Bayat çörəyin faydaları

Bayat çörəyin faydalarıÇörək bütün xalqların süfrəsində qəbul edilmiş ənənəvi qida məhsuludur. Çörəyin tarixi bəşəriyyətin yarandığı gündən başlayır. Çörək doyurucu qida maddəsi olduğu üçün insan övladının süfrə mədəniyyətinin inkişaf etməsində böyük faydaları olub.

Bu gün dünyanın elə bir ölkəsi yoxdur ki, orada aparılan arxeoloji qazıntılar zamanı çörəklə bağlı əlamətlərə rast gəlinməsin. Bu müqəddəs nemətə ehtiram həm folklorda, həm də ədəbiyyatda öz əksini daim tapıb.

Azərbaycanda müxtəlif çörək növləri bişirilir: təndir çörəyi, lavaş (yuxa, yayma), fətir, nazik, qalın, kətə, mayasız çörək (cır çörək) – bəyim çörəyi, qoz çörəyi, badam çörəyi və s.

Bayat çörəyi zibilliyə atmaq olmaz. Birincisi, bayat çörək daha faydalıdır, ikincisi isə cibinizə qənaət etmiş olarsınız.

Növbəti günə qalan hər çörək bayat çörək deyil və qida dəyəri təzə alındığı halı ilə eynidir. Bayat çörəkdən müxlətif məqsədlər üçün istifadə etməyin bir çox üsulları var. Siz də mümkün olduğu halda çörəyi zibilliyə atmayın.

Evə çörək alanda ilk növbədə ailə üzvlərinin sayı və ancaq yeyilə biləcək qədər çörək alınmalıdır. Ehtiyac olandan artıq çörək almaq onların qalıb bayat olmasına səbəb olur. Çörəyi evdə bişirirsinizsə, xəmiri ehtiyacınız qədər yoğurmalısınız.

Hər gün eyni miqdarda çörək almaq vərdişi də düzgün deyil. Bəzi günlər çörək ehtiyacı daha az ola bilər. Məsələn, evdə makaron və ya xəmir xörəkləri bişəndə çörəyə çox az ehtiyac olur. Təzə çörəyin ətri hər kəsin iştahasını açır. Amma ehtiyac olmadığı halda aldığınız çörək qalıb onsuz da bayatlaşır, qoxusu da itir.

Ehtiyacınız olduğu qədər çörək aldığınız halda yenə də artıq qalıbsa, isti çörək soyuyandan sonra qablaşdırıb soyuducuda saxlayın. Qeyd edək ki, çörək -18 dərəcəyədək tərkibi dəyişmədən aylarla saxlanılır.

Çörək alarkən onun hazırlandığı müəssisənin gigiyenasına və istehsal şəraitinə fikir verin. Kifayət qədər bişməmiş, yanıq, duzu az və ya çoxdursa, almayın. Həmçinin mayalanma prosesinə riayət edilməyən, yağda qızardılmış çörək sağlamlığa zərərlidir. İçində ağardıcı maddə istifadə olunan çörəyi də süfrənizə qoymayın.

Kəpəkli çörəklər alan zaman da diqqəli olmalısınız. Kəpəkli çörəklər demək olar ki, bütün mağazalarda satılır. Kəpəkli çörəklərin tərkibindəki istifadə olunan inqridiyentlərə, istifadə müddətinə və qida dəyərinə baxmaq lazımdır.

Bayat çörəyi nə etməli?

Bayat çörəkləri kotlet qiyməsinin içinə qatın.

Çörək sobada və ya açıqda saxlanılmaqla tam quruduqdan sonra sonra üyüdülüb qalet unu halına gətirilir. Qalet unu kotlet bişirən zaman çörək əvəzinə istifadə oluna bilər.

Bayat çörəyi kub-kub kəsib sobada qızartdıqdan sonra şorbaların içinə əlacə edərək də yemək olar. Bu zaman şorbalar çox dadlı olur.

Bayat çörəyi yumşaltmaq üçün çörək dilimləri bir aşsüzənə yığılır. Daha sonra aşsüzən su dolu bir qazanının üstünə qoyulur, çörəyin üstü isə örtülür. Su qaynamağa başladığı zaman çörək dilimləri nəmlənib yumşalır.

Çörəklər klyokda saxlanmalıdır.

Uzun müddətli saxlamaq üçün çörəyi qablaşdırıb soyuducuda saxlayın.

Çörək dilimlərə bölünərək yeyilməlidir.

Bayat çörəyin faydaları

Bayat çörəyin arıqlatma və su saxlama xüsusiyyəti var. Bu xüsusiyyəti ilə doyma hissi verir və mədədə toxluq əmələ gəlir. İsti və təzə çörək isə iştahanı açdığı üçün yedikcə doymaq bilmirsən.

Təzə çörəklə müqayisədə bayat çörəyin tərkibində yağ olmadığı üçün arıqlmağa ideal imkan yaradır.

Az miqdarda belə qəbul olunsa, mədədə şişərək toxluq hissi verir. Həmçinin nazik bağırsağı işlədərək həzmi asanlaşdırır.

Az miqdarda bayat çörək insanı tox saxlamaq xüsusiyyətinə malik olduğu üçün mətbəxdə dünəndən qalan çörəyi kələm şorbası və ya daha başqa yüngül, az kalorili şorba ilə yeyə bilərsiniz. Bunun sayəsində həm tox tutan, həm də lif baxımından dəyərli qida olan çörək arıqlamağı asanlaşdıracaq.

Çörəyin saysız-hesabsız çeşidlərində mineral, vitamin və amin turşuları var.

Bayat çörəyin dəriyə böyük faydaları var. Dəridə ləkə əmələ gəlməsinə mane olur, orqanizmin qocalmasını ləngidir.

publika.az


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1668   Tarix: 10 mart 2015  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Xərçəngə qarşı hər gün yeyilməli 8 QİDA

Onkoloqlar xərçəng riskini azaltmaq üçün hər gün yeyilməli olan super təsirli 8 qidanı açıqlayıblar. -a stinadən xəbər verir ki, bu qidalar şiş hüceyrələrinin aktivləşməsinin qarşısını alır. 1. Sarımsaq. Elmi tədqiqatlar göstərib ki, müntəzəm sarımsaq yemək mədə-bağırsaq xərçəngini 12% azaldır. Sarımsağ

11.08.2021 1542
.

Saç tökülməsi sizi qorxutmasın - ÇARƏ TAPILDI

Saçlarınızın tökülməsi sizi narahat edir? "BLACK SERUM" saç losyonu ilə bunun qarşısını almaq indin daha rahatdır. - Saç tökülməsinin qarşısını alır. - Yeni tüklər əmələ gətirir. - Saçlar daha tez uzanır. - Saçda kəpəyin qarşısını alır. - Saç yağlığını aradan qaldırır. - Saç tökülm

08.09.2021 598
.

Yemiş yeyənlər bu xəstəliklərdən uzaqdırlar

Yay aylarında qarpızdan sonra ən məşhur meyvə sayılan yemiş bədəni sərinlədir və rahatlıq verir. Yemişin tərkibi bol su ilə yanaşı, yod və xrom mineralları, A və C vitamini ilə də zəngindir. Yemiş gözdə katarakta yaranmasının qarşısını alır, hamiləliyi asanlaşdırır, immun sistemini gücləndirir, sidikqovucudur

15.08.2021 2008
.

Soyuqdəyməyə qarşı mübarizədə balın faydaları

İngiltərənin Oksford Universitetinin alimləri, balın soyuqdəymə simptomları və tənəffüs yoluxucu xəstəliklərlə mübarizədə, antibiotiklərdən və həddindən artıq dərmanlardan daha çox və daha faydalı ola biləcəyini göstərib. BİG.AZ deyerler.org-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər 1761 nəfərin iştira

29.08.2021 1334
.

ŞOK ARAŞDIRMA: Koronavirus xəstəlikdən bir neçə ay sonra BU ORQANA KEÇİR

"Koronavirus xəstəlikdən bir neçə ay sonra da bağırsaq divarlarından alınan nümunələrdə aşkar edilə bilər". Bu barədə Rospotrebnadzor Mərkəzi Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun klinik və analitik işlər üzrə direktor müavini Natalya Pşeniçnaya TASS-a məlumat verib. O qeyd edib ki, bəzi xəstələrd

29.08.2021 1543
.

Sinənizdəki ağrı 20 dəqiqədən çox davam edərsə... - EHTİYATLI OLUN

İnfarkt ürəyi qidalandıran damarların ani tıxanması nəticəsində yaranan və ölümlə nəticələnən ciddi bir təhlükədir. Bəs bu problem özünü hansı əlamətlərlə göstərir? Hansı hallar infarkt riskini artırır? . -a istinadən türkiyəli kardioloq Refik Erdimin bununla bağlı fikirlərini təqdim edir. Soyuq və küləkl

24.08.2021 1827
.

Koronavirusun yeni ştammına "Mu" ADI VERİLDİ

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Yunanıstan əlifbasındakı hər sıralamasına uyğun olaraq Dominikan Respublikasında rast gəlinən koronavirusun yeni ştammını (B.1.621) "Mu" adlandırıb. APA-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə ölkənin Səhiyyə Nazirliyi məlumat yayıb. May ayından etibarən Domikanı

02.09.2021 994
.

Allergiyası olanlar COVID-19-dan müalicə ala bilər?

Koronavirusa yoluxan xəstə ilk olaraq həkim tərəfindən müayinə olunmalı, xəstəliyin ağırlıq dərəcəsi və klinik formaları müəyyən edilməlidir. Ağırlıq dərəcəsinə görə isə yüngül, orta ağır, ağır və çox ağır olaraq bölünür. Burada da hər birinə ayrıca yanaşma olur. Üstəlik də hər bir xəstənin yanaşı xəstəliy

11.09.2021 941
.

İsti havalarda orqanizminizi bunlarla qoruyun

Havaların çox isti keçməsi bir çoxlarının səhhətində problemlər yaradır. Yüksək temperatur metabolizmdə dəyişikliyə səbəb olur. Xroniki xəstəliyi olanlar, uşaqlar və yaşlılar isti havada xüsusi qulluq tələb edir. İsti hava ürək, sinir xəstəliklərinin artmasına gətirib çıxarır. İsti havada bədən temperatur

15.08.2021 1261