İtalyan mətbəxi və mədəniyyəti FOTOLAR

İtalyan mətbəxi və mədəniyyəti FOTOLARİtaliya... Aralıq dənizinin göbəyi... Sənətin cənnəti... İtaliya... Romantiklər ölkəsi... İtaliya deyilincə ağıllara nə gəlir? Aralıq dənizimi, səs-küylü insanlarmı, yoxsa mafiyamı? Ya da spagetti və pizzamı? Əslində hamısı gəlir deyilsə yeridir. Yer və iqlimi isti və hərəkətli insanları onların mədəniyyət və ənənələrinə asılılıqları İtalyan yemək mədəniyyətinə təsir etmiş və onu zövqlü, müxtəlif, ləzzətli bir hala gətirmişdir.

İtalyan mətbəxinin tarixi köhnə mədəniyyətlərə dayanır. Etrüksler, Romalılar, Finikyalılar, Gotların, Seasenlər, Normans, İspanlar və Avstraliyalılar İtalyan mətbəxində böyük təsiri olmuşdur. Qərb və Fransız mətbəxinin İtalyan mədəniyyətindən təsirləndiyi deyilməkdədir. Rəvayətə görə, məşhur bir Florent ailəsinin şahzadəsi olan Caterina De Medicinin Fransanın Orlean hökümdarı ilə evlənməsi Fransız mətbəxinin doğulmasına səbəb olmuşdur. Catherine De Medici Fransaya gedərkən yanında bir çox xidmətçi və aşpaz aparmışdır. Fransanı primitiv mətbəx və yemək mədəniyyətindən təmizləyən aşpazlarımız Fransız xanədanına çəngəl və salfet istifadə etməyi belə öyrətmişlər. Bu hekayənin bu gün gerçək olmadığı qəbul edilməklə birlikdə yenə də İtalyan mətbəxinə yaxından baxdığımızda səbəb olmasına demək də mümkündür.

Qərb və Fransız mətbəxini əsl təsir olan İtaliyada nəşr olunan ilk yazılı yemək kitabı "De Honesta Voluptate" dır. 1475-ci ildə nəşr olunan kitab 1505-ci ildə Fransızcaya çevrilərək Fransada dərc edilmişdi. Bu kitabda İtalyan ölkə mətbəxinin ustası Maestro Martino'ya aid 240 yemək reseptinə yer verilmiş. Martino'nun əl yazmalarına baxıldığında İtalyan mətbəxinin 15 ci əsrdə meydana gəlməyə başladığı görülür. Kitabın yazıldığı tarixdən günümüzə İtalyan mətbəxində bəzi kənd təsərrüfatı məhsulları hər zaman ön planda olmuşdur. İtalyanın coğrafi mövqeyi və iqlimi yemək mədəniyyətini dərindən təsir etmişdir. Aralıq dənizi iqliminin hakim olduğu İtaliyada buğda, üzüm, şərab, zeytun, zeytun yağı, misir düyüsü, şəkər çuğunduru, tütün, soya, günəbaxan, kartof, pomidor, alma, armud, şaftalı, portağal, limon, naringi kimi bitki mənşəli məhsullar çıxarılır.

İmtina edilməz dad sızma zeytunyağı

İtalyanın dərhal hər yerində zeytun ağaclarına rast gəlmək mümkündür. Yalnız qışları çox soyuq olan və çox yüksəkdə olan bir neçə bölgədə görülməz. Fərqli iqlim və torpaq müxtəlifliyi fərqli zeytunyağı istehsalına səbəb olmuşdur. İtalyanlar üçün mətbəxdə böyük əhəmiyyəti olan zeytun yağı rəngi, qoxusu, dadı və keyfiyyətiylə dünyada bir nömrədir. Zeytun yağının istifadə edilmədiyi bir yemək və ya bir sous əsla düşünülə bilməz.

Bir ehtirasdır şərab

Axşam yeməklərində İtalyan süfrəsinin ayrılmaz bir parçası İtalyan şərabı... Şərab yalnız xüsusi günlər üçün hazırlanan yeməklə içilən bir içkidən kənar gündəlik bir vərdişdir. Şərab bir ehtirasdır... İtaliya şərab istehsalında dünyada ən yaxşılar arasındadır. Şərab istehsalında təsirli rol oynayan günəş, torpaq, hava və yağış şərtlərinin hamısı İtaliyada görülməkdədir. Bu səbəbdən bir çox bölgəsində şərab istehsalı edilməkdədir. Cənub və şimal İtaliya arasındakı iqlim fərqlilikləri məhsul müxtəlifliyini gətirmişdir. Şimali İtaliya qovurucu istiliyi olmayan dağlıq bir bölgə olduğu üçün bu bölgədə təzə və ətirli ağ şərab əldə edilir. Alpların zirvələri meşələri və dərin vadileriyle çevrilmiş Piemonte bölgəsində ağ Asti Spumante şərabı və Avropanın əhəmiyyətli şərabları arasına girə biləcək və İtalyanın ən yaxşı qırmızı şaraplarından olan Barolo və Barbaresco çıxarılar.

Dadına doyulmayan İtalyan pendirləri

İtaliyada pendir istehsalı çox köhnə tarixlərə dayanır və ənənələri halına gəlmişdir. Aralıq dənizi ətrafındakı bir çox ölkədə olduğu kimi pendir istehsalı İtaliyada da minlərlə illik keçmişə malikdir. İtaliyada 400-dən çox pendir növü var. Dəyişik pendir növünün olması yalnız inək və ya keçi südü fərqliliyindən deyil toxuma , rəng, qoxu və ədviyyatlardan qaynaqlanan fərqlərdir. Bu fərqlilikləri iqlim şəraitinin və bitki örtüyünün yanında istehsalçılar tərəfindən istifadə edilən texnologiya fərqliliklərindən da qaynaqlanmaqdadır. Ən sevilən və ən çox istifadə edilən Parmesan pendiri İtalyanın şimal bölgəsində Parma şəhərində hazırlanır. Çiy inək südündən edilən bu pendir ən çox makaron və salatlarda istifadə edirlər.

İtalyan mətbəxi və mədəniyyəti FOTOLARİtalyan mətbəxi və mədəniyyəti FOTOLARİtalyan mətbəxi və mədəniyyəti FOTOLARİtalyan mətbəxi və mədəniyyəti FOTOLAR


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 4433   Tarix: 08 sentyabr 2013  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Gecə paltarı ilə yatmayın - SƏBƏB

Gözəl, sağlam və rahat bir yuxu üçün yatarkən gecə paltarı geyinməyin. Hətta qışda belə. Bəs niyə gecə paltarı ilə yatmamalıyıq?. -a istinadən məlumat verir ki, insanların təxminən 40 faizi yatarkən gecə paltarı geyinirlər. Xüsusilə qış aylarında qalın "pijamalar" da yatmaqla daha rahat olacaqların

16.09.2021 3554
.

"Atam anama deyirdi ki, mənə raxit övlad lazım deyil, at onu uşaqlar evinə" - 21 yaşlı "rezin qız"

Hal-hazırda 21 yaşım var, doğuşdan 5 yaşına kimi mən nə danışmışam, nə də yerimişəm. Allah bu rezinliyi oyuncağım olaraq vermişdi mənə. Anormal olsam da, əyilib-büzülürdüm, ayağımı başıma, başımı ayağıma qoymasaydım qala bilmirdim, çox sıxılırdım". Bunu -a anadangəlmə qeyri-adi istedada malik, "rezi

12.09.2021 5476
.

İtkin düşən 10 yaşlı qız pedofilin evində tapıdı - VİDEO

Rusiyanın Sankt-Peterburq şəhərində polis on yaşlı qızı pedofildən xilas edib. -a istinadən xəbər verir ki, məlumata görə, sentyabrın 9 -da axşam saatlarında məktəbli qızın atası Leninqrad vilayətinin polisə müraciət edərək, qızının dərsdən sonra evə qayıtmadığını bildirib. Polis itkin düşən məktəblini

13.09.2021 2197
.

Cəmi 2 kilo kökəldiyi üçün işini itirdi - FOTOLAR

"Emirates Airline" şirkətində 3 ilə yaxın stüardessa işləyən Duyqu Karaman cəmi 2 kilo kökəldiyi üçün işdən çıxmalı olub. BİG.AZ xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" yazır. Belə ki, iş yoldaşlarından biri onun çox "iri" olduğunu bildirərək rəhbərliyə şikayət edib. Şikayətdə

11.09.2021 2925
.

Cənazə mərasiminə açıq geyimdə getdi - Cəsədə yaxınlaşıb... / FOTO

Sosial mediada yayılan görüntülər müzakirələrə yol açıb. Reddit portalında paylaşılan məlumata görə, qız babasının cənazə mərasiminə açıq geyimdə qatılıb. Qohumların etirazlarına baxmayaraq, qız paltarını dəyişməyib. O cəsədə yaxınlaşıb və bildirib ki, babası sağ olub onu bu göyümdə görsəydi etiraz etməzdi

12.09.2021 2549
.

Bu şəxslərə soğan yemək olmaz

Soğan sağlamlıq problemlərinin siyahısını genişləndirə bilər. Diyetoloq, Kanada Diyetoloqlar Birliyinin üzvü Nataliya Nefedova bu barədə danışıb. O bildirib ki, soğan xüsusilə mədə-bağırsaq traktının işinin pozulmasına səbəb ola bilər. N.Nefedova "Sputnik" radiosuna verdiyi müsahibədə qey

12.09.2021 2801
.

Binanın qarşısından keçən qadının üstünə armatur düşdü – ANBAAN VİDEO

Türkiyənin Çorum şəhərində qadın tikintisi davam edən binanın qarşısından keçərkən ciddi təhlükə ilə üzləşib. -a istinadən xəbər verir ki, hadisə anbaan inşaat meydançasının təhlükəsizlik kameraları tərəfindən qeydə alınıb. Görüntülərdə qadının onun üstünə düşən armatur dirəklərdən yayınmağa çalışdığ

14.09.2021 1946
.

Zooloqlar inəklərə görün nəyi öyrətdilər

Alimlər inək fermalarından çıxan tullantıların ətraf mühitə təsirini azaltmağın yolunu tapıblar. -a istinadən xəbər verir ki, məlum olduğu kimi, inəklər hər gün çox miqdarda peyin və sidik xaric edir. Buna görə də fermerlər gündəlik olaraq böyük təsərrüfatlarda tullantıların sanitariya problemi yaratmamas

15.09.2021 960
.

56 yaşında moda dünyasını silkələyən qadın kimdir? - FOTO

Markaların reklam kampaniyalarında baxanda elə təəssürat yaranır ki, yaşlı qadınlar bazardan kənarlaşdırılıb və bu dünyada onlara yer yoxdur. Uzun illər həqiqətən belə idi, dəb dünyasında yaş kriteriyaları və gənclik kultu hökm sürürdü. Sosial şəbəkələrin yaranması ilə xoşbəxtlikdən standartlar dəyişməy

15.09.2021 2086