B12 vitamini haqqında nələr bilirik?
B 12 vitamini suda əriyən bir vitamindir və digər adı kobalamindir. B 12 vitamini əksikliyinin ən çox bilinən göstəricisi yorğunluq halıdır. Ancaq yorğunluq, yuxusuzluq və ya başqa bir sağlamlıq vəziyyətindən də qaynaqlana bilər. B12 əksikliyinin digər semptomları arasında kilo itkisi, qabizlik və ya ishal vəziyyəti, qırmızı dil, mədə bulantısı və qusma, qarında şişlik və qaz, əl və ayaqlarda hissizlik, tarazlıq itkisi və əsəbilik halı sayıla bilər.
Hansı vəziyyətlər B12 vitamini əksikliyi riskini artırar?
B12 vitamini əksikliyi bədəninizə kafi və doğru qida elementi ala bilmədiyinizdə və həzm sistemində yaşanan problemlərə bağlı olaraq görülə bilər. Vegan olaraq bəslənən fərdlər hayvansal qaynaqları istehlak etmədikləri üçün risk altındadırlar. Xroniki alkolizim, Crohn xəstəliyi və ya çölyak xəstəsi olmaq, yağ aldırma əməliyyatları, irəliləyən yaşlarda riski artırar, çünki bu vəziyyətlərdə bədəndə kafi əmilmə reallaşa bilməz.
Yetərli B12 vitamini alınmazsa nə olar?
Bədən yetərli qırmızı qan hüceyrəsi çıxara bilməz. Yetərsizlik halında, sinir sistemi pozuqluqlarıyla birlikdə, "pernisiyoz anemi" (qansızlık) meydana gələr. Pernisiyoz anemidə, qırmızı və ağ qan hüceyrələrinin sayı azalar və şəkilləri pozular. Bu vəziyyət, sümük iliyində qan hüceyrələrinin istehsalındakı pozuqluqdan irəli gələr. Pernisiyoz aneminin meydana gəlmə səbəbləri fərqli də ola bilər. Səbəblərindən biri, diyetlə kifayət qədər B12 vitamini alınmaması və ya qidaların hazırlanması və saxlanması üçün tətbiq olunan əməliyyatların vitamin itkisini artırmasıdır.
B12 vitaminin gündəlik alış miqdarı nədir?
14 yaşından böyük olanlar üçün gündə 2.4 mkq B12 alınmalıdır. Hamiləlik dövründə 2.6 mkq və əmizdirmə dövründə bu miqdar 2.8 mkq olmalıdır.
Bədəndəki B12 vitaminin ciddi əksikliyində nə yaşanar?
B12 vitamini beynin sinir şəbəkəsini meydana gətirən hüceyrələrin böyüməsində və təmirində əhəmiyyətli rol oynayar. Əksikliyində geri dönüşsüz olan xatırlama çətinliyi, yaddaş itkisi və demans kimi ciddi problemlər ortaya çıxar. İrəli yaşlarda mütləq təkrarlanma təqibi edilməlidir.
B12 vitaminin qaynaqları nələrdir?
Doğru cavab: Ət
B12 vitamini, hayvansal qaynaqlı qidalar olan qırmızı ət, toyuq, balıq, qaraciyər, dəniz məhsulları, süd, yumurta, qatıq və pendirdə tapılır. Gündəlik diyet əksəriyyətlə bitki mənşəli qidalardan meydana gəldiyində, alınan B12 vitamini miqdarı da azalar. Xüsusilə vegeteryan bəslənmə tipi tətbiq edənlərin çox diqqət yetirməsi lazım olan bir vitamindir. B12 illə zənginləşdirilmiş yeməklərlə möhkəmlətmə edilə bilər. Lazım olsa, bəslənməyə əlavə olaraq B12 vitamini möhkəmlətməsi alına bilər. Qidalara tətbiq olunan yüksək istilik, B12 vitamininin də itkisinə gətirib çıxarmaqdadır.
B12 vitamini hansı vəziyyətlərdə itkiyə uğrayar?
Turşu istiliyə qarşı dayanıqsızdır. Qaynatma müddətinin uzanması və dərəcəsinin yüksəlməsi, B12 vitamininin itkisini artırar. Qaraciyərin suda qaynadıldıqdan sonra suyunun tökülməsi, balıq qaynadıldıqdan sonra suyunun tökülməsi, yenə B12 vitamini itkisini artıran səbəblər arasındadır. Ətlər qızartma edilərkən, istilik və damlayan suyla B12 vitamininin 30%-i, nəmli istilikdədirsə 10-20%-nin itdiyi bilinməkdədir. UHT südlərdəki itki 7-10% nisbətindəykən, 30% qədəri də qaynamaqla itməkdədir.
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş