Həyatı asanlaşdıran praktik məlumatlar
Acı bibər yanmasının qarşısını necə alaq?
Acı bibər sevənlər və çox yeyənlər üçün acı bibər yanması problem deyil. Xüsusilə Cənub Şərqi Anadolu bölgəsinin xalqı acı bibər növlərini hər yeməklərində bol miqdarda istifadə. Onlar alışdıqları üçün acı bibər yanması problem deyil. Lakin acı bibəri tez-tez yeməyənlər üçün acı bibər kabus kimidir. Acı yedikdə ilk əvvəl ağız, dil, damaq qırtlaq daha sonrada mədə alov kimi yanar. Yaxşı acı bibər yanması necə keçir? Mədədəki acı bibər yanmasına həll nədir? İndi bu suallarımızın cavablarına baxaq.
Acı bibər yedikdən sonrakı yanmağı azaltmaq üçün çörək yemək yaxşı gəlir.
Acı bibər yanmasının təsirlərini azaltmaq üçün ayran içmək ya da qatıq yemək faydalı
olar.
Acı bibər ağızı yananlar üçün limonad sərinlədici təsiri ilə rahatlaşdırar.
Acı bibər kiçik parçalara bölünərək yeyilərsə yanma təsiri daha az olacaq.
Əllərdəki ağrı bibər yanması üçün əllərimizi yaxşıca yuduqdan sonra qaşıq sürtmək əlimizin qoxusunu və ağrısını azaldacaq. Metal olan qaşıq əllərə yaxşıca sürtülməlidir.
Mədədəki acı bibər yanması üçün mədə üçün satılan çeynəmə həbləri həll olacaq.
Bir manikürçüyə ehtiyac duymadan da, evinizdə bir limon köməyilə dırnaqlarınıza qulluq edə bilərsiniz. 200 ml ilıq suya yarım limon suyu əlavə edin və dırnaqlarınızı 5 dəqiqə boyunca içərisində gözlədin. Dırnaqlarınızın yuxarısında ölü dərini yuxarı doğru itələdikdən sonra,dırnaqlarınızı limon qabığıyla ovun.
Bir çay qaşığı mayonezlə saçınıza və saç dərinizə sanki saç kremi istifadə edirmişsiniz kimi masaj edin. Daha sonra saçlarınızı bir neçə dəqiqə gözlədin və şampun köməyi ilə yuyun. Nəticə olaraq saçlarınız mükəmməl bir parlaqlığa qovuşacaq.
Bir parça duz və su köməyi ilə mebellərinizin üzərindəki su ləkələrini asanlıqla çıxarda bilərsiniz. Bir çay qaşığı duzu, bir neçə damla su ilə qarışdıraraq əldə edəcəyiniz qarışığı ləkəli səthə tətbiq edin. Ləkə çıxana qədər yumşaq bir şəkildə ovxalayın.
Köhnə bir çətirinizi, dibçək bitkilərinizi qışda soyuğun təsirlərindən qorumaq üçün fəda edin. Tutma hissəsini kəsdiyiniz çətiri açıq bir şəkildə dibçəyin üzərinə yerləşdirərək onların donmasını qarşısını ala bilərsiniz.
Sirkə boğaz ağrınızı çarə ola bilər. 1 xörək qaşığı sirkə və 1 çay qaşığı duzu, bir stəkan ilıq suyun içərisində əridib gündə bir neçə dəfə qarqara edin.
Qaynadılmış tərəvəz hazırlayarkən tərəvəzləri qaynayan suyun içindən çıxardıqdan dərhal sonra soyuq su dolu bir qaba salın. Beləcə tərəvəzlər rənglərini itirməyəcək və daha diri görünəcək.
Çaydanınızın içində yığılan ərpi təmizləmək üçün içinə bir az sirkəli su qoyun və ocaqda 15 dəqiqə qaynadın.
Göbələk bişirərkən qararmağı və daha ləzzətli olması üçün bişirmədən əvvəl göbələklərin üzərinə bir az duz və limon duzu səpin və 5 dəqiqə qədər gözlədin.
Balıq bişirərkən evdə qoxunun qarşısını almaq üçün balıqları bişirdiyiniz tavanın içinə bir neçə dəfnə yarpağı ata bilərsiniz. Ayrıca bu qoxunun qarşısın almaq üçün yandakı ocaqda limon və ya naringi qabığı yandıra bilərsiniz.
Kartof püresi hazırlayarkən duz qədər də şəkər əlavə etsəniz püre daha ləzzətli olacaq.
Balıq seçərkən mövsümünə uyğun balıqları seçim etməlisiniz.Mövsümündə yeyilən balıq hər zaman daha ləzzətli təzə və qida dəyəri yüksəkdir.Ayrıca seçəcəyimiz balığın gözlərinin parlaq və qəlsəmələrinin çəhrayı ya da qırmızı olması təzə olduğunu göstərir.
Sobada toyuq bişirərkən üstünə sürtdüyünüz yağa şəkər əlavə etsəniz toyuğunuz nar kimi qızaracaq.
Evdə etdiyiniz tomat sulu olsa içərisinə bir miqdar rəndələnilmiş çörək əlavə edərək bir dəqiqə qədər daha bişirin,istənilən səviyyəyə gəldiyini görəcəksiniz.
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş