan tumu, yer fındığı, yaşıl yarpaqlı tərəvəz və kəpəkli unun tərkibində var.

Dəmir
Qırmızı ət, yumurta, quru paxla, bəhməz, yaşıl tərəvəz, pomidor, quru meyvələrin tərkibində var.

Niasin

Toyuq, hind quşu, balıq, göbələk, buğda kəpəyi, yer fındığı, günəbaxan tumu, süd, qatıq, pendir, yumurta və kartofun tərkibi niasinlə zəngindir.

B6 vitamini

Banan, kartof, noxud, balıq, toyuq, yemiş, ispanaq, gül kələmi, qırmızı ət, pomidor, günəbaxan tumu, yer fındığının tərkibində olur.

Maqnezium

Günəbaxan tumu, qabaq çəyirdəyi, badam, balqabaq, gül kələmi, kartof, lobya, ət, süd, balıq, yumurta, pivə və şokaladın tərkibində var.

Mis
Dəniz məhsulları, kartof, qara ciyər, quru paxlalar, kakao, ərik qurusu, quru meyvələr və yağlı yoxumlarda olur.

C vitamini
İtburnu, kivi, narıncı meyvələr, çiyələk, gül kələmi, qırmızı və yaşıl bibər, yemiş, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, pomidor və kartofun tərkibində var.

Biotin
Yumurta sarısı, pendir və yer gındığı biotinlə zəngindir.(ölkə)


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1740   Tarix: 05 oktyabr 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Ölüm riskini 17 faiz azaldan TƏBİİ MÖCÜZƏ

Macarıstanın Zemmelvels (Semmelweis) Universiteti bu günə qədər reallaşdırılan ən geniş qəhvə araşdırması aparıb. 11 il boyu 468 min 629 adamın qəhvə istehlakı ilə sağlıq problemləri arasındakı əlaqə araşdırılıb. Nəticəsinə gəlinib ki, qəhvə ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli ölçüdə azaldır. Araşdırmay

05.09.2021 1101
.

Həkim Delta ştamına qarşı ƏN EFFEKTİV üsulu AÇIQLADI

Delta ştamına qarşı ən təsirli üsul 2 doza "Sinovac"la 1 doza "Pfizer"in qarışığıdır. Bunu yoluxucu xəstəliklər üzrə mütəxəssis Bülənt Ərtoğrul deyib. O bildirib ki, bu nəticəyə mövcud elmi məlumatlar əsasında gəlnib: "2 dozada "Pfizer"in effektivliyi bir qədər aşağı

22.08.2021 1318
.

Yaxşı fiziki formaya aparan yolda ilk 5 ADDIM

İlin əvvəlində yaya kimi arıqlamağı özünüzə məqsəd qoymuşdunuz, amma yayın sonunda hələ də məqsədinizə çatmamısınız? O zaman məqsədlərinizə daha ciddi yanaşın və elə bu gündən başlayın. BİG.AZ xarici mətbuata istinadən oxuculara 5 sadə addımdan başlamağı məsləhət görür. Elementar görsənsələr də, bu qaydalar

24.08.2021 957
.

Həddən artıq tərləmənin SƏBƏBLƏRİ

Tərləmə fizioloji prosesdir. Tərləmənin köməyi ilə bədənimiz öz normal hərarətini saxlayır. -a istinadla bildirir ki, mütəxəssislər bununla bağlı maraqlı məlumatlar verir:. - Bundan əlavə tərlə birlikdə orqanizmdən artıq və ziyanlı maddələr (toksinlər, şlaklar və s.) ifraz olunur. İnsana isti oland

18.08.2021 1367
.

Xərçəngə qarşı hər gün yeyilməli 8 QİDA

Onkoloqlar xərçəng riskini azaltmaq üçün hər gün yeyilməli olan super təsirli 8 qidanı açıqlayıblar. -a stinadən xəbər verir ki, bu qidalar şiş hüceyrələrinin aktivləşməsinin qarşısını alır. 1. Sarımsaq. Elmi tədqiqatlar göstərib ki, müntəzəm sarımsaq yemək mədə-bağırsaq xərçəngini 12% azaldır. Sarımsağ

11.08.2021 1542
.

Dünyanın ən məşhur dietoloqlarının tarixə düşən pəhrizləri

Məşhur dietoloq Pol Breq deyirdi ki, ömrü uzatmağın ən yaxşı yolu onu qısaltmamaqdır. O, hesab edirdi ki, ömrü qısaldan və xəstəliklərin yaranmasına səbəb olan başlıca amil qeyri-sağlam qidalanmadır. -a istinadən bu yazıda oxucuları dünyanın populyar dietoloqlarının pəhrizləri ilə tanış edir. Anri Şeno

20.08.2021 1329
.

"Qarpızın yağlı yeməkdən sonra yeyilməsi düzgün deyil" - HƏKİM

Adətən hər yayda bu mövsüm üçün xarakterik olan hadisələr müşahidə edilir. Qarpızdan zəhərlənmələr, ilan, həşərat sancmaları və sair. Bu il də bədbəxt hadisələrsiz ötüşmədi. Öncə qeyd edək ki, rəsmi məlumatlarda bu vaxta kimi qarpızla bağlı zəhərlənmə hallarının olmadığı iddia edilir. Yayın ən çox sərinləşdiric

22.08.2021 1038
.

"Soyuqdəymə ilə özünüzü aldatmayın!" - Məşhur həkimdən XƏBƏRDARLIQ - VİDEO

Hazırda pandemiya dövründə olduğumuzu, müxtəlif virusların yayıldığını nəzərə alaraq, bədənimizi hər zaman "hücumlara" hazır etməliyik. Son müddət Azərbaycanda da koronavirusa yoluxma və "COVİD-19"dan ölüm sayının kəskin artdığını, yeni ştamların yayıldığını görürük və bu səbədə

09.09.2021 1723
.

Koronaviruslu insanların peyvənd vurdurması hansı nəticələrə səbəb olur?

"Koronavirus infeksiyası müəyyən edilən şəxslər peyvənd vurdurmalı deyillər". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə biologiya elmlər doktoru, Corc Meyson Universitetinin Sistem Biologiyası Məktəbinin professoru Ança Baranova "Sputnik" radiosuna açıqlamasında deyib. Həmçinin, nəzər

27.08.2021 1409