Qızardılmış toyuq və qrilin dəhşətli fəsadı
Türkiyə və Amerika alimlərinin araşdırmasına görə, süni şəkildə böyüdülmüş toyuqlar və qrillər insanlarda xərçəng xəstəliyinin yaranmasına səbəb olur. Belə ki, bu toyuqlar yumurtadan çıxan gündən etibarən müəyyən dərmanlarla şişirdilərək 17 gün müddətinə böyüdülürlər. Hətta türk alimlər iddia edirlər ki, süni şəkildə böyüdülmüş toyuqların ömrü 45 gündür . Onlar 45 gündən sonra tələf olurlar. Buna görə də bu müddətə qədər onları kəsmək lazımdır. Bu toyuqlardan hazırlanan yeməkləri yeyərkən də toyuğun dadında və qoxusunda fərqlilik olduğu ciddi şəkildə hiss olunur.
Məlumdur ki, qırmızı ət yeməklərinə nisbətən belə toyuqlar daha ucuz başa gəldikləri üçün insanlar onlara daha çox üstünlük verirlər.
Onkoloq Azər Quliyev bizimlə söhbətində süni şəkildə böyüdülmüş toyuqların və onlardan bişirilən qrillərin xərçəng xəstəliyini yaratması fikrini təsdiqlədi. Belə ərzaqların tərkibində insan orqanizmində şiş yaradan maddələrin olduğunu vurğulayan onkoloq insanlara təbii yolla hazırlanmış qidalardan istifadə etməyi məsləhət gördü: " Süni şişirdilmiş toyuqlara verilən qidaların tərkibindən asılı olaraq onlarda tez böyüməni təmin etmək üçün müəyyən maddələrdən istifadə olunur və uzunmüddətli araşdırmaların nəticəsi göstərir ki, bu maddələr kanserogen effektə malikdir. Toyuğa verilən maddələr onun bədənində qaldığı üçün insanlar bununla qidalanan zaman bu maddələr onun orqanizminə daxil olaraq orada şiş əmələ gətirir".
A.Quliyev genləri dəyişdirilmiş meyvələrin də xərçəng xəstəliyi yaratdığını vurğuladı: "Xaricdə təbii yolla hazırlanmamış qidaları insanlara birmənalı olaraq vermirlər və yaxud da bunun zərərli olduğunu bildirərək çox ucuz qiymətə satırlar. Bizim insanlar da qidalandığı məhsulun onların orqanizminə nə dərəcədə ziyanlı olduğunu bilməlidir". Onkoloqun sözlərinə görə qrillər və digər yağda qızardılan ət məhsulları yağda yandığı üçün yağın tərkibində şiş yaradan maddələr əmələ gəlir və insan orqanizmində bütün növ xərçənglərin yaranmasına zəmin yaradırlar.
Sonsuzluq təhlükəsi
Terapevt Məlahət Abbasova da bildirdi ki, süni şəkildə böyüdülmüş toyuqlar xərçənglə yanaşı, cavan qızlarda müəyyən xəstəliklərin yaranmasına da gətirib çıxarır: "Süni şəkildə böyüdülmüş toyuqlar hormonlarla hazırlandığı üçün insan onu qəbul edərkən orqanizmin hormonlar sferasına təsir edir. Əgər cavan qızlar uzun müddət belə toyuq məhsullarından istifadə edirsə, onlarda ginekoloji pozğunluqlar yaranır, hətta bu sonsuzluğa qədər də gətirib çıxarır". Belə toyuqlardan hazırlanan qrillər isə təhlükəni daha da artırır. Qril fast food kimi bir çox insanın ləzzətlə yediyi yeməklər arasında yer alır. Lakin alimlərin son araşdırması göstərir ki, tavada qızardılan və qrildə bişən toyuqlarda zərərli maddələr daha çoxdur.
M.Abbasovanın sözlərinə görə, təkcə qril yox, ümumiyyətlə tez bişən yeməklərin tərkibində mikroblar daha çox olur: "Toyuq tam bişməyəndə onun tərkibində bəzi mikroblar var ki, onlar ətin tərkibində ölmürlər. Həmin mikroblar da mədə, bağırsaqda bir sıra xəstəliklər yaradırlar. Tam bişməyən qida məhsullarında elə maddələr olur ki, onlar insan orqanizmində müəyyən fəsadlar yaradır və həmin maddələr qaraciyər toxumasında zərərsizləşdirilir. Tam zərərləşdirilə bilməyəndə isə həmin ziyanlı maddələr orqanizm tərəfindən qanla dövran edir və insanın bədənin zəif hissəsində müəyyən xərçəng önü xəstəliklər yaradır. Bu da sonradan inkişaf edərək xərçəngə çevrilir".
Həkim xüsusilə qeyd etdi ki, qrili və yaxud yağda qızardılmış toyuğu ikinci dəfə qızdırmaq olmaz: "Ət məhsulları qızardılarkən yağda bu məhsulların qalıq maddələri qalır. Çünki qızardılarkən yağ yanır, bu zaman orada ziyanlı maddələr yaranır, ikinci dəfə istifadə edəndə isə həmin ziyanlı maddələr daha təhlükəli maddələrə çevrilərək insan orqanizmini zəhərləyir. Bu səbəbdən toyuğu və yaxud digər xörəkləri boyatlaşanda ikinci dəfə qızardıb yemək olmaz".
M.Abbasova bunun qarşısını almaq üçün ət məhsullarını, xüsusilə də toyuğun aşağı temperaturda və mikrobların ölməsi üçün uzun müddət qaynadılmasını məsləhət görür: "Fast food yeməklərindən istifadə edən insanların orqanizmində müəyyən xəstəliklər yaranır. Xüsusilə də ayaqüstü yeməklər kökəlməyə meyilliliyi artırır. Fikir versək, belə yeməklərdən insanların ən çox qidalandığı ölkələrdə piylənmə xəstəliyi inkişaf edir. Məsələn, Amerikada əhalinin yarı faizini kök insanlar təşkil edir. Bunun üçün sağlamlığımızı qorumaq naminə fast fooddan kifayət qədər az istifadə etmək lazımdır".
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş