Pivə haqqında bilmədiklərimiz MARAQLI

 Pivə haqqında bilmədiklərimiz MARAQLIPivə nədir? Pivə haqqında...

Səkkiz min il əvvəl misirlilərin çörək çıxarmaq üçün arpanı islah etmə işləri nəticəsində çıxarıldığı iddia edilən pivə bu gün ən çox içilən spirtli içkidir. Ölkələrdə olduqca sevilən pivənin çıxarıldığı yerə görə növləri var. Ən çox bilinən pivə növləri:

Lager: Alman pivəsidir. Az spirtli və içmək üçün asan, açıq sarı rəngli ən çox içilən pivədir Lager. Almanlar pivəni yalnız su, arpa, maya və mayaotundan hazırlayırlar. Bunun xaricində aromatik otlar və ya başqa bir maddə qatmırlar.

Ale: İngilis pivəsi. Orta spirtli. Lagerdən daha tünd rənglidir. Arpa yüksək temperaturda qovrulur və mayalandırılır. Mayaotu gec əlavə olunur.

Bock: Lagerdən daha yüksək spirtli olan alman pivəsidir. Bir az daha tünd rənglidir.

Geuze: Belçika pivəsidir. Ən aromatik pivələrdəndir. İçindəki biyan kökü rəngi tündləşdirir və yüngül kola dadı verir.

Stout: İrlandiya, skoç və ingilis pivəsidir. Rəngi qaraya yaxın, orta, yüksək spirtli pivədir. İçimi çox asan deyil. Ağızda yüngül bir tüstü və ya qızarmış çörək dadı buraxır.

Pilsener: Çekoslovakyanın Pilsen şəhərindən alır adını. Əslində Lagerə çox bənzəyir, ancaq rəngi bir az daha tünd və spirt nisbəti daha yüksək olması ilə fərqlənir.

Pivəni hansı tempuraturda içmək lazımdır?

Pivə soyuğ içilməlidir. Ancaq nə qədər soyuq? Bu mövzuda bir çox rəvayət olmasına baxmayaraq doğru istilik pivə növünə görə dəyişər. Türkiyədə satılan tum pivələr kamp Pilsener cinsidir və bu cür pivələr 4-8 dərəcə arasındakı istilikdə içilsə, gərçək dadı alına bilər. İdealı 6 dərəcədir. 4 dərəcə altında içildiyində pivənin gerçək dadı alına bilməz, yalnız çox soyuq mineral su içilmis kimi hiss edilir. 8 dərəcənin üstündə isə getdikcə pivənin dadı narahat etməyə başlayır. İngilis pivəsi ale'lər isə 7-11 dərəcə arasında içilməlidir. Ale'nin dadı çox soyutduqda alına bilməz. Soyuducuda pivəni tam 1 gün saxladıqda ümumiyyətlə 5-6 dərəcə soyuqluğa çatar. İdeal soyuqluq deyə bilərik.
Pivə 3 dərəcə istilikdə əvvəl kristallaşar və daha sonra donar. Pivə dondurucuda unudulmuşsa və kristallaşmışsa o pivənin dadı artıq pozulmuşdur. Təkrar isti mühitdə tutsa belə köhnə dadına gətirə bilməzsiniz. Pivə stəkana töküldükdən etibarən istiləşməyə başlayır. İdeal istiliyi daha uzun müddət qorumaq üçün stəkanı daha əvvəl soyuducuda gözlətmək lazımdır. Barda, barmendən mümkünsə soyudulmuş stəkan istəyin. Bir çox barda xüsusi müştərilər üçün soyudulmuş stəkan tapırlar. Əgər yoxdursa bir sonrakı pivə üçün stəkanı soyuducuya qoymasını istəyə bilərsiniz. Soyuq stəkanda pivə daha çox "tərləyir". Pivənin tərləməsi, stəkanın xarici səthində su damlalarının meydana gəlməsidir.

Pivə və köpük:

Bir çox adamın bildiyi kimi, pivəni stəkana köpüksüz boşaltmaq bir məharət deyil, əksinə pivənin dadının gizli qalmasına gətirib çıxarar. Köpüyü pivənin içindəki qazlar meydana gətirər və bu köpük pivənin içindəki mayaotu qoxusu və dadının ortaya çıxmasına köməkçi olar. İdealı, stəkanın 2/3 ünə qədər pivəni yüngül əyri tutaraq qoymaq, geri qalan 1/3-ü isə şüşəni düzləşdirib, uzaqlaşdıraraq qoymaqdır. Beləcə doğru nisbətdə köpük əldə edilir. Köpük və pivə keyfiyyəti arasında doğru mütənasib bir əlaqə vardır. Keyfiyyətli pivə köpüklü olur. Ayrıca şüşəli pivələr, tənəkə qutu pivələrə görə daha köpüklüdür. Pivənin köpürməsi yanında köpüyü qalıcı olması da əhəmiyyətlidir. Pivə bitənə qədər köpük miqdarı azalacaq ancaq tamamilə itməməsi lazımdır. Ayrıca stəkanda yalnız köpük qaldığında bunu içməyin, bu köpük pivədən çox su daxildir. Köpüyü bir faydası da, pivənin üstündə bir təbəqə meydana gətirərək istiləşməsini gecikdirməkdir. Keyfiyyətli pivənin köpük qabarcıqlarının kiçik olması lazımdır. Böyük qabarcıqlı köpüklər daha qısa ömürlü olar və aromanı tam olaraq ortaya çıxartmaz.

Pivə məzələri:

Pivə məzəsi hər zövqə görə dəyişməklə birlikdə, ən çox üstünlük ediləni duzlu qovrulmuş fındıqdır. Bunun yanında kartof qızartması, cipsi, qarğıdalı cipsisi, duzlu quruya bilmiş də yaxşı uyğunlaşma təmin edir. Partlamış qarğıdalı pivə içərkən mədənizdə meydana gələ biləcək qabarıqlığı də alır. Şirniyyat və pivə qətiliklə uyğunlaşmaz və şəkər spirtin bədəninizə olan təsirini artırar.
Pivəni başqa bir içkiylə və ya maye ilə qarışdırmaq və ya buz atmaq pivəni qətl etmək deməkdir. Ancaq buna baxmayaraq avropada pivə və spirti qarışdırıb "snaps" adında bir kokteyl edirlər.
Yüngül içimli pivələr limon dilimiylə əla gedir. Məsələn, meksika pivəsi Corona. Ancaq Corona gətirilən bir pivə və olduqca bahalıdır. Bunun yerinə sizə troy light təklif edirəm. Troy light şüşəsinin ağzına bir incə limon dilimi sıxmaq. Görəcəksiniz, Corona'dan çox fərqi yoxdur. Ancaq bunu Efes light ilə sınasanız yaxşı nəticə qorunur.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 4552   Tarix: 08 sentyabr 2013  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu şəxslərə soğan yemək olmaz

Soğan sağlamlıq problemlərinin siyahısını genişləndirə bilər. Diyetoloq, Kanada Diyetoloqlar Birliyinin üzvü Nataliya Nefedova bu barədə danışıb. O bildirib ki, soğan xüsusilə mədə-bağırsaq traktının işinin pozulmasına səbəb ola bilər. N.Nefedova "Sputnik" radiosuna verdiyi müsahibədə qey

12.09.2021 2801
.

Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı

Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu

13.09.2021 1024
.

Aralarındakı uzun məsafəyə maraqlı həll tapan cütlük - FOTO

Uzun məsafə münasibəti yaşayan Liseok və Şindanbi, bu problemə maraqlı həll tapıblar. -a istinadən məlumat verir ki, biri Nyu -Yorkda, digəri Seulda yaşayan koreyalı cütlük, video zəng edərkən eyni vaxtda çəkdikləri şəkilləri bir araya gətirərək maraqlı fotolar əldə ediblər. Bu fotoları "Instagram"

13.09.2021 1580
.

Əfqan ulduz ölkədən qaçmasından danışdı: başımdan vur, amma...

Əfqanıstanda qadın hüquqlarını müdafiə etdiyi üçün və geyimləri ilə bağlı radikal şəxslərin qəzəbinə tuş gələn 36 yaşlı pop ulduz Aryana Səid "Taliban" hakimiyyəti ələ keçirdikdən sonra paytaxt Kabildən İstanbula necə qaçdığını danışıb. Müğənninin avqustun 15-də "Taliban" Kabilə daxi

12.09.2021 1875
.

Üz dərisini ağardan unikal vasitə

Təbii inqredientlərdən və vitaminlərdən ibarət effektiv Biocosu ağardıcı krem. Serum ilə birlikdə!. Həyatın müxtəlif mərhələlərində dəridə az və ya çox intensivlikdə piqmentasiya əmələ gələ bilər. Bu, irsiyyət, yaş, hamiləlik, aşılayıcı dərman və ya gözəllik salonlarında icra edilən bəzi müalicələr səbəbində

13.09.2021 741
.

DƏHŞƏTLİ HADİSƏ: hamburgerdən insan barmağı çıxdı

Bolivyanın Santa Cruz de la Sierra şəhərində Estefany Benitezin adlı şəxsin yediyi hamburgerin içindən insan barmağı çıxıb. Bildirilib ki, o, dərhal istehsalçıya şikayət edib. Amma onunla heç kim maraqlanmayıb. Hadisə ilə bağlı öncə "Facebook"da, sonra beynəlxalq mətbuata açıqlayan gənc başın

15.09.2021 1292
.

Necə bilək ki, kərə yağı təbiidir? - 10 ÜSUL

Kərə yağı ən çox istifadə olunan məhsullardan biridir. Bəziləri hətta əksər yeməklərin bişirilməsi zamanı kərə yağından istifadə edirlər. Bəs bu qədər çox üstünlük verilən kərə yağının təbii olub-olmadığını necə bilmək olar?. Kərə yağının ziyanlı olması barədə fikirlər olsa da, təbii kərə yağının A

11.09.2021 3168
.

Çox təcili 9 mkr-da Mir Cəlal küçəsində təmirli mənzil satılır!

16 ci mərtəbədə təmirli qanuni 2 otaq əlavə 1uşag otağı var.Qazı,suyu,işığı daimidir.Bağça,məktəb 100 metr məsafədə yerləşir. Evin çıxarışı var. Qiymət 12800man. Əlaqə üçün (055) 8166886. (050) 3127604

13.09.2021 1018
.

Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...

Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın

14.09.2021 1495