Sağlam həyat üçün duzdan az istifadə edilməlidir

Sağlam həyat üçün duzdan az istifadə edilməlidirSinir və əzələlərin vəzifəsini edə bilməsi üçün natriuma ehtiyacımız olsa da çox duz osteoporoz, böyrək daşı, qastrit kimi narahatlıqların yanında yüksək təzyiq xəstəsi olmağa da səbəb ola bilər.

Doğru nisbət
Doğru duz istifadəsinin faydası böyükdür. The New England Journal of Medicinedə nümayiş olunmuş bir işə görə, natrium qəbulunu doğru şəkildə sabitləmək, eyni tütün istifadəsini yarıya endirmək və ya bədən kütlə indeksini kiçiltmək kimi ürək və damar sağlamlığı baxımından əhəmiyyətlidir.
Ancaq vərdişləri dəyişdirmək çətin ola bilər. Duz (şəkər kimi) vərdişə çevrilmiş ola bilər. Araşdırmalar göstərir ki, duzlu yeməklər beyindəki zövq xəbərdar edənlərini hərəkətə keçirir. Laboratoriya siçanlarında, natrium əskikliyinin depressiya semptomlarına səbəb olduğu təsbit edilmiş. Ancaq duzlu qidalara zamanla öyrəşmək, təminsizlik yaradır və insanın daha çox duz istəməsinə səbəb olur.

Duzu kəsmək
Digər başqa xəbərlərə baxacaq olsaq duz, sonradan əldə edilən bir ləzzət anlayışı olduğundan özünü bundan imtina etdirə bilərsən. Natriumun harada saxlandığını kəşf etmək üçün dilinin yanında gözlərinə də güvənə bilərsən. Təbii ki, bütün yeməklər kartof qızartması qədər aşkar şəkildə özünü göstərmir amma bəzilərini qida dəyərini oxuyaraq anlaya bilərsən. Natrium, ümumiyyətlə istehsal mərhələsində sonradan əlavə olunar; məsələn əti yumşaltmaq üçün. Daha sonra da başqa ədviyyatlarla dadı gizlənər.
Ən böyük səhvlər: Qəhvə qarışıqları (480 qrdə 240 milliqram), pendir (inək südündən əldə edilən yağlı pendirlərdə 30 qramda da 248 milliqram) və sobada bişmiş məhsullar (tək muffinde 255 milliqram)
"Natriumu azaldılmış" etiketinə sahib yeməklərdə originalından 25% milliqram daha az natrium vardır. Bu səbəbdən "az natriumlu" olan yeməklərin etiketinə baxmağını təklif edərəm. Bunlarda tək xidmət başına ən çox 140 milliqram natrium var. Ayrıca az yağlı və az kalorili yeməklərdə ümumiyyətlə ləzzəti kompensasiya edə bilmək üçün daha çox natrium istifadə edilər. Duzu kəsməyin ən yaxşı və sadə yolu, qısaca daha az işlənmiş yemək yeməkdir. Naharlarının dörddə üçündə sağlam qidalanmağa çalış və evdə yemək bişirməyə cəhd göstər. Beləcə duz tarazlığını qoruya bilərsən.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1344   Tarix: 02 avqust 2014  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxu zamanı ağızdan axan maye nəyi göstərir?

Yuxu zamanı ağızdan axan suyun ölümcül xəstəliklərin əlaməti ola biləcəyi vurğulanıb. Yuxu zamanı suyun axması ümumiyyətlə normal fizioloji prosesdir. Yuxu zamanı bədən rahatlaşır və əzələlər rahatlaşır. Bu, həmçinin ağız və boğaz əzələlərinin rahatlamasına səbəb olur ki, bu da tüpürcəyin sərbəst axmasın

11.02.2024 958
.

Həkim məsləhəti olmadan vitamin qəbul etmək olar?

Türkiyənin Trakya Universiteti Tibb Fakültəsi Xalq Sağlamlığı şöbəsinin müdiri professor Qalip Ekuklunun həkim məsləhəti olmadan vitamin qəbul etməklə bağlı fikir bildirib. Professor bildirir ki, həkim məsləhəti olmadan istifadə edilən vitamin və əlavələr sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. İmmunite

11.02.2024 708
.

Orqanizmi qripdən qoruyan zülal kəşf edildi

Alimlər COVID-19, qrip və digər viruslardan qoruya bilən zülal kəşf ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, AGO4 zülalı nadir antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Tədqiqatçılar zərərli mikroorqanizmlərə qarşı ən böyük həssaslıq unikal protein çatışmazlığı olan hüceyrələrdə müşahidə olunur

31.12.2023 946
.

Çayı əsla belə içməyin - ciddi xəstəliklər yaradır

Çox isti çay və ya hər hansı isti içki ağız, boğaz və həzm sisteminə ciddi şəkildə zərər verə bilər. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bununla bağlı xəbərdarlıq edib. Bildirilir ki, içkilər 65 dərəcədən yuxarı istilikdə içildikdə qida borusunda yanma və qıcıqlanmaya səbəb olan ezofagit xəstəliyinə

18.02.2024 1475
.

Gənclərdə bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb olan risk faktorları hansılardır?

İtaliyanın Milan Universitetinin alimləri gənclər arasında bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb olan risk faktorlarını açıqlayıblar. Araşdırmanın nəticələri "Annals of Oncology" jurnalında dərc olunub. Alimlər gənclər arasında bağırsaq xərçənginin artmasına səbəb olan əsas amillərə artıq çəki

03.02.2024 965
.

Yaşlanmanı gecikdirən qidalar

Bilirik ki, yediklərimiz sağlamlığımıza böyük təsir göstərir. Çoxumuz yeməklərimiz üçün sağlam qidalar seçmək üçün əlimizdən gələni edirik. Bol tərəvəz istehlak etmək, işlənmiş ət və şəkəri minimuma endirmək sağlam yaşlanma üçün yaxşı başlanğıcdır. Axşam.az xəbər verir ki, seçdiyimiz qidalardan bəzilər

21.01.2024 1220
.

Xərçəngin ən çox yayıldığı ölkələr – SİYAHI

Xərçəngin yayılmasının ölkələr üzrə reytinqi Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının Qlobal təşəbbüsünün məlumatlarına əsaslanır. Mütəxəssislər araşdırma çərçivəsində hansı ölkələrin xərçəngdən daha çox əziyyət çəkdiyini müəyyən ediblər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu reytinq Ümumdünya Səhiyy

31.12.2023 1383
.

Koronavirus epidemioloqları təhlükəli xəstəliyi tamamilə MƏHV ETDİLƏR

Koronavirus epidemioloqları arasında ciddi narahatlıq yaradan təhlükəli xəstəlik tamamilə məhv edilib. Bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı məlumat yayıb. Bildirilib ki, söhbət qripin "B" ştamının "Yamagato" nəslindən gedir. 2020-ci ilə qədər bu virus kifayət qədər aktiv olub. Laki

17.03.2024 424
.

Yorğun hiss edirsinizsə, bunları yeyin

Yorğunluq özünü daha çox qış ayında büruzə verir. Əksər insanlar fəsil dəyişən zaman bu haldan əziyyət çəkir. Ancaq halsızlıq, yorğunluq çox zaman qanazlığı və vitamin çatışmazlığının da əlaməti ola bilər. Axşam.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, əgər sizdə yorğunluqla yanaşı saç tökülməsi

25.02.2024 961