Diqqət! Kolbasa və sosiska yeyərkən ehtiyatlı olun (Foto)

Azərbaycan Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin mətbuat xidmətindən Trend-ə verilən məlumata görə, Komitə yanında Texniki Tənzimləmə və Standartlaşdırma üzrə Dövlət Nəzarəti Xidməti tərəfindən Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Biləcəri qəsəbəsi, A.Zeynallı küçəsində fəaliyyət göstərən "Azərdad" MMC-də "Dadlı" nişanlı kolbasa və sosiska məmulatlarının istehsalına dövlət nəzarəti aparılıb.

Araşdırma zamanı müəyyən olunub ki, müəssisənin sanitar vəziyyəti qeyri qənaətbəxşdir. Belə ki, xammalların saxlanma anbarı, istehsal sahəsi, hazır məhsulların saxlanma soyuducusu, müxtəlif ədviyyatların saxlandığı anbar sanitariya normalarına cavab vermir. Bundan başqa, müəssisə AZS 088-2003, AZS 100-2003, AZS 104-2003 və AZS 117-2004 standartlarının tələblərinə zidd olaraq müəyyən edilmiş qaydada təsdiq olunmuş texnoloji təlimat olmadan fəaliyyət göstərir. Həmçinin istehsal olunan məhsulların mövcud resepturaya əməl olunmadan hazırlandığı müəyyən olunub. Belə ki, kolbasa və sosiska istehsalında resepturada göstərilməyən müxtəlif konservantlardan, Çin istehsalı olan sodium benzonatdan, boyaq maddələrindən, stabilizatorlardan, nişastadan, ət kütləsini artırmaq məqsədilə soyadan, toyuq dərisindən və s. istifadə olunur.

Məhsulların markalanması normativ sənədlərin tələbinə cavab vermir. Belə ki, etiketlərdə məhsul istehsalında kərə yağından istifadə olunduğu qeyd olunsa da, faktiki kərə yağından istifadə edilmir. Araşdırma zamanı müəssisənin anbarında yararlılıq müddəti bitmiş 1/1000 qr olan 110 ədəd duz və 1/25 kq olan Çin istehsalı olan sodium benzonat aşkar edilərək aktlaşdırılıb.

Həmçinin yoxlanılan yarımhisə verilmiş "Poltovskaya" və bişmiş hisə verilmiş "Servelat Halal" kolbasalarının təhülkəsizlik göstəricilərinin yoxlanmasını təsdiq edən gigiyenik və AZS Milli sertifikatlaşdırma sisteminin qaydalarına əsasən verilən uyğunluq sertifikatları olmadan istehsal olunduğu müəyyən edilib.

Müəssisədə mövcud normativ sənəd AZS 372-2012 "İstehsalı, daşınması, saxlanması və satışı üzrə ümumi tələblər" standartının tələbinə uyğun olaraq "Halal" kolbasa məmulatlarının istehsalı üçün lazımi şərait yoxdur. Belə ki, müəssisənin istehsal etdiyi "Halal" kolbasası digər məhsullarla eyni sexdə istehsal edilir.

Aşkar olunmuş bu və digər nöqsanlara görə "Azərdad" MMC-də kolbasa və sosiska məmulatlarının istehsalı və satışı qadağan edilib.

Mənbə:azerinfo.az

Diqqət! Kolbasa və sosiska yeyərkən ehtiyatlı olun (Foto)Diqqət! Kolbasa və sosiska yeyərkən ehtiyatlı olun (Foto)Diqqət! Kolbasa və sosiska yeyərkən ehtiyatlı olun (Foto)Diqqət! Kolbasa və sosiska yeyərkən ehtiyatlı olun (Foto)Diqqət! Kolbasa və sosiska yeyərkən ehtiyatlı olun (Foto)


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Xəbərlər   Baxılıb: 7986   Tarix: 12 sentyabr 2012  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş