Tərinizdən pis qoxu gəlir? – Bu qidaları yeməyin

Tərinizdən pis qoxu gəlir? – Bu qidaları yeməyinBədəndən gələn pis tər qoxularını aradan qaldırmaq üçün bəzən gigiyena qaydalarını yerinə yetirmək kifayət etmir.

Bunun üçün gərəkdir ki, yediyimiz məhsullara diqqət edək.

BiG.AZ orman.az-a istinadən xəbər verir ki, bədəndən gələn qoxular birbaşa yediyimiz məhsullarla sıx əlaqəlidir.

Tərin 98-99%-ni adi su təşkil edir və bu səbəbdən normada tərin heç bir pis spesifik qoxusu yoxdur. Lakin bəzi ərzaq məhsullarının su ilə birləşməsi və ya insan bədənində yaşayan bakteriyalar çoxalması nəticəsində tər iyi kəskinləşir. Bu proses adətən metabolizm proseslərinin pozulması, hormonal və problemlərinin, həm də bəzi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilən dərmanların nəticəsində baş verir.

Halbuki, çoxları hesab edir ki, bədəndən gələn pis qoxunun səbəbi tərdir, lakin bizim rasionda olan yeyinti məhsullarının tərkibindəki kimyəvi birləşmələr, mikroorqanizmlər və çirk bədənin qoxusuna təsir edir.

Kimyəvi maddələr orqanizmdə artıq turşluq dərəcəsi doğurur, pH səviyyəsinin disbalansına gətirib çıxarır. Buna görə də orqanizm üçün bütün zəhərli elementləri xaric etmək çətinləşir və bu səbəbdən də pis iy yaranır.

Bundan əlavə, qida məhsulların bəzilərinin tərkibində olan aktiv uçucu maddələr ya tər, ya da nəfəs vasitəsilə çıxarılır.

Sarımsaq
Sarımsağın kəskin qoxusu olduğu üçün bəzi insanlar ondan istifadə etməməyə üstünlük verirlər. Axı sarımsaq istifadəsindən sonra ağzından bir neçə saat ərzində pis qoxu gəlir. Bununla yanaşı, sarımsaqda olan uçucu kükürd birləşmələri tər iyinə də təsir edir. Bu maddə qan və həzm prosesi nəticəsində sorulur, sonda isə xoşagəlməz tər iyi əmələ gəlir.

İşlənmiş şəkər
Çeynəmə rezin və bütün növ işlənmiş şəkər məhsulları orqanizmin turşululuq səviyyəsini pozur, temperaturu dəyişir və pis qoxu doğurur. Yadınızda saxlayın ki, bakteriyalar şəkərlə qidalanır, onların hədsiz artması səbəbindən fermentasiya prosesləri sürətlənir və qoxu kəskinləşir.

Ədviyyat
Kerri və zirə kimi ədviyyatlar bir qayda olaraq həm dəridə, həm də ağızda xoşagəlməz qoxular doğurur, çünki onların həzm prosesində kükürdlü qazlar ayrılır, daha sonra isə dəri məsamələri vasitəsilə çıxır.

Onların böyük hissəsi düzgün həzm olunur, lakin bəziləri qan dövranında qalır və bir müddət sonra tərə qarışaraq dəridən xaric olur.

Bitki yağı
Bitki yağları əsasən fastfud sənayesində istifadə olunur. Onlar nəinki artıq çəkiyə əsas səbəb olur, həm də xoşagəlməz qoxuların yaranmasına təsir edir. Bu yağ həzm sisteminin fəaliyyətinə mane olaraq bağırsaqlardakı digər maddələrlə zərərli kombinasiyalar təşkil edir.

Kolbasa məmulatları
Paştet, kolbasa, sosiska və bişməmiş ət məhsullarının bütün növləri mədədə turşululuğu artırır və qazlar doğurur. Onlar həzm prosesini yavaşladır, tərkibindəki yağ və kimyəvi maddələr isə toksinləri çıxarmağa kömək edən metabolik funksiyaları dəyişirlər.

Ət
Ətdə olan zülallar bağırsaqlarda çətin həzm olunur, buna görə orada bir neçə gün ərzində ləngiyirlər. Odur ki, onların bağırsaqlarda çürüməsi bədənin pis qoxuması riskini yüksəldir.

Həftədə iki dəfə qırmızı ət yeyən insanlar, hər gün ət yeyənlərlə müqayisədə daha az tərləyir. Dolayısı ilə birincilərin bədənindən daha az qoxu gəlir. Bundan başqa, ətin sayını azaltmaqla siz qarın köpü və qəbizlik, meteorizmin qarşısını ala bilərsiniz.

Soğan
Bakteriyalar soğanda olan kükürd tərkibli və uçucu maddələr meydana gətirən amin turşularını parçalayır. Bu kükürd birləşmələri qana düşür, ağız, mədə, bağırsaq və qaraciyərə çatır. Onlar həmçinin ağciyər alveolasına daxil olur və böyük miqdarda yığılmışsa, nəfəs aldıqda güclü qoxuya səbəb olur.

Yekun olaraq qeyd edək ki, yaxşı gigiyenaya baxmayaraq, ağız boşluğunda və bədəndən xoşagəlməz qoxular duyursunuzsa, çox güman ki, bunun səbəbi bəzi ərzaq məhsullarında gizlənir.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1688   Tarix: 29 mart 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər yeni pandemiyaya səbəb ola biləcək virusun adını açıqlayıblar

Qrip virusu yeni pandemiyaya səbəb ola bilər. "Report"un məlumatına görə, bu barədə "The Guardian" beynəlxalq araşdırmaya istinadən yazır. Sorğuda dünyanın müxtəlif ölkələrindən 187 alim iştirak edib. Onların 57 faizi qrip virusunun başqa bir ştamına görə yeni pandemiyanın baş verəcəyin

21.04.2024 789
.

Arıqlamaq üçün ən yaxşı və doyumlu səhər yeməyi hansıdır? - Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

"Arıqlamaq istəyənlər üçün ən yaxşı səhər yeməyi pendirli omlet və avokado ilə tost ola bilər". Bu barədə rusiyalı endokrinoloq və qastroenteroloq Dilyara Lebedeva "Doctor Piter" portalına müsahibəsində bildirib. Onun sözlərinə görə, bu, ən azı altı saat aclıq hiss etməməyə imka

30.03.2024 988
.

Həkimlərdən təhlükəli ağrıkəsicilər barədə XƏBƏRDARLIQ

Dəri prosedurları zamanı istifadə edilən tərkibində lidokain olan ağrıkəsicilər qıcolma və ürək problemlərinə səbəb ola bilər. Bu barədə ABŞ Qida və Dərman Administrasiyasına (FDA) məlumat verib. Lidokainli kremlər, gellər, spreylər və sabunlar mikrodermabraziya, lazer epilyasiyası, tatuaj və pirsin

07.04.2024 958
.

Kimlər koronovirusa qarşı təkrar peyvənd olunmalıdırlar?

"Koronavirus insanlığı tərk etməyib və hələ də can almağa davam edir". Bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Rusiyadakı ofisinin rəhbəri Batır Berdıklıçev xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, COVID-19 indi sadəcə mövsümi xarakter alıb. "Keçən ildən etibarən ÜST-nin qərarın

08.06.2024 422
.

Sarıkök Alzheymeri müalicə edir?

İtaliyanın Kalabriya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, kurkumin tərkibli nanohissəciklər siçanlarda neyrodegenerativ xəstəliklərin (Alzheymer və Parkinson) simptomlarını azalda bilər. Kurkumin sarıkökə daxil olan maddə və pəhriz əlavəsidir. Mürəkkəb bir sıra bioloji xüsusiyyətlərə malikdir

08.06.2024 337
.

ÜST-dən COVID-19-la bağlı AÇIQLAMA: "İnsan ömrü azalıb"

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) COVID-19 epidemiyası nəticəsində dünyada gözlənilən orta ömür uzunluğunun təxminən iki il azaldığını açıqlayıb. Bu barədə ÜST-nin saytında açıqlama verilib. Bildirilib ki, 2019-2021-ci illərdə COVID-19 epidemiyası səbəbindən dünya üzrə orta ömür uzunluğu 1,8 il azalara

25.05.2024 471
.

"Fastfood" yaddaş üçün ciddi təhlükədir

"Fastfood" və un məhsulları yemək yaddaşı zəiflədir". Bu barədə Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb fakültəsinin baş elmi işçisi Zuxra Pavlova danışıb. Onun fikrincə, yeniyetməlik dövründə həddindən artıq "zibil" yesəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırma

21.04.2024 665
.

İnfarkt riskinizi özünüz ölçün

Həyati orqanların başında gələn ürək bir çox xəstəliklərin əsas səbəbidir. xəbər verir ki, xüsusilə də son illərdə gənclərin belə, infarkt riski xeyli yüksəlib. Mütəxəssislər çox bəsit bir testlə infarkt riskini təxmini şəkildə müəyyən etməyin mümkün olduğunu bildirirlər. Ayrı-ayrı tədqiqatların nəticələr

05.05.2024 1112
.

Uşaqlarda qızdırmanı salan ən sadə XALQ TƏBABƏTİ ÜSULU

Uşaqlarda hərarəti aşağı salmaq üçün valideynlər tez-tez kələm yarpaqlarından və sərin dəsmallardan istifadə edirlər. Bu üsullar temperaturu azaltmaq, istilik mübadiləsi proseslərini tənzimləməklə uşağın vəziyyətini yüngülləşdirmək üçün ən sadə vasitələrdir. Bunu rusiyalı Regina Qriqoryeva bildirib

07.04.2024 996